Cod de bare

Postat la 01 octombrie 2007 8 afişări

Se pare ca moda a evadat inca o data din canoane, insa a uitat sa se dezbrace de costumul detinutului. Nimeni nu pare insa deranjat de look. Mai mult, alimentati de povestile inchisorilor din filme ca "The Shawshank Redemption" sau seriale foarte in voga precum "Prison Break" si "Oz" sau doar fascinati de viata de dincolo de gratii, oamenii au acceptat sa devina prizonieri ai noului trend "prison".

La extrema cealalta fata de motivele florale si nuantele optimiste de galben si albastru electric, insa pe aceeasi lungime de unda cu spiritul fetis al creatiilor din acest sezon Dolce & Gabbana, trendul "prison" vine sa "condamne" pasionatii de moda la dungi, barete si o atitudine pe masura de "rea".

Pietrele pretioase nu au stralucire unde nu bate soarele, iar nonconformismul modei nu are loc acolo unde regulile nu trebuie sa fie incalcate si totusi gratiile inchisoriilor s-au imprimat irevocabil pe tiparele bijuteriilor, ale pantofilor, ale hainelor si chiar in designul interior.

Mastile lui Jean Paul Gaultier, adevarate zabrele din fibre textile si materiale pretioase, au acoperit aproape amenintator fetele modelelor ce au prezentat colectia de toamna-iarna 2007-2008 a casei de moda.

Chiar si bijuteriile feminine au fost "prinse" in trend. La Chanel, un pandantiv din noua colectie cuprinde un diamant imens inghetat in forma de lacrima, incorsetat fara scapare in spirale din aur alb, iar inelele Roger Dubuis din linia "Cirque" arata ca veritabile catuse in miniatura, bineinteles cu pietre pretioase. Nici Hermes nu a facut exceptie de la regula si a scos pe piata bratara "Structure" ce-ti incatuseaza mana in zabrele din aur alb si diamante. E adevarat ca pretul de multe mii de euro al respectivelor bijuterii ar putea plati fara probleme cautiunea posesorului daca vreodata ar fi condamnat si din alta cauza decat aceea de a fi dependent de moda.

De la sandalele cu barete si lanturi ale lui Alexander McQueen (1.490 de euro) sau sandalele cu barete din piele, tintuite, de la Jimmy Choo (2.240 de euro) pana la piese de mobilier cu gratii, creatorii de moda excentrici si designerii de interior par sa fi hotarat sentinta pentru sezonul toamna-iarna: "dupa gratii", fara drept de apel. Designerii Riccardo Blumer si Matteo Borghi au realizat, pentru casa italiana de design Ycami, scaunul Origami. Scaunul pare construit din patru turnuri Eiffel pe post de picioare plus ... multe bare de aluminiu intersectand spatiul pana la inchiderea lui in mici celule. Cu putina imaginatie ai putea chiar sa-ti imaginezi ca stai pe un scaun electric cu perna... in fata televizorului.

Ana Molinari, designerul italian, a dus insa trendul un pas mai departe, oferindu-se sa sprijine un grup de detinute din inchisoarea San Vittorio, Milano. Ce a inceput ca un program de reabilitare pentru femeile din San Vittorio s-a transformat intr-un adevarat proces de creatie. Nu-i de mirare ca in capitala modei pana si peretii scrijeliti ai celulei au devenit suport pentru tipare si articole de moda, iar brandul nou creat, Jail Cats, va ajunge in curand in boutique-rile de lux din intreaga lume, promovand conceptul de "prison" sic. Linia creata propune publicului liber pantaloni largi, tricouri si bluze cu dungi, iar culorile au ramas fidele costumatiilor de inchisoare. Realizarea hainelor in inchisoare nu este insa ceva nou. Trendul a inceput in Germania, acum aproximativ trei ani, cu linia exclusiva pentru barbati "Made in jail", creata chiar de detinuti. Unele modele de tricouri au imprimate mesaje ca "Nesuno mi ama come mi amo" ( Nimeni nu ma iubeste cum ma iubesc eu) sau doar un rand de linii intretaiate, modalitatea condamnatilor de a-si insemna trecerea zilelor pe peretii celulelor. Conceptul a depasit granitele Germaniei si a ajuns si in Italia, Spania sau Danemarca pentru a deveni baza noului curent din fashion.

Trend-ul "prison" vine parca sa completeze o intreaga serie de atitudini "bad" alimentate sezonul acesta de tintele metalice de pe genti, haine si sandale (Burberry), bratari de piele neagra cu pumnale (Cesare Paciotti) sau hainele de piele Harley-Davidson ale designerului Junya Watanabe. Si sezonul primavara-vara 2008 pare sa fie gandit, cel putin pentru barbati, ca o noua serie de Mad Max, cu o versiune mai tanara a lui Mel Gibson, imbracat cu piese din noua colectie pentru barbati D&G, in care predomina pielea si fermoarele ca detalii vestimentare.

De la realizarea in inchisoare a hainelor pana la purtarea lor pe strada, noul curent prinde publicul, ii pune catusele si-l condamna la un sezon dupa gratii fara drept de eliberare conditionata. Si desi majoritatea vor striga ca sunt nevinovati, acestia vor fi considerati doar... victime ale modei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cod,
de,
bare
/arta-si-societate/lifestyle/cod-de-bare-4073946
4073946
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.