In God money we trust
Într-o eră a cinematografiei în care principala grijă a producătorilor pare să fie respectarea regulilor de corectitudine politică, Familia Gemstone vine ca o gură de aer proaspăt, satirizând defectele umane, fizice şi de comportament, fără perdea.
După modelul altor sitcomuri care prezintă întâmplările de zi cu zi ale unei familii alcătuite din mai multe generaţii (cum e, de exemplu, Modern Family), producţia celor de la HBO are în centru o cunoscută dinastie de predicatori, conducători ai unei megabiserici (sală de dimensiuni impresionante care găzduieşte întruniri religioase) americane. Scutiţi de taxe, încă de la bun început vedem cum Eli Gemstone (John Goodman) şi cei trei copii ai săi au ştiut să profite de pe urma mulţimilor naive, culegând roadele propovăduirii credinţei: avioane private, maşini de lux, o moşie întinsă, câte un conac pentru fiecare, ba chiar şi un parc imens de distracţii, totul construit cu ajutorul donaţiilor strânse de la enoriaşi. Succesul are însă rădăcini mai vechi şi i se datorează soţiei lui Eli, şarmanta Aimee-Leigh (Jennifer Nettles), alături de care patriarhul familiei reuşise, înainte de moartea acesteia, să construiască un adevărat imperiu cu mii de adepţi. Deşi iniţial tânărul cuplu fusese mânat pe drumul misionariatului de sentimente reale de credinţă, când au înţeles că biserica e „o vacă de muls” pe termen lung, interesele personale au devenit mai puternice, iar locul în care predicau s-a transformat într-o simplă scenă de spectacol pe care, adulaţi de auditoriu, îşi puteau hrăni egoul prin show-uri din ce în ce mai pompoase.
Deşi în faţa publicului cu toţii par o mare familie fericită, alcătuind modelul perfect de creştini autentici, la adăpostul vilelor în care locuiesc şi în lipsa busolei morale reprezentate până atunci de mama lor, ipocrizia este demascată, iar viciile şi frustrările celor doi fii – Jesse (Danny McBride) şi Kelvin (Adam Devine) şi al fiicei lui Eli Gemstone, Judy (Edi Patterson), acum adulţi în toată firea, dar încă avizi de aprobarea tatălui, încep să iasă la iveală. Însă, în ciuda faptului că în paralel cu a-i sabota pe alţii se sabotează frecvent şi între ei, când unul dintre fraţi ajunge victima unui şantaj, sunt gata să calce, la propriu, pe cadavre pentru a evita un scandal care le-ar putea periclita renumele şi, implicit, bunăstarea. Deşi există momente în care par a avea fărâme de umanitate şi eşti gata să crezi că atitudinea arogantă ascunde doar nişte adulţi imaturi şi răsfăţaţi, peripeţiile prin care trec de-a lungul episoadelor lasă la iveală caracterul unor adevăraţi psihopaţi, incapabili să manifeste empatie pentru cei din jur, pe care îi folosesc doar pentru a-şi atinge scopurile.
Nume: The Righteous Gemstones
Producţie: Danny McBride
Distribuţie: John Goodman, Danny McBride, Adam Devine, Edi Patterson
Anul lansării: 2019
Număr sezoane: 2
Sezonul 2, lansat în prima lună a acestui an, ni-i prezintă pe Gemstoni mai uniţi decât oricând, în lumina unei noi investiţii, în ton cu vremurile, care le-a sporit puterea şi popularitatea – o platformă creştină de streaming prin care să îşi poată amplifica propaganda. Nu lipseşte nici o sală creştină de fitness, deschisă printr-un moft ridicol al mezinului familiei, Kevin. Ba chiar Jesse Gemston e gata să devină, alături de soţia sa, Amber (Cassidy Freeman) şi de un alt promiţător cuplu de predicatori tineri, investitor în industria turismului. Împreună, ei plănuiesc să lanseze o agenţie destinată organizării vacanţelor exotice, cu resorturi în care se vor caza exclusiv familii creştine înstărite. Însă, când se loveşte de refuzul tatălui de a apela la „puşculiţa” bisericii pentru a-i finanţa ambiţiile, Jesse va stârni un nou război, prin care se luptă pentru a fi gata să prindă frâiele bisericii când patriarhul familiei se va retrage din activitate. Eli Gemstone nu este însă gata să se dea la o parte, şi nici nu o poate face, căci umbrele trecutului său rebel, care încep să îl bântuie, îl forţează să acţioneze, iar mita, corupţia şi manipularea nu lipsesc din peisaj.
DannyMcBride, deja cunoscut pentru activitatea în industria de comedie, nu se dezice de această traiectorie şi îşi lasă amprenta în rolul de regizor şi de actor principal, având o interpretare fără cusur alături de John Goodman, pe care îl întâlnim şi în producţii premiate cu Oscar (Artistul). Deşi în rol secundar, un expresiv personaj este şi soţul lui Judy, BJ, un bărbat insipid, interpretat de Tim Baltz, la rândul său comedian, acesta mulându-se perfect în postura de molâu fără opinii. Dincolo de scenele absurde, replicile sarcastice presărate la tot pasul, stupizenia personajelor şi comicul de situaţie, la fel de amuzate sunt şi costumele folosite, în special prin ţinutele excentrice ale personajului Jesse Gemstone, care seamănă mai mult a cowboy decât a predicator, în contrast cu stilata sa soţie, şi ale fratelui său mai mic, care şi-a îmbrăcat armata de culturişti în costume ce amintesc de veşmintele religioase iudaice, dar cu o tentă cool, pentru a atrage tineretul pe calea credinţei. Muzica este în ton cu atmosfera, redând fidel manifestaţiile religioase întâlnite în marile biserici neoprotestante, adevărate concerte care ridică sălile în picioare, iar chimia dintre protagoniştii seriei este impecabilă, şi nu e de mirare, ţinând că mulţi au avut deja ocazia să împartă platoul de filmare şi în trecut. Îi întâlnim, astfel, pe Danny McBride şi Edi Patterson şi într-un alt binecunoscut serial de comedie lansat în 2016, Vice Principals (Directori adjuncţi), împreună cu Walter Goggins, care în Familia Gemstone îl interpretează pe cumnatul lui Eli, Baby Billy, un predicator fără scrupule, dar şi fără succes. Acesta din urmă s-a întâlnit, de asemenea, în urmă cu mulţi ani, în serialul Lege şi Ordine, şi cu Eric Roberts, fratele Juliei Roberts, acum personaj secundar în al doilea sezon, interpretându-l pe un anume Junior. Saga familiei Gemstone îşi va găsi continuarea şi într-un al treilea sezon, inspiraţia nefiind greu de găsit, ţinând cont că producţia nu face decât să satirizeze scandalurile în care sunt implicate cultele religioase de peste ocean şi nu numai.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro