Un nou tip de turism este preferat de români. Oamenii din ţara noastră merg în număr tot mai mare peste graniţe pentru un tip de parc care la noi nu există
Turiştii români iau cu asalt parcurile tematice din Europa, în lipsa unui astfel de parc pe piaţa locală. România este în top trei ţări de unde vin cei mai mulţi străini la Prater, Austria. România nu are niciun parc tematic, însă există câteva mici iniţiative precum Povestea Calendarului sau Valea cu Poveşti, dar sunt incomparabile cu marile parcuri tematice din Europa. În lipsa unei astfel de destinaţii, românii se îndreaptă către parcurile tematice din Europa.
Disneyland Paris, Prater, Europa Park sau Legoland sunt cele mai populare parcuri tematice din Europa, care reuşesc să adune an de an milioane de turişti, printre aceştia numărându-se şi turişti români, care devin tot mai interesaţi de astfel de destinaţii, mai ales pentru city break. Apetitul turiştilor români pentru parcurile tematice vine şi din lipsa unei astfel de destinaţii în România. Disneyland Paris, parcul tematic aflat la 30 de kilometri de Paris şi care se întinde pe o supfaţă de 2.300 de hectare, este un univers al desenelor animate Disney, cu personaje şi clădiri ce amintesc de copilărie. Complexul este unul dintre cele mai vizitate parcuri tematice din Europa.
Reprezentanţii Disneyland Paris spun că nu au date cu privire la numărul de români care au ajuns în parc anul trecut şi nici cât au cheltuit aceştia. Javier Garcia del Valle, CEO al agenţiei de turism locale Happy Tour, spune că vânzările agenţiei de turism către această destinaţie au depăşit pragul de 1 milion de euro anul trecut. „Surpriza anului trecut a fost Disneyland Paris, pentru că a fost cel mai bun an din punctul de vedere al vânzărilor în condiţiile în care tarifele au crescut.
Din toate destinaţiile din portofoliu, cea mai mare creştere a fost pe Disneyland Paris, unde, spre deosebire de anii trecuţi, turiştii au optat pentru hotelurile de patru stele“, spune Javier Garcia del Valle, fără să menţioneze numărul turiştilor români care au ajuns la Disneyland Paris prin intermediul agenţiei. Preţul pentru accesul în parc este în jur de 100 euro per zi, însă variază în funcţie de numărul de zile şi de perioada aleasă. Totodată, turiştii pot alege pachete complete în care să fie incluse cazarea şi accesul în parc.
La Prater, parcul de distracţii din Viena, cunoscut şi pentru cea mai veche roată din Europa, activităţile se plătesc individual. Parcul se întinde pe o suprafaţă de 600 hectare, unde turiştii pot alege diverse activităţi. În 2022, Prater a fost vizitat de circa 6,8 milioane de persoane, însă nu toţi turiştii consumă ceva atunci când ajung în parc, astfel că numărul turiştilor a fost mai mare. Dintre aceştia, circa 33% sunt turişti străini, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul parcului de distracţii. Nu există date exacte cu privire la numărul de turişti români care au ajuns în Prater, însă România este în top trei ţări din care vin cei mai mulţi turişti străini în parcul de distracţii. Doar germanii şi italienii vizitează parcul într-un număr mai mare. Daniel, un turist care a fost în Prater, spune că parcul este foarte bine conectat la infrastructura publică de transport şi că are activităţi potrivite pentru fiecare categorie de vârstă. „Prater seamănă cu un parc de distracţii normal, cu puncte de atracţie potrivite pentru fiecare categorie de vârstă. Este bine conectat cu infrastructura publică de transport şi accesibil din acest punct de vedere pentru un turist care vine să viziteze Viena. Am fost şi cu siguranţă vom mai merge cu cea mică, tocmai pentru că se ajunge repede şi uşor. Un astfel de parc de distracţii necesită o infrastructură adecvată precum şi un grad ridicat de siguranţă ce trebuie oferit celor care vin să se simtă bine acolo. Se simte nevoia unui astfel de parc tematic, însă având în vedere dezastrele care au avut loc în România numai în ultimele 12 luni, m-aş gândi de două ori înainte de a merge pe la noi într-un loc unde siguranţa trebuie să fie la cel mai ridicat nivel”, spune Daniel.
