Pinacoteca ideala

Postat la 15 decembrie 2009 31 afişări

In materie de muzee, secolele XX si XXI sunt, cu siguranta, inflationiste: numeroase productii traditionale (artizanale) sau industriale au devenit exponate, iar muzeul, o institutie inventata in Europa, in Italia Renasterii, a invadat arii culturale noi, precum Japonia sau Africa.

In aceasta uriasa proliferare de muzee - cand Luvrul parizian a ajuns sa fie concurat de Luvrul din Abu Dhabi si cand muzeele figurilor de ceara, de orologii, paste fainoase sau pipe (de altfel, absolut stimabile, in genul lor) concureaza, ca numar de vizitatori, institutiile patrimoniale fundamentale - o intoarcere la marile repere este binevenita. Este exact ceea ce face "Muzeul muzeelor", un volum care, daca vreti, adauga inca un muzeu, unul virtual, pe harta galeriilor lumii. "Cui nu i-ar placea sa viziteze o pinacoteca ideala, care sa reuneasca tot ceea este mai valoros in istoria artei ocidentale, si sa se plimbe printre capo¬doperele celor mai celebri maestri din toate timpurile, stranse, ca prin miracol, intr-un singur lacas?", se intreaba autorii acestei antologii a geniului artistic universal.

Inspirat de "Muzeul imaginar" al lui André Malraux (un eseu din 1947, in care autorul francez punea laolalta, dupa criterii pur subiective, opere din toate timpurile si locurile, incercand sa sugereze un concert de melodii contradictorii, capabil sa dea cea mai inalta idee despre om), volumul isi propune sa ofere cititorilor un parcurs menit sa cuprinda intr-o singura privire opere care se afla la mii de kilometri distanta unele de altele, sa stimuleze comparatii si sa gaseasca asemanari intre tablouri apartinand aceluiasi autor sau intre stiluri, curente, scoli si artisti diferiti.

Sprijinindu-se pe un ansamblu de ilustratii atent alese si imprimate cu o remarcabila acuratete (unele pe intreaga suprafata a paginii - 31x28 cm), albumul ne invita intr-o calatorie ideala care porneste de la Ermitajul din Sankt Petersburg, trecand prin Luvru, Prado, Ufizzi, Alte Pinakothek din München, Kunstistoriches Museum din Viena, National Gallery din Londra, Rijksmuseum din Amsterdam etc., ajungand, peste Ocean, la Metropolitan Museum sau la Museum of Modern Art din New York. "Muzeul muzeelor" continua, pe plaiuri romanesti, cu o sectiune dedicata Muzeului National de Arta al Romaniei.
Este o plimbare virtuala in miezul intim al istoriei artei, dar si o reflectie asupra ideii insasi de muzeu.
"Muzeul muzeelor" Editura Litera, Bucuresti, 2009

Aparitii noi:

  • Ranile memoriei
    Rawi Hage este un scriitor libanez care astazi traieste in Canada, dupa o lunga sedere in New York. La circa 20 de ani dupa ce a emigrat, s-a hotarat sa povesteasca despre razboiul care i-a ravasit tara de bastina. Rezultatul: un roman sclipitor, in care accentele de thriller si succesiunea cinematografica a scenelor se impletesc cu tonul confesional si pasajele lirice. "De Niro's Game" (titlu ce trimite la filmul cult al lui Michael Cimino, "The Deer Hunter", unde Robert de Niro se intoarce in Vietnam sa-si caute prietenul din copilarie, devenit acolo star al jocului de-a ruleta ruseasca) ne dezvaluie Beirutul de la inceputul anilor '80, unde Bassam si Georges, doi buni prieteni, incearca sa insele moartea si plictiseala ratacind pe strazile naruite de bombe.
    Rawi Hage "Jocul lui De Niro", Editura Leda, Bucuresti, 2009
  • Aventurile lui Stubo & Vik
    Colectia Fiction Connection a Editurii Trei revine iar in atentia publicului cu un nou autor scandinav. E vorba despre Anne Holt (fosta ministra a justitiei in Norvegia, procuroare, avocata si ziarista de televiziune), autoare a unor romane politiste care, cel putin in }arile Nordului, au cunoscut vanzari de peste 4 milioane de exemplare. "Eroare judiciara", primul volum dintr-o serie care ii are ca protagonisti pe anchetatorii Ingvar Stubo si Johanne Vik, ne pune pe urmele unui ucigas in serie, care sechestreaza copii si apoi ii asasineaza fara sa lase vreo urma. Stubo si Vik pornesc pe urmele prezumtivului ucigas, Aksel Seier, un fost condamnat pentru crima, actualmente refugiat in SUA. Dar un personaj aflat pe patul de moarte ii convinge pe anchetatori ca vinovatul ar trebui cautat in alta parte.
    Anne Holt "Eroare judiciara", Editura Trei, Bucuresti, 2009

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
enciclopedie,
muzee,
daniel,
nicolescu,
anne,
holt,
rawi,
hage,
/arta-si-societate/carte/pinacoteca-ideala-5182160
5182160
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.