Reportaj: Abu Dhabi - pasiunea pentru viteză

Autor: Alecu Postat la 31 ianuarie 2012 60 afişări

Emiratele Arabe doresc cu tot dinadinsul să facă parte din elita mondială, indiferent de domeniu. Dacă Dubai este renumit pentru pasionaţii de shopping, Abu Dhabi începe să devină metropola favorită a pasionaţilor de motorsport.

Imediat cum cobori din avion în Abu Dhabi pricepi că tocmai ai intrat într-o altă lume decât cea europeană şi că te afli undeva între Europa, America şi Orientul Mijlociu. Totul este bilingv - arabă şi engleză, iar imediat ce cobori din avion începi să observi fie reclame la automobile, fie la circuitul Yas Marina, unde în luna noiembrie a fiecărui an este organizată cursa de Formula 1 din Emiratele Arabe Unite.

Ceea ce face din Emirate un loc unic este curăţenia. Nu există praf, pe drumuri nu există nisip, cu toate că dunele sunt exact lângă autostradă, în timp ce pe unele şosele din România există suficient nisip şi pietriş pentru a face pe cineva să creadă că este în Sahara. În Emirate totul este proiectat pentru pasionaţii de automobile. Fie că vorbim de autostrăzile cu cinci sau şase benzi pe sens în mare parte iluminate impecabil, de parcările care pot găzdui sute sau chiar mii de SUV-uri americane, dar şi de complexul Yas Marina cu circuitele sale. În acest context, faptul că în Abu Dhabi găseşti primul parc de distracţii Ferrari World nu mai surprinde pe nimeni. Adăugând la acestea şi faptul că în Emirate temperaturile din timpul iernii urcă până la 20 de grade Celsius, înţelegem de ce este perioada perfectă pentru piloţi să se antreneze pentru începerea sezonului de Formula 1.

Circuitul Yas Marina din Abu Dhabi a fost proiectat de celebrul designer Hermann Tilke, cel care a construit şi Bucharest Ring, circuitul care înconjura Palatul Parlamentului şi pe care au avut loc curse în 2007 şi 2008. Yas Marina este şi locaţia unde Pirelli, singurul furnizor de anvelope pentru Formula 1, a prezentat noua gamă de pneuri de înaltă performanţă compusă acum din şase modele. Dacă acestea cu greu pot fi testate de către oamenii obişnuiţi, presa a avut ocazia să testeze versiuni mai "domestice" ale anvelopelor Pirelli P Zero de curse. Pentru a fi considerată performantă, o anvelopă trebuie să fie suficient de durabilă, să ofere o foarte bună aderenţă şi să asigure un comportament rutier cât mai bun.

Din acest motiv, primul test derulat a fost cel de "drag race", sau, pe româneşte, un fel de "liniuţe". În acest caz nu au fost doar două maşini la un semafor, ci două Chevrolet Camaro de 432 CP, pe o linie dreaptă de un sfert de milă, exact ca în filmul "The Fast and the Furious". Spre deosebire de o cursă clasică, un drag race nu necesită cunoştinţe avansate de condus deoarece se merge în linie dreaptă. Dar cel de la volan trebuie să aibă precizie de chirurg. Totul trebuie calculat la milimetru. Tocmai pentru a se pune accent pe acest lucru, există senzori montaţi în asfalt pentru ca maşinile să fie amplasate cu precizie maximă. Primul indicator confirmă faptul că te-ai apropiat la şase centimetri de poziţia exactă, iar al doilea când eşti exact unde trebuie. Imediat cum s-a aprins semaforul galben trebuie apăsată acceleraţia la podea pentru că verdele este la mai puţin de o secundă distanţă.

Având în vedere motorul V8 de peste 400 CP şi faptul că transmisia automată este trecută în modul sport, Camaro pierde aderenţa atunci când accelerează, iar roţile se învârt pentru o scurtă perioadă de timp în gol, suficient pentru a lăsa urme de cauciuc pe asfalt, dar şi pentru a crea un sunet inconfundabil. În timp ce acceleraţia este "la podea", singurul lucru care îl poate face cel de la volan pentru a-şi asigura victoria este să schimbe treptele de viteză exact când trebuie - adică la 5.700 rpm din treapta întâi în treapta a doua, după care numai la 6.000 rpm. Sfertul de milă este parcurs incredibil de repede - 10, cel mult 12 secunde, după care imediat unul dintre cei responsabili de cursă face de pe margine semne disperate pentru ca maşinile să încetinească înainte de virajul la stânga. Pentru cine ratează frânarea, oprirea se face într-o plasă în spatele căreia sunt anvelope uzate care să amortizeze impactul.

Un astfel de test arată cel mai bine cât de mult rezistă o anvelopă atunci când este supusă unui test "violent" - accelerare puternică, urmată de frânare bruscă. Teoretic, la astfel de curse cele mai bune performanţe le oferă un cauciuc mai moale datorită aderenţei, dar pentru un cost mai redus acestea trebuie să aibă şi o durablitate bună. Spre comparaţie, anvelopele de "uscat" utilizate în Formula 1 au o durată de viaţă de 120 km.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
auto,
curse,
circuit,
Emiratele Arabe,
Dubai,
F1
/analize/turism/reportaj-abu-dhabi-pasiunea-pentru-viteza-9192955
9192955
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.