Smog, bogatie si huo guo in Beijing

Postat la 26 martie 2007 70 afişări

China este cea de-a patra putere economica a lumii si se afla in anul patru de crestere economica de peste 10 procente (fara a da semne ca cifra 4 ar aduce ghinion, contrar unei superstitii larg raspandite printre chinezi). Tara asiatica este, pentru multi europeni, un loc invaluit de mister, aflat in cealalta parte a pamantului, unde se produc textile ieftine si se consuma carne de caine.

Bogdan Herlo, director in cadrul departamentului de importuri al companiei aradene de import-export General Market, a descoperit insa si alta fata a Chinei in vacanta sa de doua saptamani din capitala Beijing. Dupa zece ore de zbor si 7.500 de kilometri parcursi, Herlo isi aminteste ca a ajuns pe un aeroport "destul de modest si foarte aglomerat", diferit fata de ceea ce avea sa descopere in oras.

"Beijingul este un oras impresionant. Incepand de la dimensiunile cladirilor si aglomeratia de pe strazi pana la poluare, totul este la maxim. Zi si noapte este agitatie, tot timpul se intampla cate ceva, e un oras extrem de viu si de activ." Ca orice turist aflat pentru prima data intr-un oras, Herlo a inceput cu obiectivele turistice care au adus faima locului si care, in Beijing, sunt in mare parte concentrate in piata Tienanmen.

"Piata este foarte intinsa, tot timpul aglomerata de turisti si localnici, care vin impreuna cu familiile sa ridice cunoscutele zmee de hartie in aer sau care viziteaza Mausoleul lui Mao Zedong si Muzeul National al Chinei."

Herlo isi aminteste ca totul l-a impresionat: Poarta Pacii Eterne, strajuita de patru lei de marmura si un portret urias al lui Mao, zecile de palate care alcatuiesc Orasul Interzis, cu arhitectura sa extraordinara, numeroasele sali de expozitie in care se pot vedea unele dintre bogatiile imparatilor si, mai ales, Sala Tronului - totul este incarcat de istorie si creeaza un sentiment aparte. Un alt loc care merita vazut este Templul Cerului, un ansamblu de temple taoiste unde se rugau imparatii Chinei. "Templul se afla intr-un parc imens, pe care l-am vizitat intr-o duminica dimineata si unde am vazut multi chinezi care practicau tai-chi sau luau masa impreuna cu familiile lor."

Marele Zid este un alt obiectiv care trebuie bifat in carnetelul oricarui pasionat de turism. "Marele Zid l-am vizitat in sectiunea Badaling, care este portiunea de zid amenajata pentru turisti. Am ajuns acolo cu un taxi, dar se poate calatori si cu autocarul sau trenul, deoarece este la 80 de kilometri de Beijing. La baza sunt cateva restaurante si baruri, iar sus se poate ajunge si cu telecabina, nu doar 'la picior'. A fost interesant, dar din pacate nu am avut vreme buna, asa ca nu m-am bucurat prea mult de privelistea deosebita care se poate avea odata ajuns pe Zid."

Pentru cei fascinati de budism, un pelerinaj la templul Lama, singurul loc din China unde se practica budhismul tibetan in mod deschis, poate fi punctul culminant al calatoriei. "A fost interesant sa vad ritualurile budhiste si tot ce implica acestea, cu ritualul de ardere de tamaie si plecaciunile specifice." Mancarea in China este un alt capitol interesant si poate insemna pentru multi o cura de slabire fara voie. Herlo insa spune ca Beijing este un oras cu multe alternative la acest capitol. "Peste tot sunt restaurante care servesc mancarea specifica fiecarei regiuni din China, apoi restaurante asiatice care servesc in principal etniile intalnite in Beijing: coreeni, vietnamezi, indieni si thailandezi." Herlo isi aminteste ca o masa deosebita a fost la restaurantul "Dayu", unde mancarea se prepara in fata clientilor, pe o plita imensa. "Am mancat peste crud, biban si somon cu niste sosuri foarte interesante, vita, miel si inghetata flambata."

Herlo a incercat si mancaruri specifice celorlalte etnii din China, precum "huo guo", din bucataria mongola. "Este un fel de ceaun, pus pe carbuni in mijlocul mesei, in care iti amesteci si gatesti singur mai multe feluri de carne: porc, miel, vita, pui, bucati de peste cu foarte multe legume si ciuperci."

Gandaci prajiti si fast food

Totul se mananca exclusiv cu ajutorul betisoarelor pentru ca restaurantele care ofera tacamuri europene sunt foarte rare in afara zonelor centrale. "O chestie interesanta au fost tonetele intalnite din zece in zece metri, care, mai ales in zona Tiananmen, vindeau niste produse mai socante, ca scorpioni si gandaci prajiti, la care totusi se ingramadeau strainii, ca sa le incerce sau macar sa isi faca poze cu ele."

Herlo a incercat sa elucideze si mitul chinezilor mancatori de carne de caine. "M-am interesat daca se mananca in China carne de caine si raspunsul a fost ca da, in unele locuri se pot gasi restaurante specifice, dar mai mult in zonele cu o puternica influenta coreeana, intrucat consumul de caine este specific bucatariei coreene."

Printre restaurantele cu specialitati locale, au rasarit si unitati din lanturile de fast food internationale, precum McDonald's, KFC sau Pizza Hut. Herlo spune ca sunt populare printre tinerii din Beijing, la fel ca si cafenelele Starbuck.

"Intre restaurantele frecventate de straini si cele uzuale ale chinezilor este o diferenta mare de pret, dar si de calitate a serviciilor. Important e ca poti lua o masa si cu 1 euro, dar si cu 100 de euro. Totul depinde de gusturile si pretentiile fiecaruia."

China se pregateste pentru Jocurile Olimpice din 2008 si, la fiecare pas, sunt semne ale dezvoltarii infrastructurii. "Chiar acum 2 saptamani vorbeam cu un prieten din Beijing, care mi-a spus ca un club in care mai ieseam seara a fost demolat, impreuna cu cladirile din jur, pentru a face loc unui complex hotelier, care va trebui sa fie gata pana in primavara lui 2008. La urmatoarea calatorie in Beijing va fi ciudat sa vad ca unele locuri pe care le-am frecventat in 2006 nu mai exista."

Insa ritmul frenetic al constructiilor are si efecte negative. "Amploarea constructiilor contribuie foarte mult la poluarea grea cu care se confrunta orasul, din cauza careia uneori trec zile intregi pana se vede cerul, in rest doar smog cenusiu."

Sesiuni de shopping in Beijing

Beijing este un oras al contrastelor si in ceea ce priveste shoppingul. "Doar aici poti avea ocazia sa vezi in vitrina un Rolex de 10 mii de dolari, iar la 2 metri distanta, un chinez sa iti ofere o copie aproape identica la 10 dolari. Piata de falsuri, in ciuda protestelor si masurilor luate de marile companii, este extraordinar de dezvoltata si cuprinde de la ceasuri la haine, pantofi, electronice, chiar si unele masini au design foarte similar cu multe modele consacrate pe plan mondial."

Cea mai importanta artera de cumparaturi din Beijing este bulevardul Wangfujing care este rezervat exclusiv pentru hoteluri, magazine, restaurante si baruri. "Aici sunt marile centre comerciale, cu cele mai cunoscute brand-uri: Armani, Louis Vuitton, Cartier, Hermes, Rolex, Burberry, iar in apropiere este showroom-ul Rolls-Royce."

Herlo s-a declarat surprins de preturile unor produse fabricate in China care ajungeau la nivelul celor de pe pietele europene. "De exemplu, ghetele de sport Nike, care sunt majoritatea 'Made in China' costa in medie, in magazinele lor, 100 de dolari perechea. Raspunsul mi l-a dat un partener chinez, implicat in aceasta industrie: guvernul chinez accepta ca produsele sa fie fabricate in China, dar pentru a putea fi vandute pe piata interna acestea suporta niste taxe care aduc pretul la nivelul Europei sau SUA. Este o masura luata pentru a proteja companiile si brandurile domestice." In timpul celor doua saptamani petrecute la Beijing, Herlo spune ca a remarcat un trend de occidentalizare, de americanizare de fapt, foarte puternic, la fel ca in Coreea de Sud si Japonia. "Cei tineri sunt destul de retinuti, dar foarte curiosi fata de tot ce inseamna Occident si nu rateaza nicio ocazie sa intrebe cum e prin alte tari, cum se traieste, ce obiceiuri exista."

Cat despre viata de noapte, Herlo spune ca este activa, iar optiunile de distractie sunt practic nelimitate. "Este o strada, de fapt un fel de cartier, in Beijing, numit San Li Tun, in care sunt concentrate peste 60-70 de baruri, cafenele si restaurante. Majoritatea localurilor au cate o formatie muzicala, care presteaza live in fiecare seara. O amintire amuzanta este din seara cand am ascultat o formatie de filipinezi incercand un cover de pe melodia Dragostea din Tei. Normal ca nu le-a iesit, dar lumea ii placea si ii aplauda."

Herlo spune ca bugetul unei astfel de calatorii se ridica undeva la 4.000 de euro.

Regina artelor martiale

Tai chi, una dintre ramurile practicii taoiste, a fost declarat de Organizatia Mondiala a Sanatatii cea mai buna forma fizica de practica. Caracteristic tai chi-ului este miscarea lenta, circulara, continua, folosirea principiului yin-yang, toate acestea conducand la obtinerea unor rezultate spectaculoase in dezvoltarea fizica, dar si spirituala. Datorita frumusetii si eficacitatii sale este considerata regina artelor martiale chinezesti. Chinezii practica tai chi peste tot, prin parcuri sau zone verzi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Smog,
,
bogatie,
si,
huo,
guo,
in,
Beijing
/arta-si-societate/lifestyle/smog-bogatie-si-huo-guo-in-beijing-4073709
4073709
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.