Michael Grewe: Picnic la birou
Target a luat masa cu Michael Grewe, CEO-ul Mercedes Romania, in biroul sau din zona Baneasa, pentru ca timpul este limitat "si de cele mai mult ori comand o salata la birou"; printre firimituri a venit vorba de pasiunea directorului pentru masini, pentru calatorii si vinuri romanesti.
Mariajul lui Michael Grewe cu compania Mercedes dureaza de 25 de ani si in tot acest timp CEO-ul nu s-a uitat la nicio alta masina. Prefera coupe-urile si uneori in weekend, cand este frumos afara, se plimba cu masina in jurul Bucurestiului.
In Romania se afla de doi ani de zile, "cu doar trei luni inainte sa se deschida reprezentanta pe piata romaneasca, sa pregatesc terenul".
Care-i diferenta intre mediul de business de aici si cel din Germania de exemplu? "Nemtii sunt poate putin mai organizati, dar romanii au in schimb abilitatea de a gasi solutii de ultima ora; oricum provocarea pentru un expat, din punctul meu de vedere, este nu sa implementeze sistemul din tara sa, ci sa se adapteze aici, sa faca un mix din ce-i mai bun din ambele culturi organizationale."
Grewe s-a adaptat el la mediul de afaceri din Romania si la fel a facut-o si in ce priveste obiceiurile culinare. "Imi place mancarea romaneasca, portiile sunt la fel de generoase si satioase precum cele nemtesti, dar incerc sa nu mananc prea mult. In primul rand pentru ca m-as ingrasa, si in al doilea rand pentru ca nu am timp; la o masa romaneasca trebuie sa stai cel putin doua ore ca sa o savurezi."
CEO-ul are in Bucuresti cateva restaurante favorite, toate situate in zona Dorobanti si Herastrau: Uptown, Balthazar sau Mandragora. "Cand am venit in Bucuresti, eram parca intr-o misiune de a gasi toate restaurantele bune din Bucuresti; ma duceam in toate locurile noi recomandate pana mi-am ales cateva preferate si acum ma duc doar acolo. Acum se deschid atat de multe restaurante noi, incat, si daca as vrea, nu as mai avea cand sa merg in toate."
O masa placuta pentru manager inseamna totusi, pe langa mancare, si o companie interesanta, fie ca e vorba de parteneri de afaceri sau prieteni.
"Masa mea ideala ar insemna o masa mare pe care sa fie mancare buna, nu neaparat in abundenta, aperitive si peste proaspat care sa mearga cu un vin bun romanesc. Si vinurile le-am invatat ca pe restaurante, pana sa-mi formez propriul gust incercam tot soiul, acum am cateva vinuri pe care le beau tot timpul, ca Vinul Cavalerului, Printul Matei si o editie limitata de la Da Vino."
Pe langa masini, un alt hobby al CEO-ului sunt calatoriile. "De obicei iarna fug de vremea urata si plec undeva in sudul Asiei, in Australia sau Noua Zeelanda. In interes de serviciu nu calatoresc foarte des in afara, dar merg mult in Romania, la dealerii nostri si la evenimentele realizate de ei. Recent am fost la lansarea unui showroom la Bacau, iar vara aceasta am fost in vacanta in Bucovina. Ma mai duc o data pe luna in Stuttgart, Germania, unde se afla sediul Mercedes."
Cel mai relaxant lucru pentru Grewe este totusi sa stea acasa, vara pe terasa cu o cafea in mana si iarna in fata semineului pe care-l are in apartament si sa nu faca nimic.
Fara intentia de a-i strica pofta, l-am intrebat despre criza economica.
Ce se intampla cu compania pe fondul crizei financiare?
"In contextul unei scaderi generale a pietei auto si vanzarile companiei Mercedes, care detine 4% din piata auto de lux din Romania, au inregistrat cifre sub asteptarile conducerii, insa cifra de afaceri pentru Romania a crescut totusi cu 20% fata decat anul precedent."
Ce se va intampla in 2009?
"Vanzarile de anul viitor vor depinde de trei factori: primul este economia Romaniei, al doilea are legatura cu dezvoltarea crizei financiare si cum va afecta ea companiile, iar al treilea sunt alegerile prezidentiale de anul viitor, care vor afecta investitiile companiilor in sectorul de camioane si dube Mercedes. Pentru urmatoarele 12 pana la 18 luni va exista o dezvoltare plina de contradictii, dupa care eu cred ca piata va avea o crestere sanatoasa. Pana acum, chiar daca afacerea a avut de castigat, cresterea vanzarilor nu a a avut o baza sanatoasa. Acum doar 200 din 1.000 de oameni au masini, in viitorul apropiat insa puterea de cumparare si nevoia de mobilitate vor creste."
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro