India in doua restaurante si o cafenea

Postat la 25 septembrie 2006 72 afişări

Daca aromele mirodeniilor au fost motivul pentru care India a fost colonizata de britanici, tot acestea au cucerit la randul lor lumea si i-au facut pe englezi sa uite de fish & chips, au fermecat francezii gurmanzi si sunt printre alegerile culinare preferate ale americanilor. Atithi Devo Bhava\" sau \"Oaspetele este zeu\" este motto-ul ospitalitatii indiene. Preluate din generatie in generatie, retetele mancarurilor indiene au facut ocolul lumii. Cei ce doresc o experienta de neuitat in degus-tarea bucatariei indiene pot urma exemplul lui Bill Clinton, fostul presedinte al Americii, care anul trecut a fost oaspetele faimosului restaurant Bukhara din hotelul Maurya Sheraton & Towers din New Delhi, care in 2004 ocupa locul 36 in top \"50 cele mai bune restaurante din lume\", alcatuit de revista britanica Restaurant, un \"critic\" recunoscut in domeniu. O experienta autentica este insa posibila oriunde in lume, atat timp cat ard cuptoarele traditionale Tandoor, se gateste sub indrumarea unui bucatar indian priceput, iar ospatarii zambesc si sunt extrem de amabili. Bucurestiul indianSi in Bucuresti, restaurantele indiene, desi inca putine la numar, si-au castigat clienti fideli. \"Majoritatea clientilor sunt romani, pentru ca aceasta a fost si dorinta noastra, sa introducem adevarata mancare indiana in Romania. Avem insa clienti de toate nationalitatile\", spune despre cei care-i trec pragul Raj, patronul indian de la Karishma. Restaurantul situat pe str. Iancu Capitanu nr. 36 a fost deschis in urma cu un an si jumatate si este o alegere potrivita pentru un pranz sau o cina condimentata cu mirodenii specific indiene. Mancarea e preparata de doi bucatari indieni, unul din New Delhi, iar celalalt dintr-un oras apropiat, si respecta in general aromele gustarilor din capitala indiana si din partea de nord a tarii. Din meniu se poate comanda totusi si Pui Madras, specialitatea bucatarului - pui in sos picant preparat ca in sudul Indiei. In nord e specifica folosirea sosurilor grele si condimentate, a produselor lactate pentru prepararea deserturilor (ras malai sau gulab jamun - galuste insiropate si servite cu lapte) si a cuptoarelor Tandoor in care se coace painea indiana naan sau se prepara puiul tandoori. In restaurant nu se serveste carne de vita sau de porc. \"In India, carnea de porc este mancarea oamenilor saraci, iar vaca este animal sfant\", explica proprietarul motivul pentru care in meniu gasesti numai specialitati din miel si pui in sosuri foarte picante ca vindaloo, masala (mix traditional de condimente indiene) sau in sosuri exotice de mango, alune si fistic. Designul interior al restaurantului Karishma e simplu, un spatiu intim decorat cu bun gust, cu iz oriental, dar care nu face abuz de culoare si decoratiuni. De altfel, s-a dorit ca decorul sa nu distraga clientul de la savurarea preparatelor. \"Cel mai important lucru este ca mancarea sa fie gustoasa, in rest e mai putin relevant sa aducem dansatori sau sa ne axam pe decoratiuni extravagante. In plus, in India nu e comun sa vezi dansatori intr-un restaurant\", continua proprietarul Karishma. Restaurantul Haveli, o alta posibila alegere in Bucuresti pentru cei ce apreciaza bucataria indiana, organizeaza totusi in serile de weekend si astfel de spectacole. Proprietarul de origine pakistaneza, Asim Mohammed Afzal, si-a propus sa ofere clientilor sai, pe langa mancare autentic indiana preparata de un \"bastinas\", si o parte dintre traditiile vestimentare ale indienilor si miscarile admirate in filmele Bollywood. Din meniu nu lipsesc nici aici puiul tikka masala, curry si aperitivele samosas, definitorii pentru stilul culinar nordic. Restaurantul Haveli isi va schimba locatia urmand sa fie redeschis pe 20 octombrie pe strada Episcop Radu.O alta traditie indiana alaturi de invitarea oaspetilor la masa este servirea acestora cu ceai. Masala Chai (ceai condimentat) este denumirea ceaiului (de obicei negru) cu lapte, pe care indienii il prefera la micul dejun sau seara. La Krishna Caffe de pe bulevardul Kogalniceanu poti alege dintr-un meniu intreg de ceaiuri si te poti relaxa fumand narghilea pe pernele asezate circular intr-un mic separeu intim sau pe canapelele joase si rosii. Cum cobori scarile, te intampina aroma orientala al betisoarelor parfumate si chelneritele ce nu uita sa zambeasca cand te servesc. Din meniu, in ciuda denumirilor exotice ale prajiturilor si inghetatelor, doar ceaiurile si narghileaua provin din cultura indiana. Insa muzica, ospitalitatea personalului si atmosfera sunt indeajuns de nimerite pentru a te lasa la plecare cu o dorinta de a descoperi secretele Indiei. India a devenit o destinatie favorita pentru vacante exotice, insa pentru cei ce nu reusesc sa ajunga acolo, exista intotdeauna restaurantele cu specific din intreaga lume unde ospitalitatea si condimentele sunt bilete catre tara maharajahilor. La Krishna Cafe poti alege dintr-un meniu intreg de ceaiuri si te poti relaxa fumand narghilea pe pernele vegheate de desenele cu elefanti, gasesti specialitati din miel si pui in sosuri foarte picante ca vindaloo, masala (mix traditional de condimente indiene) sau in sosuri exotice de mango, alune si fisticPuncte tari: decoratiuni, ceaiuri, narghilele, originalitate, mancare, servicii

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
India,
in,
doua,
restaurante,
si,
o,
cafenea
/arta-si-societate/lifestyle/india-in-doua-restaurante-si-o-cafenea-4073320
4073320
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.