Steven Pinker este specialist in stiinte cognitive, profesor de psihologie la Universitatea Harvard, autor al catorva best-seller-uri de vulgarizare a stiintei, al unui volum finalist pentru premiul Pulitzer („The Blank State”, 2002) si al unei investigatii asupra limbajului, „The Language Instinct”.
In 2004, Time Magazine l-a inclus pe lista celor mai influenti 100 de ganditori ai lumii contemporane. „How the Mind Works”, volumul sau din 1996, tradus acum la editura All, a primit distinctia New York Times pentru cartea anului si reprezinta o sinteza a celor doua preocupari majore ale autorului: popularizarea stiintifica (o antologare si explicare clara a ceea ce deja stim in privinta mintii umane) si cercetarea propriu-zisa (care propune noi definitii personale asupra subiectului). Pinker opereaza o selectie a teoriilor provenite din numeroase discipline (de la economie la neurostiinte si de la psihologie la biologie) pentru a discuta despre structura complexa a mintii, iar ideea sa principala poate fi exprimata intr-o singura fraza: mintea este un computer natural ce utilizeaza un set de reguli sau de algoritmi pentru a procesa datele din mediu, proiectat prin selectie naturala sa solutioneze acelasi gen de probleme cu care s-au confruntat si stramosii nostri, in intelegerea si manipularea naturii, dar si a oamenilor din jur. Scrisa cu umor si verva, reabilitand cu putere de convingere idei clasice pe care ne-am obisnuit sa nu le mai consideram la moda (ca, de pilda, vechea teorie a lui Rousseau potrivit careia omul este bun, dar a fost corupt de societate), folosind exemple plastice si ilustratii pentru evocarea misterelor perceptiei, cartea lui Pinker explica o sumedenie dintre imponderabilele vietii noastre cotidiene: De ce ni se pare ca o fata fardata arata mai bine decat una necosmetizata?
De ce gandul de a manca viermi ni se pare atat de dezgustator? De ce barbatii se provoaca intre ei la duel si isi ucid fostele sotii? De ce ne simtim emotionati in fata operelor de arta? De ce sunt copiii, in general, nazurosi si prost-crescuti? De ce creativitatea este esentialmente irationala?
Steven Pinker - “Cum functioneaza mintea”,
Editura All, Bucuresti, 2009
Noutati
Noul rol al planificarii
Henry Mintzberg este profesor de strategie si organizare, titular al catedrei de studii de management la Universitatea McGill din Canada. A primit de doua ori premiul McKinsey pentru cel mai bun articol din publicatia Harvard Business Review. Prezentul volum infatiseaza povestea de marire si decadere a planificarii strategice si incearca sa clarifice raportul dintre planificare si strategie. In ultima instanta, el defineste trei erori fundamentale ale procesului de planificare: credinta ca discontinuitatile pot fi prevazute, ca strategii se pot detasa de partea operationala a unei organizatii si ca procesul insusi de creare a strategiei poate fi formalizat. O carte care stimuleaza gandirea strategica si care ii pune in evidenta noul rol in cadrul gandirii manageriale.
Henry Mintzberg - “Ascensiunea si declinul planificarii strategice”,
Editura Publica, Bucuresti, 2009
Manual de autodepasire
Pornind de la premisa ca in interiorul nostru colcaie forte adormite, niste forte uimitoare care ne-ar revolutiona viata daca le-am trezi si le-am pune la lucru, doctorul Robert K. Cooper a alcatuit o carte despre autodepasire, despre credinta in viitorul potentialului uman. Cele cinci chei (sau alegeri) la care se rezuma aceasta teorie a ameliorarii personale, bazata pe doua decenii de cercetari, sunt: 1. directie, nu dinamica; 2. concentrare, nu timp; 3. capacitate, nu conformism; 4. energie, nu efort; 5. impact, nu intentii. Aplicandu-le in viata cotidiana, cititorul poate intelege ce se petrece in propriul sau creier, ce anume il conduce cu adevarat, care sunt acele parti contraproductive ale mintii si care sunt partile eficiente. Plina de istorisiri cu talc despre o sumedenie de situatii reale despre imposibilul devenit posibil, cartea confirma ca prima frontiera ce ne sta in cale se afla nu in fata, ci in interiorul fiecaruia dintre noi.
Robert K. Cooper - “Nu-ti sta in cale”,
Editura Allfa, Bucuresti, 2009