Cum poţi îngriji un castel în secolul 21: Soluţia proprietarilor constă în investitori care contribuie cu fonduri în schimbul cărora primesc titluri de paradă, abonamente şi acţiuni

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 22 mai 2021 49 afişări

Cum poţi îngriji un castel în secolul 21: Soluţia proprietarilor constă în investitori care contribuie cu fonduri în schimbul cărora primesc titluri de paradă, abonamente şi acţiuni

Mândria nobililor de altădată, castelele încă stârnesc admiraţia publicului, dar sunt greu de întreţinut, astfel că unii proprietari sunt nevoiţi să caute soluţii ca să-şi permită să le îngrijească. O astfel de soluţie, scrie Wall Street Journal,  este apelul la investitori care contribuie cu fonduri în schimbul cărora primesc titluri de paradă, abonamente anuale ori acţiuni.

Un proprietar scoţian spre exemplu, vinde titluri de paradă, cei care plătesc pentru a fi numiţi „Laird” sau „Lady” contribuind la restaurarea Castelului Dunans construit în secolul XVIII. Lucrările de restaurare vor permite transformarea acestuia în spaţiu de evenimente, care poate găzdui şi turişti, pe Peninsula Cowal. În funcţie de sumă, pe lângă titluri se primeşte dreptul de proprietate asupra unei mici părţi de păşune sau castel, dreptul de a purta tartanul clanului pentru care s-a construit castelul, o vizită avându-l ca ghid pe proprietar, drepturi de pescuit şi o noapte gratis de găzduire.

Organizaţia Landmark Trust care se ocupă de conservarea unor castele şi conace din Anglia, Scoţia, Ţara Galilor ori Italia vinde abonamente anuale de tip „Prieten” (Friend) sau „Patron”. În funcţie de abonamentul ales, investitorii primesc rezervări preferenţiale, invitaţii să ajute la lucrări de restaurare ori ocazia de a-i vedea pe restauratori la muncă, printre altele.

Platforma franceză de finanţare participativă Dartagnans permite achiziţia de acţiuni la un castel pe care acţionarii îl vor putea vizita într-o bună zi: Château de la Mothe Chandeniers de pe Valea Loarei, construit în secolul a XIII-lea. Castelul şi-a găsit deja 150.000 de investitori din 157 de ţări. În funcţie de contribuţie, aceştia primesc acces gratuit pe viaţă, drept de vot la şedinţe anuale ori şansa de a participa la proiecte de restaurare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.