Muzeele ies în stradă

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 14 octombrie 2017 69 afişări

Pe lângă cei care au revendicări de făcut, forţele de ordine şi gură-cască, apare o nouă categorie de participanţi la proteste: muzeografii.

Muzeele ies în stradă

Pornind de la ideea că importanţa unui eveniment actual se poate cel mai bine surprinde obţinând elemente legate de acesta chiar în timpul desfăşurării sale, diverse muzee din Statele Unite ale Americii au început să-şi trimită muzeografii pe teren să le adune, scrie New York Times.

Nu se mai aşteaptă, ca altădată, să treacă o vreme pentru obţinerea obiectelor considerate importante, deoarece publicul nu mai percepe istoria ca fiind ceva care s-a petrecut cu cincizeci de ani în urmă, ci ca pe ceva petrecut foarte recent, după cum afirmă oficiali ai Alianţei Americane a Muzeelor.

Aşa a ajuns un muzeograf de la National Museum of African American History and Culture, Aaron Bryant, la protestele pricinuite de moartea tânărului afro-american Freddie Gray în 2015 la Baltimore, la câteva zile după ce fusese reţinut de poliţie, unde a căutat să convingă lumea să-i doneze articole de îmbrăcăminte, pancarte, afişe, fluturaşi sau insigne, obţinând chiar şi un tricou cu mesaj antiviolenţă de la o politiciană.

Instituţia nu a ratat nici momentul câştigării alegerilor prezidenţiale de către Barack Obama în 2008, datorită vitezei de reacţie a unei muzeografe, Michele Gates Moresi, care, aflând că sediul de campanie al acestuia se închide, s-a dus împreună cu soţul său să salveze piese de mobilier, fotografii şi tot ce a mai considerat necesar pentru a reconstitui atmosfera unei campanii electorale care a culminat cu alegerea primului preşedinte afro-american.

La rândul său, New York Historical Society şi-a trimis oameni pe teren la evenimente ca Occupy Wall Street sau la marşul femeilor împotriva lui Trump. De atenţia muzeografilor nu scapă nici atentatele, fiind adunate obiecte de la locul faptei, cât şi desene, scrisori de condoleanţe şi diverse alte lucruri de la memorialele improvizate, unde sunt lăsate pancarte pe care se explică faptul că au fost luate de un muzeu.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.