Google cinsteşte ziua de 1 Mai. Vezi şi logo-urile din anii trecuţi (FOTO)

Postat la 01 mai 2012 37 afişări

Google şi-a ornat pagina de căutare cu un logo festiv de 1 Mai, reprezentând un muncitor cu trusa lui de scule, pentru a sărbători Ziua Internaţională a Muncii. Anul acesta este al treilea an consecutiv în care Google creează un desen special (doodle) de 1 Mai.

Logo-ul din 2011:

Logo-ul din 2010:

Ziua de 1 Mai, sărbătoare naţională oficială în peste 80 de ţări, marchează la origine reprimarea grevei din mai 1886 a muncitorilor din Chicago care manifestau pentru a obţine dreptul la ziua de muncă de opt ore. În 1889, ziua de 1 Mai a fost proclamată zi internaţională de luptă pentru drepturile muncitorilor, cu ocazia congresului de la Paris al Internaţionalei a Doua, organizaţia internaţională a partidelor socialiste şi laburiste.

În România, ziua de 1 Mai a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, de către mişcarea socialistă, la fel ca în Italia sau Suedia. În prezent, în ţările unde 1 Mai este sărbătoare, fie au loc demonstraţii organizate de sindicate, grupări de stânga sau anarhişti, fie este pur şi simplu zi liberă, cu petreceri în aer liber şi evenimente tradiţionale, de genul Concertului de 1 Mai organizat anual la Roma de sindicate. În 2010 şi 2011, ziua de 1 Mai a fost prilejul unor importante demonstraţii în Europa contra măsurilor de austeritate promovate de guverne ca efect al crizei financiare.

În SUA şi Canada, Ziua Muncii e sărbătorită oficial nu în mai, ci în septembrie, la iniţiativa autorităţilor care au dorit să înlăture legătura între ideea de celebrare a muncii şi amintirea reprimării grevei din 1886, respectiv asocierea cu militantismul de stânga.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/google-cinsteste-ziua-de-1-mai-vezi-si-logo-urile-din-anii-trecuti-foto-9583693
9583693
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.