Cele mai scumpe carti din librarii

Postat la 15 septembrie 2009 686 afişări

O carte haute couture, un album despre bijuterii si o carte de resurse umane sunt printre cele mai scumpe carti care se gasesc in librarii. In schimb, cele mai vandute din categoria cu preturi de top sunt cartile de specialitate - albume de arhitectura, pictura, design, carti de medicina si istoria literaturii. Criza incepe insa sa rasfoiasca si paginile din librarii.

Cel care "vinde" cea mai scumpa carte de la noi, cu 2.099 de lei, este insusi Valentino, creatorul de moda cu 40 de ani de cariera, o forta economica a Italiei (pana de curand), in ciuda faptului ca nu a facut niciodata profit cu linia haute couture. "Una grande storia italiana" e titlul unei biografii presarate cu fotografii si desene din colectia sa, secvente din sedinte foto, reclame si alte documente, inclusiv interviuri cu cei mai apropiati colaboratori. Cartea, vanduta de librariile Diverta, e de asemenea o editie limitata la 2.000 de exemplare, fiecare semnat de creator, invelit intr-un material special, cu 6 nuante, in vreme ce cutia include faimosul rosu Valentino. Editia de arta are doar 100 de exemplare, la fel semnate, dar acompaniate de printuri ale unor desene originale din anii '50-'60. Cea care a editat cartea este celebra Taschen, care s-a ocupat si a doua cea mai scumpa carte din istorie, de 12.500 de dolari (GOAT - Greatest of All Time, despre Muhammad Ali).

A doua cea mai scumpa carte din top se afla la una dintre putinele librarii exclusiv de limba engleza de la noi, Antony Frost. Aici, cea mai scumpa carte de pe rafturi este una de management: "Fundamentals Of Human Resource Management", de Neil Anderson, in 4 volume de la SAGE Publications Ltd.- 2.000 de lei. Pe locul al treilea revine Diverta, cu "French Jewelry of the 19th Century", cu 1.759 de lei. Albumul aparut la editura Thames & Hudson este semnat de Henri Vever, bijutier si colectionar de la sfarsitul secolului al XIX-lea, care a avut propria casa de bijuterii si scrie aici o istorie, dar si o analiza a domeniului, de la stilul Empire pana la Art Nouveau, presarata cu anecdote, cartea fiind pentru prima oara publicata intr-un singur volum, in engleza.

Loredana Dobranis, vicepresedinte al Diverta - departamentul achizitii, spune ca titlurile din categoria albume "sunt atent alese in functie de calitatea grafica si continut si, bineinteles, domeniul din care fac parte". "n ceea ce priveste albumele de arta, alegem titluri care sunt un must have pentru colectionari. De asemenea promovarea facuta de edituri penru aceste tiluri este un factor care influenteaza decizia de achizitie. ntalnim si cazuri in care clientii ne solicita comenzi speciale de import pentru titluri deosebite."

Pe locurile 4 si 5, tot de la Diverta, din categoria albume de arta, respectiv arhitectura, si tot carti straine se afla lucrarile "Modernism rediscovered" (3 volume, 1413,90 lei) si "Domus 1928-1999" (despre esenta modernismului, in 12 volume, 1400 de lei). Dobranis spune ca din totalul de vanzari de carte din magazinele Diverta (membra a RTC Holding), 7% este reprezentat de cartile de specialitate. Cererea difera la cele 66 de magazine ale grupului RTC, in functie de amplasare, trafic sau notorietatea lor. "ntalnim titluri si colectii care au o cerere mare in Diverta Magheru si Libraria Dalles", spune Dobranis. "Carti de la edituri precum Phaidon, Thames & Hudson, Prestel, Hatje Cantz sau colectiile scumpe ale editurilor Taschen si Ullmann sunt directionate in magazine precum Diverta Magheru, Plaza, Unirea, Vitan si Libraria Dalles, precum si in magazinele Diverta din orasele mari din tara, in special centrele universitare." Selectia locurilor in care acestea sunt expuse spre vanzare se face in functie de potentialul cel mai mare (si orasele in care se cer astfel de titluri) si beneficiaza de o expunere preferentiala sau pe suport special. Ca albume, cele de pictura, arhitectura si design sunt in topul vanzarilor Diverta.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
librarii,
Carturesti,
album,
Diverta
/arta-si-societate/carte/cele-mai-scumpe-carti-din-librarii-4894139
4894139
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.