Pana la adanci batraneti

Postat la 24 noiembrie 2009 14 afişări

Pentru ca suntem caliti si am ajuns sa ne consolam cu gandul ca banii nu aduc fericirea, doamnele Elizabeth Ford si Daniela Drake ne mai dau o lovitura: nici dragostea nu e mai breaza. O casatorie intemeiata doar pe iubire, spun ele, e in general harazita esecului.

Statisticile americane arata ca, dupa un divort, femeile au mai mult de suferit din punct de vedere financiar. Prin urmare, cele doua autoare sunt categorice: "Fetelor, judecati cu capul. In loc sa cautati dragoste, cautati sa obtineti securitate financiara, adica ceva ce se poate numara in dolari si centi".

Cum au ajuns la aceasta concluzie? Simplu. In urma unor intalniri cu fostele colege de scoala, au descoperit ca multe dintre ele (avocate, doctorite si detinatoare de MBA) inca mai munceau si dupa varsta de patruzeci de ani, in timp ce altele, mai putin inteligente si harnice, isi luau concedii lungi, isi faceau cumparaturile la Prada si se bucurau de mult mai multe sedinte de masaj decat s-ar fi cuvenit. Pornind de la aceasta constatare, dar si de la replica (pe care au ales-o drept motto al cartii) a lui Lauren Bacall din filmul "Cum sa te mariti cu un milionar" ("Majoritatea femeilor se gandesc mai mult cand pariaza pe un cal la a treia cursa de la Belmont decat atunci cand isi aleg un sot"), doamnele Ford si Drake s-au hotarat sa construiasca un ghid practic al mariajului inteligent, pentru uzul femeilor care s-au lasat pacalite de propriile idealuri romantice si de ideea ca dragostea tine si de foame. Trecand in revista cateva zeci de date, situatii si povestiri adevarate (amuzante in felul cum sunt istorisite, dar de fapt intristatoare in privinta destinelor ratate pe care le consemneaza), ele ajung sa ofere o seama de sfaturi (cinice, fara doar si poate), pe care le formuleaza cu litere aldine: "Barbatii sunt nascuti sa faca bani; fetele destepte ar trebui sa profite de asta". Sau: "Cand vine vorba sa faca o partida buna, femeile au o data a expirarii".

Elizabeth Ford, Daniela Drake

"Fetele destepte iau barbati cu bani",

Editura Vremea, Bucuresti, 2009

Aparitii noi:

  • Tot tresarind, tot asteptand

    Henry de Tamble este atins de o maladie genetica unica si ciudata, care il face sa calatoreasca in timp. El nu poate sa controleze nici momentul cand paraseste prezentul, nici locul ori momentul unde va ajunge si nici cat timp va dura fiecare dintre aceste neobisnuite calatorii. Romanul lui Audrey Niffenegger (pictorita si romanciera care preda artele plastice la Chicago) istoriseste povestea de dragoste a lui Henry cu Claire Abshire si nenumaratele avataruri pe care aceasta iubire le-a suferit in decursul deplasarilor temporale ale eroului. "Il iubesc, spune Claire. El inseamna totul pentru mine, iar acum se afla langa mine. (Nu stiu cum se face.) Alaturi de el, imi pot contempla existenta in totalitatea ei, ca pe o carte, in care trecutul si viitorul se afla laolalta. Totul s-a intamplat deja. Totul, dar in acelasi timp". Si tot ea: "Acum il astept pe Henry. Dispare fara voia lui, fara avertisment. Il astept. Fiecare clipa de asteptare imi pare un an, o eternitate. Prin fiecare clipa vad o infinitate de clipe aliniate, asteptand. De ce s-a dus unde nu-l pot urma?".

    Audrey Niffenegger

    "Sotia calatorului in timp",

    Editura Tritonic, Bucuresti, 2009

  • Memoria, mod de folosire

    Pornind de la viata unei familii cu origini tulburi si complexe, Nancy Huston se intoarce, cu o privire critica si ingrijorata, asupra atrocitatilor comise de nazisti, etaland consecintele pe care acestea le-au avut din Statele Unite si pana in Germania, trecand prin Canada si Israel. Autoarea ne invita sa o luam inapoi pe firul istoriei si sa urmarim "linia de falie" care si-a lasat amprenta asupra unei familii, generatii la rand. Romanul sau, rand pe rand politic, comic, thriller si istoric, ne avertizeaza asupra riscurilor traficului de memorie, asupra felului cum amintirea poate fi imbogatita sau stearsa, asupra faptului - esential - ca amnezia, atat de necesara in perioadele de dupa razboi, devine nefasta pe termen lung. Acest roman in care istoria mica se intersecteaza cu istoria mare, scris cu condei de mare stilist, a fost distins in 2006 cu premiul Femina, a fost tradus in 27 de limbi si a devenit bestseller in Franta.

    Nancy Huston

    "Linii de falie",

    Editura Leda, Bucuresi, 2009

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
aparitii noi,
daniel nicolescu,
/arta-si-societate/carte/pana-la-adanci-batraneti-5130100
5130100
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.