Povestea tumuloasă a celui mai popular joc de societate din lume. Cine sunt, de fapt, oamenii care au participat la inventarea acestuia?

Postat la 25 ianuarie 2025 25 afişări

Povestea tumuloasă a celui mai popular joc de societate din lume. Cine sunt, de fapt, oamenii care au participat la inventarea acestuia?

Câţi dintre noi nu ne-am imaginat, măcar o dată, cum ar fi să câştigăm la loto şi să devenim peste noapte milionari? Câţi am privit fotografii din Londra şi am visat că suntem proprietarii unei case în luxosul cartier Mayfair? Şi dacă nu în realitate, măcar pentru o zi, la un joc în jurul mesei… „Emoţia de a deţine Park Lane în Monopoly este similară cu succesul din viaţa reală”, spunea cineva şi, dacă aţi jucat vreodată acest joc, probabil că sunteţi de acord.

Monopoly este cel mai cunoscut şi jucat boardgame la nivel global, cu numeroase versiuni, pentru adulţi sau copii, plasate în SUA, Marea Britanie, dar şi alte ţări, plus cu o serie de ediţii speciale. Dincolo de lupta ce se duce pe planşă, istoria Monopoly este ea însăşi o aventură spectaculoasă, în care se combină imaginaţia, curajul şi oportunismul.

Lizzie Magie, Charles Darrow şi Hugh Grant sunt trei nume mai mult sau mai puţin cunoscute, dar toate trei cu propriul rol în poveste. În cel mai nou film al său, Heretic, Hugh Grant ţine la un moment dat un monolog în care foloseşte Monopoly ca metaforă pentru religie (completată apoi magistral de comparaţia cu personajul Jar Jar Binks din Star Wars), spunând în final că toată lumea joacă la un moment dat Monopoly, dar nimeni nu a citit vreodată regulile şi nimeni nu a terminat vreodată jocul.

Ceea ce poate fi sau nu adevărat, dar cu siguranţă numărul celor care au jucat Monopoly şi l-au şi terminat ca „milionari” este extrem de mic. Ca şi în viaţa reală, de altfel.

Într-o seară de la sfârşitul anului 1932, un om de afaceri din Philadelphia, pe nume Charles Todd, şi soţia sa, Olive, îşi petreceau seara alături de prietenii lor, Charles şi Esther Darrow, cărora le-au prezentat la un moment dat un joc de societate imobiliară pe care îl învăţaseră recent. Pare a fi un început bun de film, dar este de fapt o întâmplare reală. După ce au petrecut multe ore în jurul tablei, aruncând zarurile, cumpărând proprietăţi şi mutându-şi jetoanele, Charles Todd le-a făcut prietenilor lui un set propriu, pe care aceştia să îl joace şi cu alţii. Jocul nu avea un nume oficial, nu era vândut într-o cutie, ci era transmis de la un prieten la altul. Dar toată lumea îi spunea „jocul Monopoly”. Într-o zi, Charles Darrow – care era şomer în acel moment şi avea nevoie disperată de bani pentru a-şi întreţine familia – i-a cerut lui Charles Todd o copie scrisă a regulilor, dar acesta nu le avea. De fapt, regulile jocului nu păreau să fi fost scrise undeva. Toate aceste întâmplări sunt descrise în cartea „The Monopolists: Obsession, Fury, and the Scandal Behind the World’s Favorite Board Game”, scrisă de Mary Pilon în 2015, în încercarea de a aduce puţină lumină în trecutul destul de ceţos al jocului. Căci, în realitate, regulile jocului imobiliar fuseseră inventate cu 30 de ani în urmă de o femeie îndrăzneaţă pe nume Elizabeth Magie.

Scriitoare, avocată şi inventatoare, susţinătoare a unor politici sociale de stânga la acea vreme, Lizzie Magie a început să conceapă ceea ce avea să devină baza clasicului joc de societate Monopoly la începutul anilor 1900, ca pe o critică la adresa magnaţilor vremii sale, precum John D. Rockefeller, Cornelius Vanderbilt şi Andrew Carnegie. Ea şi-a numit jocul The Landlord’s Game.


Scriitoare, avocată şi inventatoare, susţinătoare a unor politici sociale de stânga la acea vreme, Lizzie Magie a început să conceapă ceea ce avea să devină baza clasicului joc de societate Monopoly la începutul anilor 1900.

În 1941, Serviciul Britanic de Informaţii a comandat companiei John Waddington să creeze o ediţie specială pentru prizonierii de război deţinuţi de nazişti. În interiorul acestor jocuri erau ascunse hărţi, busole, bani reali şi alte obiecte utile pentru evadare.


CITITI AICI MATERIALUL INTEGRAL

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BOARDGAME,
joc de societate,
monopoly

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.