Recomandări de călătorii: Mexicul reuşeşte să surprindă şi îi învaţă pe turişti, în primul rând, lecţia recunoştinţei
Mexicul este despre sălbăticie şi natură, resorturi şi lux, cultură şi civilizaţie, istorie şi arhitectură, cât şi gastronomie, toate luate împreună sau separat. Peninsula Yucatan, una dintre cele mai vizitate zone din Mexic, adună în acelaşi loc istoria bogată şi plină de mister a mayaşilor, o gastronomie plină de culoare şi gust, cât şi sălbăticia naturii care reuşeşte să coexiste cu luxul resorturilor. Mexicul reuşeşte să surprindă şi îi învaţă pe turişti, în primul rând, lecţia recunoştinţei.
Mexicul a dat lumii tequila, mariachi, Frida Kahlo, Dia de los Muertos şi lista poate continua. Aflat la peste 10.000 de kilometri de România, Mexicul pare o destinaţie prea îndepărtată şi, poate, mai puţin cunoscută pentru românii doritori de aventuri şi vacanţe exotice. Mexicul este o ţară a puternicelor contraste, unde polii opuşi funcţionează într-o armonie greu de înţeles pentru un european a cărui trai se bazează pe uniformitate. Cu un sistem public de sănătate pentru care europenii ar protesta şi cu un sistem de învăţământ pe care occidentalii nu şi-l pot închipui, mexicanii reuşesc ca la finalul zilei să se bucure, să danseze în piaţeta centrală a oraşului, să cânte şi să zâmbească cu gura până la urechi.
Dincolo de lecţiile de istorie şi cultură, Mexicul îi învaţă pe turiştii care vin din ţările cele mai dezvoltate ale lumii cum să se bucure mult pentru puţin. Mexicul îi învaţă pe turişti, în primul rând, lecţia recunoştinţei. Şi nu este singura.
Mexicul este ţara contrastelor, oferind turiştilor capacitatea de a-i surprinde din punct de vedere cultural, istoric, gastronomic, natural, arhitectural şi multe altele, ceea ce a atras tot mai mulţi turişti europeni, inclusiv români, în ultimii ani.
Destinaţie exotică, termen înţeles şi prin prisma elementelor naturale, cât şi din perspectiva luxului pe care marile oraşe le poate oferi, Mexicul impresionează.
Turismul mexican se hrăneşte din banii cheltuiţi de americani pe vacanţe, iar una dintre cele mai căutate destinaţii este Peninsula Yucatan, de altfel căminul civilizaţiei Maya. Circa 60% din turiştii ajunşi în peninsula mexicană sunt americani.
Mexicul este despre sălbăticie şi natură, resorturi şi lux, cultură şi civilizaţie, istorie şi arhitectură, cât şi gastronomie, toate luate împreună sau separat.
Situl arheologic din Tulum este singurul de acest tip situat la malul mării, iar importanţa sa este dată de faptul că în vremea civilizaţiei maya reprezenta un port comercial, fiind totodată un punct al schimburilor de mărfuri între aşezările nordice şi cele sudice.
Din Peninsula Yucatan, cea mai populară zonă este Riviera Maya, unde albul nisipului se armonizează cu turcoazul Mării Caraibilor. Perla Rivierei Maya este Tulum, un punct turistic renumit pentru ruinele maya, dar şi pentru plajele izolate. În Tulum există şi un parc naţional cu acelaşi nume, printre care şi-au făcut loc şi câteva hoteluri. Hotelurile oferă servicii de patru şi cinci stele, dar confortul resorturilor se îmbină cu natura, astfel că dimineţile se aud papagalii cântând sub imaginea iguanelor ce se odihnesc pe tufele plantelor exotice.
Pe lângă bogaţia naturală, în Tulum se găseşte şi una dintre cele mai importante aşezări mayaşe. Situl arheologic din Tulum este singurul de acest tip situat la malul mării, iar importanţa sa este dată de faptul că în vremea civilizaţiei maya reprezenta un port comercial, fiind totodată un punct al schimburilor de mărfuri între aşezările nordice şi cele sudice.
De menţionat este faptul că în zona Tulum există şi urmaşii mayaşilor, care vorbesc limba mayaşă, şi, deşi sunt catolici, încă respectă anumite datini din religia mayaşă. Mayaşii contemporani se disting uşor de restul mexicanilor prin înălţimea în medie de 1,5 metri şi prin ochii alungiţi.
De la bogaţia naturală şi culturală, în Tulum se găseşte şi “5th Avenue”, anume Playa del Carmen, cea mai cunoscută zonă de promenadă din Tulum, unde se găsesc printre cele mai scumpe restaurante din zonă, magazine ale brandurilor locale şi internaţionale, cât şi mici magazine de suveniruri cu preţuri destul de piperate.
Înapoi la cultura mayaşă, un simbol al Mexicului este Chichen Itza, piramida mayaşă considerată una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne, de altfel şi cea mai viralizată piramidă mayaşă de pe internet.
Chichen Itza, probabil cea mai populară piramidă mayaşă, înseamnă în limba mayaşă “La gura fântânii lui Itza”. Itza este numele unui grup etnic care a câştigat dominaţia politică şi economică a zonei de nord a peninsulei. O posibilă traducere pentru Itza este vrăjitor al apei. Astăzi, Chichen Itza este un ansamblu de aşezări arheologice, cu o diversitate arhitecturală, care are în mijlocul său Templul lui Kukulkan, ridicat în onoarea zeului şarpe cu pene din mitologia mayaşă.
Importanţa ei este dată de faptul că a fost unul dintre cele mai mari oraşe mayase, o civilizaţie extrem de complexă şi avansată, având cunoştinţe în astronomie, matematică, arta ceramică, tehnica prelucrării textilelor şi a metalelor precum aur, argint sau cupru. Însă cel mai cunoscut lucru despre cultura mayaşă este, poate, calendarul mayaş, care nu a fost nici până în ziua de azi întru totul desluşit.
Numele mayaş Chichen Itza înseamnă “La gura fântânii lui Itza”. Itza este numele unui grup etnic care a câştigat dominaţia politică şi economică a zonei de nord a peninsulei. O posibilă traducere pentru Itza este vrăjitor al apei. Astăzi, Chichen Itza este un ansamblu de aşezări arheologice, cu o diversitate arhitecturală, care are în mijlocul său Templul lui Kukulkan, ridicat în onoarea zeului şarpe cu pene din mitologia mayaşă. Cunoştinţele avansate de astronomie ale culturii mayaşe pot fi observate an de an la Chichen Itza. La fiecare echinocţiu, soarele după-amiezii creează iluzia unui şarpe care coboară din vârful piramidei până la baza sa, unde este construit un cap de şarpe.
În zona Chichen Itza se găseşte şi cenota Sagrado, o groapă naturală cu ape subterane, unde, în vreme de secetă, mayaşii aruncau oameni şi diverse obiecte în semn de ofrandă pentru Zeul Ploii.
Cenota de la Chichen Itza nu este însă singura astfel de formă geologică, Peninsula Yucatan fiind cunoscută ca având cea mai extinsă reţea de ape subterane din lume, cu mii de astfel de cenote. Pe vremea mayaşilor, cenotele erau folosite pentru aprovozionarea cu apă şi pentru jertfe.
Lângă Chichen Itza se află o altă cenotă Ik Kil, care poate fi vizitată şi unde turiştii pot face chiar şi o baie.
Cenota Ik Kil face parte din reţeaua de cenote a Peninsulei Yucatan, de altfel cea mai extinsă reţea de ape subterane din lume, cu mii de astfel de cenote. Pe vremea mayaşilor, cenotele erau folosite pentru aprovizionarea cu apă şi pentru jertfe. Cenota Ik Kil, aflată în apropierea sitului arheologic Chichen Itza, poate fi vizitată şi turiştii pot face chiar şi o baie.
Mai la vest de Chichen Itza se află Merida, considerat cel mai sigur oraş din Mexic şi capitala statului Yucatan. Oraşul este dominat de străduţe înguste şi case multicolore. Multe clădiri din Merida, construite în stil colonial, amintesc parcă de vechii spanioli care au cucerit oraşul. Despre Merida se spune că este cel mai vechi oraş al Americii, fiind locuit continuu din perioada mayaşă şi până astăzi. La ceas de seară, din când în când, centrul oraşului se umple de muzică, iar oamenii profită prin a dansa, a râde şi a se bucura.
În oraş se găseşte şi restaurantul Manjar Blanco, al lui Miriam Peraza, căreia Netflix i-a dedicat un episod numit Cochinita din serialul Taco Chronicles. Miriam Peraza este unul dintre cei mai cunoscuţi bucătari din Mexic, care a făcut cunoscute gusturile yucatane pe întreg teritoriul mexican. Bucătaria a învăţat-o de la mama şi bunica sa, însă a reuşit să se facă cunoscută participând la diverse evenimente gastronomice.
Bucătăria mexicană este una dintre cele mai faimoase din lume, iar Peninsula Yucatan are o listă numeroasă de preparate, pe care orice turist ar trebui să le încerce, cel puţin parţial. Elementul principal din aproape orice mâncare este ardeiul iute, Mexicul având o varietate impresionantă de tipuri de ardei iuţi, cel mai picant fiind habanero. Totuşi, pentru cei cărora nu le place iutele, există preparate destinate şi lor.
Un alt produs specific Mexicului este chiar tequila, astfel că nicio vacanţă în Mexic nu ar trebui să se termine fără o vizită la o fabrică de tequila, una se află chiar în zona Valladolid, la mijlocul distanţei între Merida şi Cancun, unde se poate face şi o degustare, cât şi o vizită a distileriei.
Deşi Yucatan este o zonă încărcată cu simbolistica istoriei mayaşe, cu bogăţie naturală şi cu o cultură puternică a localnicilor, luxul reuşeşte să coexiste cu toate celelalte valori ale peninsulei, fiind mai bine conturat în Cancun. Oraşul Cancun este şi supranumit Miamiul Mexicului datorită rivierei presărate cu hoteluri luxoase şi resorturi all inclusive, valorând probabil miliarde de dolari, cu restaurante unde masa este servită vedetelor şi bogaţilor şi cu plaje unde albul nisipului se îmbină armonios cu turcoazul mării. Oraşul plin de viaţă mereu este şi destinaţia în care aterizează cei mai mulţi turişti anual. În 2022, aeroportul din Cancun a avut 9 milioane de pasageri, mai mult decât dublu faţă de terminalul din Mexico City, capitala Mexicului.
Nu tot Mexicul este la fel de bine primitor cu turiştii, ţinând cont că este o ţară a narcotraficanţilor, de aceea, recomandarea specialiştilor este ca turiştii să apeleze la o agenţie de turism din România, care are încheiate parteneriate cu agenţii locale, ce se asigură că sejurul turiştilor atinge toate punctele importante pe care Mexicul, în special Peninsula Yucatan le are, cât şi a-i ajuta pe turişti să evite zonele periculoase. Una dintre agenţiile locale care oferă pachete de vacanţă în Mexic este Eturia, care are oferte ce pornesc de la 1.000 euro şi pot ajunge şi până la aproape 9.000 euro, în funcţie de durata sejurului, hotelurile şi zonele alese, cât şi activităţile ce pot fi incluse în pachet.
Tacosul lui Miriam Peraza este preparatul care a făcut-o celebră în Mexic. Miriam Peraza, proprietara restaurantului Manjar Blanco din Merida, este unul dintre cei mai cunoscuţi bucătari din Mexic, astfel că Netflix i-a dedicat un episod numit Cochinita din serialul Taco Chronicles. Preparatul Cochinita poate şi servit în restaurantul său din oraşul Merida.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro