Două lucrări semnate de Brâncuşi, scoase la vânzare în România (FOTO)
Un desen şi o carte poştală realizate de Constantin Brâncuşi sunt scoase la licitaţie de casa Artmark în această săptămână.
Desenul "Pupăza cu moţ" (peniţă pe hârtie, 27,4 x 38 cm, valoare estimată 5.000 - 10.000 de euro) este scos la vânzare de către un colecţionar privat din Bucureşti, care l-a achiziţionat în trecut de la o licitaţie Christie's. Desenul reprezintă un proiect de ilustraţie pentru volumul de poeme "Plante şi animale", publicat de Ilarie Voronca la Paris, în 1929. Scriitorul făcea parte din cercul de prieteni ai artistului.
Cea de-a doua lucrare semnată de Brâncuşi este fotografia-obiect artistic "Peile roşi", datată în 1906, care are o valoare estimativă cuprinsă între 2.000 - 4.000 de euro. Textul de pe verso, datat şi localizat la 28 septembrie 1906, în Paris, ne spune: "Băeatul Tati! Fă zvon în ţară că steagul Oltului a început să să urzască la buricul pământului. Sunt primit la Salon cu trei opere. Te serut Costachie. Monsieu Ion Georgiean, Doctorand, str. Izvorului, nr. 18, Bucarest, Roumanie".
Imaginea de pe faţa cărţii poştale reprezintă "Peile roşi", una dintre sculpturile distruse de artist în 1907, într-un acces de răzvrătire faţă de ceea ce crease în perioada impresionismului la care Brâncuşi aderase ca elev al lui Rodin. Astfel, cartea poştală trimisă prietenului Gheorghian-Popescu este unicul document rămas, care prezintă una dintre operele dispărute. Fotografia a fost reprodusă cu ocazia Centenarului Brâncuşi din 1976 în "România literară" şi provine din colecţia privată bucureşteană Călin Eftimie.
Cea mai scumpă operă a sculptorului român, "Madame L.R.", a fost vândută cu 37,1 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la Paris din 2009.
În afară de cele două lucrări semnate de Brâncuşi, la licitaţia din 26 ianuarie a casei Artmark sunt oferite 140 de picturi şi sculpturi realizate de de avangardişti români de circulaţie internaţională, precum Jacques Herold, Marcel Iancu, Herman Maxy, Jules Perahim, Arthur Segal şi de expresioniştii români cei mai importanţi, precum Iosif Iser, Ion Ţuculescu, Corneliu Baba, Hans Eder.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro