Richard Dawkins: Gena egoistă sau un alt mod de a vă privi

Autor: Dorin Oancea Postat la 26 ianuarie 2014 3061 afişări

"Prospect" este o revistă din Marea Britanie specializată cumva în demitizarea unor credinţe populare în varii domenii, de la economie la ştiinţă, trecând prin artă şI politică. În acest context, cumva firesc zic, cititorii revistei, 10.000 de inşi din 100 de ţări, l-au desemnat pe Richard Dawkins pe primul loc în clasamentul World Thinkers 2013.

Richard Dawkins: Gena egoistă sau un alt mod de a vă privi

Relevantă poziţie pentru un autor care şi-a scris lucrarea de căpătâi - "Gena egoistă" - acum 38 de ani şi pe care o puteţi citi acum, apărută la editura Publica. Dawkins este etolog (ştiinţa studiului comportamentului), biolog evoluţionist şi profesor la Oxford; în plus, are o excelentă imagine publică, generată nu numai de cărţile de succes pe care le scrie sau de conferinţele pe care le ţine, dar şi de numărul mare de urmăritori pe Twitter sau de apariţia în cunoscutul serial de animaţie The Simpsons.

"... Îmi dau seama că am trăit aproape jumătate din viaţa mea cu 'Gena egoistă' - însoţiţi la bine şi la rău. (...) Publicul reacţionează faţă de noua carte, oricare ar fi, cu încântător entuziasm, aplaudă politicos şi pune întrebări inteligente. După care oamenii stau la rând să cumpere, cerându-mi un autograf pe... 'Gena egoistă', spune Dawkins. De unde acest succes al unei cărţi apărute, să nu uităm, în lumea de dinaintea internetului, a PC-ului şi a telefoniei mobile?

Păi vă spun că veţi fi surprinşi, cei mai mulţi, de ideile lui Dawkins, care, dincolo de teoriile invocate (evoluţia centrată pe genă) sau de termenii pe care i-a introdus (memă - unitate de informaţie culturală, capabilă a se propaga de la o minte la alta) spun, cumva simplificate, nişte lucruri uluitoare. Gândiţi-vă la propria persoană nu ca la rezultatul supem al evoluţionismului lui Darwin, fruntea lanţului trofic şi fiinţa în stare să niveleze munţii şi să sece apele, ci ca la un vehicul propulsat şi mânuit de dorinţa de a supravieţui a genelor noastre.

Genele, cele care trasează caracteristicile viitoarei fiinţe, care îi stabilesc puterea, locul în lume, înfăţişarea, culoarea ochilor, a părului sau a blănii, care îi impun nivelul de agresivitate sau de rezistenţă. "Ca şi gangsterii de succes din Chicago, genele noastre au supravieţuit, în unele cazuri timp de milioane de ani, într-o lume extrem de competitivă", subliniază Dawkins şi, odată ce aţi depăşit şocul schimbării perspectivei, veţi fi tentaţi (şi sunt tentat!) să-i daţi/dăm dreptate.

"Gena egoistă" nu este numai o găselniţă de marketing, ci şi o teorie care vă poate schimba modul de a privi lumea şi de a o interpreta. O carte folositoare oricui, manageri, subordonaţi, lucrători sociali sau simpli pasionaţi de ştiinţă, momentul "wow" al vacanţei mele de iarnă.

Richard Dawkins - "Gena egoistă", Editura Publica, Bucureşti, 2013

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/richard-dawkins-gena-egoista-sau-un-alt-mod-de-a-va-privi-11968291
11968291
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.