El a vizitat anul trecut şi Legoland din Germania, unde a întâlnit şi alţi turişti români. Legoland este un lanţ de parcuri tematice care se concentrează pe brandul de jucării Lego. Cel mai cunoscut parc Legoland din Europa este cel din Billund, Danemarca, acolo unde a ajuns şi Raluca, alături de băiatul ei de patru ani, cu ocazia zilei de 1 iunie de anul trecut. „Am mers din simplul motiv că băiatul meu este pasionat de Lego, şi-a ales deja meseria de constructor, asa că nu aveam încotro. Trecând peste partea amuzantă, experienţa a fost atât de drăguţă încât ne gândim să o repetăm şi anul acesta. Am aterizat pe aeroportul din Billund şi ne-am cazat la un hotel foarte aproape de parc, dar nu chiar în incinta lui, din cauza costurilor.
Parcul de distracţii Legoland este foarte potrivit pentru copiii de vârsta aceasta, majoritatea atracţiilor fiind accesibile pentru înălţimea lor. Parcul este foarte bine organizat, inclusiv statul la coadă nu durează mai mult de 15-20 de minute”, spune Raluca. Cea mai frumoasă experienţă, spune ea, a fost la Lego House, un spaţiu separat de Legoland, dar care se află în apropierea sediului central al grupului. În Lego House se găsesc peste 25 de milioane de cărămizi Lego, iar spaţiul este organizat în zone de lucru tematice cum ar fi construcţii de maşini, trenuri, Lego Duplo, Lego Friends. „La finalul zilei, cu greu am ieşit şi eu din Lego House.
Ce impresionează la astfel de experienţe este faptul că sunt gândite până în cel mai mic detaliu, sunt bine organizate, sunt curate. Iar dincolo de spaţii, ce este în jurul lor, parcuri, infrastructura urbană, totul este bine organizat şi curat”, mai spune Raluca. Un alt parc tematic cunoscut pe continent este Europa Park, din Germania, care numără circa 100 de atracţii. Anul trecut, a fost vizitat de 5,4 milioane de turişti, însă reprezentanţii Europa Park nu au putut oferi un răspuns cu privire la numărul de români care vizitează anual parcul.
România nu are niciun parc tematic, însă există câteva mici iniţiative în ţară precum Povestea Calendarului, un parc tematic din Porumbacu de Jos, Sibiu, care prezintă legendele celor 12 luni ale anului, sau Valea cu Poveşti, un parc tematic din Bran care aminteşte de poveştile copilăriei. Dimensiunea acestora este prea mică şi sunt incomparabile cu marile parcuri tematice din Europa. În lipsa unei astfel de destinaţii, românii se îndreaptă către parcurile tematice din Europa. Anul trecut, românii au cheltuit 8,5 miliarde de euro pe vacanţele în afara ţării, după o creştere de 15% faţă de anul anterior şi cu 60% mai mult faţă de nivelul din anul de referinţă 2019, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Băncii Naţionale a României. Suma lăsată de români marchează un record, chiar şi în pofida unui an în care puterea de cumpărare a scăzut ca urmare a inflaţiei. ■
Legoland Billund, Danemarca
Happy Tour, o agenţie de turism locală, a avut vânzări de 1 milion de euro anul trecut pe pachetele de vacanţă către Disneyland Paris.
În 2022, Prater a fost vizitat de circa 6,8 milioane de persoane.Dintre aceştia, circa 33% sunt turişti străini, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul parcului de distracţii. România este în top trei ţări din care vin cei mai mulţi turişti străini în parcul de distracţii. Doar germanii şi italienii vizitează parcul într-un număr mai mare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro