Galerie de arta subterana la New York
O galerie de arta unde publicul nu are acces si de unde nici colectionarii nu pot cumpara lucrari? Da, la New York. Neobisnuita galerie, denumita Underbelly Project, este instalata intr-o statie de metrou de mult abandonata si ca atare accesibila, in afara organizatorilor si artistilor participanti, numai exploratorilor de subterane ale orasului sau angajatilor companiei de transport din metropola americana, scrie The New York Times.
Cum amenajarea unei expozitii de arta intr-un asemenea loc este ilegala, artistii organizatori sunt zgarciti cu detaliile despre ea si despre cum se ajunge in acel loc. Cei ce au avut ideea Underbelly Project sunt doi artisti stradali, care si-au prezentat proiectul sub pseudonime, Workhorse si PAC, primul dintre ei deja consacrat in domeniu, iar celalalt cunoscut doar cititorilor de bloguri dedicate artei urbane. Acestia au ales statia de metrou de mult abandonata descoperita de PAC cu ajutorul unui explorator urban, care i-a propus-o lui Workhorse, artist atras de spatiile parasite, pentru a pastra ceva din spiritul existent inainte ca lucrarile de arta stradala sa ajunga sa fie luate de acolo de cei care cauta sa scoata bani de la colectionari. Odata luata hotararea crearii galeriei, cei doi au dat sfara in tara, invitand alti artisti stradali.
Printre cei rugati sa participe la transformarea statiei abandonate intr-o expozitie s-au numarat in special artisti americani, dar si din alte zone ale lumii, in special din Europa. Chiar si celebrul Banksy a fost rugat sa li se alature, dar a refuzat, transmitandu-le ca nu doreste sa-si asume riscul. Pe lista artistilor cunoscuti au dat curs invitatiei se numara Ron English (cea mai recenta lucrare a lui s-a vandut pentru suma de 200.000 de dolari), Swoon, Revok ori Patrick McNeill, care face parte dintr-o grupare de profil in Brooklyn, Faile.
Fiecare artist a avut doar patru ore la dispozitie sa-si termine opera, nevoit sa lucreze doar cu materialele cu care venise si neputand sa se duca sa ia altele daca i se terminau. La proiect au luat parte in total 103 de artisti stradali, dintre care multi au pictat direct pe peretii galeriei improvizate.
Urmărește Business Magazin
![](https://cnt.m.ro/c.gif?id=7713167&pid=341)
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro