Pacala se intoarce
Dupa modelul hollywoodian al asa-numitelor "sequel", Geo Saizescu revine cu o continuare a succesului "Pacala", din 1974. Distribuit de MediaPro Film Distribution, filmul va avea premiera pe 9 iunie.
Dupa modelul hollywoodian al asa-numitelor "sequel", Geo Saizescu revine cu o continuare a succesului "Pacala", din 1974. Distribuit de MediaPro Film Distribution, filmul va avea premiera pe 9 iunie.
Pacala se intoarce" are toate calitatile unui succes de casa: o reteta care a prins la public, o distributie care include atat monstri sacri ai teatrului romanesc, cat si vedete din generatia tanara, totul dirijat de bagheta unui regizor cu experienta. "«Pacala» este fara indoiala un film emblematic ca gandire socio-culturala si artistica. Este un film considerat clasic, care reuneste chintesenta inteligentei si umorului romanesc", explica Geo Saizescu, cel care a semnat regia si a si jucat in ambele productii. Iar pentru cariera sa a reprezentat un varf, dupa cum el insusi marturiseste. "Fara sa fac o ierarhizare a filmelor mele, pentru ca le iubesc pe toate ca pe copiii mei, «Pacala» a reprezentat fara indoiala o culme", povesteste Saizescu.
Dupa 32 de ani, regizorul revine cu armele umorului prin "Pacala se intoarce", care este, de fapt, o satira a societatii in care traim si care are la baza pilde si adevaruri inspirate de povestirile lui Anton Pann, condimentate cu accente cotidiene. "Pentru «Pacala se intoarce» am pastrat aura intamplarilor din primul film, iar dialogurile au percutie la evenimentele si realitatile epocii tranzitorii in care ne aflam", explica regizorul. Filmul satirizeaza tipologiile care se regasesc in viata de zi cu zi a romanilor: trei personaje nelipsite din viata satului romanesc - primarul, carciumarul si popa, dar si politicianul oportunist, interpretat de insusi maestrul Saizescu.
Cea mai mare parte a filmarilor s-a desfasurat in judetul Valcea, in Oltenia, la fel ca la primul film. "Producatorul Catalin Saizescu a fost obsedat de ideea pro Oltenia, de zona mirifica a Valcii. Si pentru ca nu am dorit ca umorul sa fie alterat de nimic, am ales aceste locuri", argumenteaza regizorul alegerea decorului. Saizescu spune ca locurile au fost umanizate cu actorii recunoscuti langa care au fost distribuite nume tinere. Astfel, alaturi de Sebastian Papaiani, Adriana Trandafir, Ileana Stana Ionescu, Valentin Teodosiu sau Serban Ionescu, joaca, Anemona Niculescu si Denis Stefan.
"Initial, atunci cand am gandit filmul, Papaiani nu facea parte nici din scenariu nici din gandurile mele. Dar pentru ca toata lumea ma intreba despre el, mi-am dat seama ca nu putea lipsi din noua productie si am creat personajul tatalui lui Pacala special pentru el", povesteste Saizescu. Sebastian Papaiani, primul Pacala, spune ca nu a filmat decat sapte zile pentru "Pacala se intoarce" pentru ca avea deja programat un film de televiziune "Bani de dus, bani de intors". Perioada suficienta insa pentru a trai in spritul Pacala.
"Aveam scenariul, il citisem, dar nu stiam decorul. M-a amuzat in primul rand casa lui Pacala cel batran, care era construita intre niste craci groase ale unui stejar. Intr-o rapa, intr-o vale, undeva unde aveai senzatia ca o sa cazi cu casa cu tot. Parca eram, asa cum isi dorea Saizescu, un cuc, un solitar. Numai ca Pacala, chiar si atunci cand se vaita, este ca hotul care striga «Mi-au furat banii», dar el este cu mana in buzunarul altuia. Striga «Sunt singur, sunt singur», iar in secventa urmatoare il arata facand dragoste cu o amanta. Si nu cu o amanta oarecare, ci cu nevasta cuiva", povesteste actorul.
Productia, care a avut un buget de aproximativ 18 miliarde de lei vechi, a fost filmata in numai doua luni, spre deosebire de primul film, la care Saizescu spune ca a lucrat doi ani. Iar rezultatul muncii este un film de doua ore si jumatate, de la care se asteapta sa aiba la fel de mult succes ca "Pacala".
"Pacala" a prins atat de bine la public, incat este inca difuzat pe posturile romanesti, chiar daca au trecut 34 de ani de la premiera sa. Iar priza la public s-a datorat fara indoiala faptului ca, pana la urma, fiecare roman este un Pacala. "Mi se spunea despre Pacala pe vremuri ca este "o poezie a naturii romanesti", cu animalele, cu fluierul, cu
Fapt care a adus de-a lungul timpului nu numai un numar record de 20 de milioane de spectatori, ci si reactii negative din partea regimului vremii, care a stat pe ganduri inainte sa dea unda verde inceperii productiei. "Comedia a avut intotdeauna de suferit pentru ca in momentul in care razi de cineva nu esti bine primit. Am invins in final cu zambetul pe buze, dar cu zbucium mare in interior", isi aminteste Saizescu. El spune ca lucreaza la transcrierea jurnalului lui Pacala, care a fost tinut zi de zi in timpul filmarilor timp de doi ani si care este de fapt o istorie dramatica a unui film comic.
Pacala nu a lasat o amprenta adanca numai asupra spectatorilor, ci si asupra carierei interpretului personajului principal. "Pacala a fost pentru mine si binele si raul", spune Papaiani despre personajul care l-a consacrat. "Pentru mine actorul, eu nu mai puteam sa ies din aceste personaje. Am fost etichetat. Singurul care dupa aceea a avut curajul sa ma ia si a renuntat la un actor pentru asta a fost regizorul Mircea Dragan, cu filmul Golgota", povesteste actorul.
Cu toate ca intreaga filmare s-a desfasurat intr-o atmosfera degajata, nu puteau lipsi evenimentele neprevazute. "La scena aruncarii prostilor in Olt nu voia nimeni sa sara pentru ca raul este extrem de imprevizibil. Sa se arunce omul, sa dea un exemplu. Evident ca toti se refereau la mine. Tot auzind, m-am aruncat in bulboana Oltului si am nimerit intr-un vartej. Din fericire m-a salvat bunul meu prieten, Costica Diplan. Asa ca nici la comedii dramatismul nu este de dat la o parte", isi aminteste Saizescu.
Un alt moment amuzant de care isi aminteste maestrul este scena in care Pacala trebuia sa fie travestit in preot. "La un moment dat, cei de la machiaj au uitat sa aduca barba lui Pacala, care ii desavarsea aparitia, si au gasit o turma de capre si un tap. Am ajuns sa taiem barba tapului si sa i-o lipim lui Pacala, iar dupa finalizarea scenei, cand trebuia sa ii inapoiem tapului ceea ce ii apartinea de drept, animalul ne-a intampinat cu o privire ciudata din cauza faptului ca barba mirosea ciudat de la substantele cu care era incarcata", povesteste regizorul.
Astfel de momente nu au lipsit nici in cazul primului "Pacala". Efectele speciale au fost realizate la
Acum, dupa 32 de ani, Pacala - Pacala, a lu Pacala, a lu Pacala... vine pe ecrane din 9 iunie, pentru a arata ca de fapt suntem toti o natie de Pacala, ori de Pacalici, ori de Pacaliti...
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro