Bruce Willis, pazea! Vin "Agentii de rezerva"
Anul 2010 a fost suficient de sarac in comedii pentru ca un suflu proaspat ca parodia “The Other Guys”/“Agentii de rezerva” sa fie cat se poate de bine-venita, mai ales ca filmul lui Adam McKey ii ia fata celeilalte comedii cu politisti a lui 2010, “Cop Out”.
Chiar daca porneste mai greu, "Agentii de rezerva" este poate cea mai buna colaborare a lui Adam McKey cu starul sau obisnuit, Will Ferrell. Cititorii BUSINESS Magazin vor fi interesati sa afle ca Ferrell a fost ales drept "cel mai putin profitabil" actor in 2009, pentru ca de obicei filmele sale pentru care primeste onorarii generoase nu prea se descurca la box office. O cu totul alta ar putea fi situatia cu "Agentii", unde Ferrell si McKey primesc ajutor din partea lui Mark Wahlberg, intr-un rol pe alocuri si mai isteric decat obisnuitele aparitii ale colegului sau de afis.
Premisa este destul de asemanatoare cu cea din "Cop Out", dar, daca in filmul lui Kevin Smith aerul de aparenta seriozitate era intrerupt pe alocuri de poantele protagonistilor interpretati de Bruce Willis si Tracy Morgan, la "Agentii de rezerva" totul este sarit de pe fix. Pastrand proportiile, "Cop Out" (cam prea forfecat de critici, care poate se asteptau la, sa zicem, "Pe aripile vantului") ar putea fi "Politistul din Beverly Hills" al noului mileniu, in timp ce premiera de pe 8 octombrie se apropie mai mult de populara serie a "politistului cu explozie intarziata", interpretat acum doua decenii de Leslie Nielsen.
Ferrell si Wahlberg sunt doi detectivi din New York, Allen si Terry, si nici daca ai fi cautat n-ai fi gasit doi parteneri mai putin potriviti. Allen e obsedat de siguranta si nu viseaza deloc la "actiune", ca Terry, care se considera aproape emasculat de pozitia sa de "agent de rezerva", in comparatie cu statutul de star al colegilor sai mai populari Danson si Highsmith (interpretati de Dwayne "The Rock" Johnson si Samuel L. Jackson). Blajin si impaciuitor, Allen e tinta farselor colegilor, in timp ce Terry se face de ras frecvent cu incontrolabile accese de furie, dar si cu autocaracterizari (dar partial verificabile stiintific) de genul "sunt un paun, lasati-ma sa ZBOR!".
E de la sine inteles ca cei doi vor pune mana pe un caz care-i vor transforma in vedete, chiar daca mai degraba penibilul si nu eroismul va fi ingredientul de baza al aventurilor lor. Pasionatii de instrumente, criza si mismasuri financiare se vor bucura sa afle ca inamicul public numarul unu (dupa ce acum doua saptamani am vorbit de soporificul "Wall Street: Banii sunt facuti sa circule") tot marile corporatii financiare sunt, in acest caz una cu pierderi de 32 de miliarde de dolari, disperata sa obtina din orice surse lichiditati. Un antagonist ambiguu, David Ershon (britanicul Steve Coogan), le va iesi in cale celor doi detectivi si, daca acestia ar fi fost mai cu mintile acasa si nu s-ar fi lasat distrasi de balet, formatia TLC, pauni, vagabonzi pasionati de sex in grup si Eva Mendes, probabil ca filmul lui McKey ar fi avut 80 de minute si nu 107.
Nu poti sa nu remarci cat de haotic este scenariul scris de regizor in colaborare cu Chris Henchy, iar deraierile lui Allen si Terry, adesea asezonate cu insulte savuroase, pot deveni obositoare, dar "agentii de rezerva" au suficient sarm ca sa te tina lipit pe scaunul de cinema si sa te faca sa te cutremuri de ras de cateva ori. Un mare plus? Intr-un cinema al stereotipurilor, cei doi eroi sunt minunat de imprevizibili!
O sa-l revedeti pe Michael Keaton in rolul superiorului eroilor, adesea pus in dificultate de lipsa de comunicare dintre acestia, iar Eva Mendes este protagonista unora dintre cele mai simpatice gaguri, in chip de sotie excesiv de frumoasa a cumpatatului (cel putin in prezent) Allen. De fapt, atractia simtita de femei superbe pentru neatragatorul Allen/Ferrell este una dintre temele recurente ale filmului: pana si Brooke Shields va trece meteoric prin cadru pentru a-i face acestuia ochi dulci. Daca intrebati de ce, va spunem noi: coscenaristul Chris Henchy e sotul ei.
Nu va asteptati ca "Agentii de rezerva" sa fie doar gaguri usurele. Printre ele se strecoara si cateva bine informate cu privire la situatia economica mondiala, comedia alunecand astfel, foarte inspirat, catre satira. Unii vor savura datele de pe genericul de final, pline de informatii despre tehnici de fraudare, statistici despre diferentele colosale dintre salariile managerilor si cele ale angajatilor de rand, ca si o trecere in revista a deciziilor indoielnice ale guvernului Statelor Unite de a proteja financiar marile corporatii, intr-un program de peste 700 de miliarde de dolari. Cat despre compania din film, cea cu pierderi de zeci de milarde, se spune la un moment dat: "E prea mare ca sa pice".
Poate ca Bruce Willis a pierdut lupta cu Will Ferrell si Mark Wahlberg, dar mai are o sansa cu "RED". Tradus in romana "Greu de pensionat" (trimitere evidenta la seria "Die Hard"), acest film inspirat dintr-o serie de benzi desenate ni-l reambaleaza pe Willis in rolul sau obisnuit: fost agent, acum pensionat, iese din amorteala cand un asasin incepe sa-i ameninte traiul linistit. Dupa ce-si recheama la datorie fostii parteneri (John Malkovich, Morgan Freeman, Helen Mirren), "pensionarul" ii ia urma intrusului. Filmul s-a lansat in Romania pe 22 octombrie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro