Cine este omul care a inventat sistemul IMAX şi cât de bogat a ajuns acesta
Exprienţa avută în rolul de cameraman al universităţii, în anii de studenţie, l-a ajutat să îşi descopere pasiunea pentru film şi să lanseze ulterior pe piaţă unul dintre cele mai inovatoare sisteme folosite în cinematografie. De aici până la o nouă premieră, filmarea celei dintâi producţii în spaţiu, nu a fost decât un pas. Care este povestea lui Graeme Ferguson, cofondatorul şi creierul din spatele sistemului IMAX?
Ivan Graeme Ferguson s-a născut pe 7 octombrie 1929 în Toronto, Canada. A studiat ştiinţe politice şi economie la Victoria College, unde a fost cameraman al societăţii universitare, experienţă care l-a ajutat să fie selectat pentru un program de ucenicie în cadrul producătorului şi distribuitorului de film şi digital media naţional al ţării, National Film Board of Canada.
După absolvire, a fost numit secretar naţional al World University Service, o organizaţie care sprijinea nevoile mediului academic în perioada ce a urmat primului război mondial. În anii '50, Ferguson s-a relocat la New York, unde a lucrat ca producător de film în regim de freelancing timp de un deceniu. În 1967, împreună cu prietenii săi din liceu, Robert Kerr şi William Shaw, avându-l alături şi pe Roman Kroitor, la rândul său producător de film, el a pus bazele IMAX Corporation, proiect pornit de la un scurtmetraj experimental şi inovator de 18 minute, Polar Life, realizat anterior şi bine primit de public.
La difuzarea producţiei folosiseră nu mai puţin de 11 ecrane şi proiectoare, audienţa fiind amplasată la o masă rotativă, situată în mijloc, iar după acest prototip au trecut la o proiecţie cu aceleaşi efecte, însă cu un singur ecran şi proiector. Sistemul a fost lansat în cadrul unui festival de la Osaka, odată cu premiera filmului Tiger Child. Unul dintre primele producţii oficiale ale IMAX (abreviere a termenilor „image maximum”) a fost North of Superior, produs, filmat şi regizat de însuşi Ferguson.
O altă inovaţie adusă de IMAX a fost filmarea în premieră a unei producţii în spaţiu. E vorba de documentarul Space Station 3D, lansat în 2002 şi narat de Tom Cruise.
Fondatorul a rămas în boardul companiei până în 1990 La patru ani distanţă, businessul a fost vândut oamenilor de afaceri americani Richard Gelfond şi Bradley Wechsler, pas în urma căruia a venit şi lansarea la New York Stock Exchange.
Fondatorul a continuat să producă filme şi, pentru activitatea şi inovaţiile aduse în industrie, a primit, printre altele, premiul Special Achievement Genie, oferit de Academia Canadiană de Cinema şi Televiziune, fiind totodată ales ca membru al Ordinului Canadei, una dintre cele mai importante recunoaşteri oferite de stat.
Pe plan personal a fost căsătorit de două ori, din prima căsnicie având doi copii, Munro şi Allison. El a murit pe 8 mai 2021, în Canada.
IMAX a încheiat anul 2022 cu venituri de 300 de milioane de dolari şi o echipă de aproape 800 de angajaţi. În prezent, compania are, potrivit Forbes, o capitalizare de piaţă de peste 1 miliard de dolari.
Carte de vizită
Ivan Graeme Ferguson
1. S-a născut în Canada;
2. A studiat ştiinţe politice şi economie la Victoria College, unde a fost cameraman al societăţii universitare;
3. În anii ‘50 s-a relocat la New York, unde a lucrat ca producător de film în regim de freelancing timp de un deceniu;
4. În 1967 a pus bazele IMAX, împreună cu Robert Kerr, William Shaw şi Roman Kroitor;
5. A rămas în boardul companiei până în 1990; după ce businessul a fost vândut, şi-a continuat activitatea de producător şi regizor;
6. A fost căsătorit de două ori, din prima căsnicie având doi copii, Munro şi Allison.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro