Uimitoarea şcoală care a ajuns la şase milioane de elevi (VIDEO)

Autor: Dorin Oancea Postat la 20 aprilie 2013 363 afişări

Regândirea sistemului de educaţie este o idee care se repetă şi se tot repetă. Au spus-o inşi iluştri, cum este Ken Robinson, expert în creativitate şi lider cultural, autorul unui discurs extrem de vizionat pe platforma TED, şi au simţit-o pe pielea lor generaţii de tineri care nu se mai regăsesc în sălile de clasă mirosind a petrosin, cu tablă neagră şi burete ce trebuie udat.

Uimitoarea şcoală care a ajuns la şase milioane de elevi (VIDEO)

Salman Khan, fiul unor imigranţi din India şi Bangladesh, născut în Metaire, Lousiana, a făcut, în schimb, ceva în această privinţă. Deţinător al unui MBA la Harvard Business School şi a trei licenţe, în matematică, inginerie electrică şi automatizări - calculatoare, la MIT, Khan a ajuns din postura de analist de fonduri speculative să înfiinţeze, în 2006, Khan Academy, o instituţie non-profit care furnizează, prin intermediul YouTube, mai mult de 4.000 de lecţii video din matematică, istorie, medicină, finanţe, fizică, chimie sau cibernetică.

Şi dacă la începuturi academia lui Salman număra un singur elev, verişoara Nadia, la jumătatea anului 2012 numărul utilizatorilor unici ajunsese la peste 6 milioane, de zece ori mai mulţi decât absolvenţii de la Harvard de la începuturile din anul 1636. Fiecare video avea peste 140 de milioane de vizualizări, iar elevii rezolvaseră, spune Khan, mai mult de jumătate de miliard de exerciţii cu ajutorul software-ului pus la dispoziţie.

Totul a început cu un calculator, un soft de captare a imaginii în valoare de 20 de dolari şi o tabletă de 80 de dolari.

Graficele şi ecuaţiile erau desenate cu Microsoft Paint, iar pentru teste Khan dispunea de un program găzduit de o platformă pentru care plătea 50 de dolari pe lună. "Ce voiam să evit era acel proces chinuitor care se desfăşura uneori în clasă - memorarea şi folosirea unor formule gata digerate, menite să asigure o notă bună la următorul examen şi nimic mai durabil şi mai profund. În schimb, eu îmi doream să-i ajut pe elevi să priceapă conexiunile, legătura dintre o lecţie şi următoarea; să le ascut simţul intuiţiei astfel încât simpla informaţie, dobândită prin concepte succesive, să se dezvolte într-o stăpânire perfectă a unei materii."

"O singură şcoală pentru toată lumea" este povestea unui dascăl atipic care s-a gândit la o soluţie practică la problema educaţiei moderne; învăţătura gratuită, universală, în care tehnologia umanizează sala de clasă şi accentuează rolul profesorilor. Şi una din schiţele preliminare ale felului în care va arăta şi va funcţiona şcoala în viitor.

Salman Khan, "O singură şcoală pentru toată lumea", Editura Publica, Bucureşti, 2013

 

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/uimitoarea-scoala-care-a-ajuns-la-sase-milioane-de-elevi-video-10771571
10771571
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.