Sibiu, mon amour

Autor: Georgiana Gheorghe Postat la 22 iunie 2022 128 afişări

Sunt convinsă că aţi fost deja la Sibiu cu toţii de câteva zeci de ori, fie ca turişti, fie cu meetinguri de business. Ceea ce vă propun acum este să încercaţi o combinaţie exotică de experienţă Festivalieră culturală, amestecată cu turism în zonă.

Şi eu am vizitat Sibiul de vreo sută de ori, în toate anotimpurile, la târgurile de Crăciun, în toamna culorilor, primăvara florilor şi vara gusturilor. Şi am colindat ţinutul săsesc în lung şi în lat, prin cătunele cochete, curate şi mereu pregătite de oaspeţi. Anul trecut cred că am depăşit numărul de vizite la hectar, alegând să merg într-o minivacanţă cu familia, dar prestând şi servicii de figurant voluntar pe platourile de filmare a celui mai vizionat spectacol de teatru de la noi, flamboaiantul FAUST, în regia lui Silviu Purcărete, cu mefistofelica Ofelia Popii şi faustuosul Bacs Miklos.

Am aflat că se caută voluntari pentru figuraţie pe platoul de filmare şi mi-am dorit această experienţă unică, în măruntaiele acestei megaproducţii a Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu, care de mai bine de 15 ani se joacă sold out, cu bilete vândute la prima strigare, devenit parte din patrimoniul cultural naţional viu al României, ba chiar mondial, universal şi intergalactic. Aşa că, fiind şi ziua copilului, am decis să petrecem căteva zile de vacanţă în zona judeţului Sibiu, cu cazare într-o pensiune pet friendly dintr-un sătuc din Mărginimea Sibiului, cu drum tihnit pe Transalpina, vizite la palatul Brukenthal în Avrig, la Abaţia Cisterciană în Cârţa şi prin pitorescul ţinut cu poieniţe de poveste.

Vă asigur că soarele apune parcă desenat în spatele dealurilor, iar verdele viu dar leneş de vară cântă o serenadă aparte în locurile alea. A fost unic, mirific şi irepetabil, însă nu s-a suprapus cu FITS care urma să fie peste două săptămâni. Cu toatea astea, am revenit la Sibiu în forţă, într-un fel pe care îl practic în situaţii speciale, dar specială era şi de această dată. Anul trecut, la Festival a venit însăşi Charlotte Rampling în spectacolul SHAKESPEARE - BACH/LA MAIN DU TEMPS. Minunata actriţă recitând sonete de Shakespeare în acompaniamentul violoncelistei Sonia Wieder-Atherton, care interpreta suite de Bach.

Am ţinut în mod deosebit să respir acelaşi aer din Sala Mare a TNRSS cu cele două artiste şi am ales să fac 600 de km in mai putin de 24 de ore, ca să o văd pe Charlotte, această figură iconică ce m-a impresionat prin charisma sa încă din adolescenţă, când am vazut primele filme de cinematecă cu ea (menţionez aici doar The Night Porter, 1974), o personalitate artistică fără vârstă. Şi ca să nu adorm la volan, noaptea pe drumul de întoarcere, am adăugat cursa în aplicaţia BlaBlaCar, pentru a avea pasageri care să mă ţină de vorbă. Am mai făcut asta şi cu alte ocazii, sunt o fană a car sharingului şi a economiei colaborative, în general. Ţin să subliniez acest aspect şi pentru cititorii care îşi doresc o astfel de vacanţă, dar sunt atenţi la costuri. Revenind în zilele noastre, vă recomand deci să faceţi puţin turism cultural în zona Sibiului, cu ocazia Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, care are loc între 24 iunie şi 3 iulie.

Acesta chiar este este cea mai mare sărbătoare a artelor spectacolului din România, cu relevanţă şi rezonanţă internaţională şi de la un an la altul, creşte frumos şi sănătos, datorită atât managerului său Constantin Chiriac, cât şi echipei organizatorice cu care s-a înconjurat. Aşa cum am spus şi în materialul din numărul trecut (despre Bucharest Opera Festival) este foarte importantă ideea, însă omul care o pune în aplicare cântăreşte enorm şi face diferenţa.

Aşa că, iată, pentru zece zile, oraşul Sibiu şi împrejurimile sale vor fi gazda a peste 3.500 de participanţi din 75 de ţări, iar publicul este aşteptat la aproape 800 de evenimente în 80 de spaţii de joc. Este imposibil să enumeri evenimentele, spectacolele din săli sau galerii de artă, pe cele outdoor din pieţe, căci catalogul festivalului cu programul detaliat are deja 44 de pagini. Găsiţi toate detaliile pe site-ul evenimentului www.sibfest.ro şi vă puteţi deja cumpara biletele, căuta cazare, de preferat în afara oraşului pentru un plus de pitoresc, dar şi pentru că preţurile în urban cresc conform cererii. Biletele se vând ca pâinea caldă, căci slava Domnului, există încă oameni înfometaţi de cultură şi artă.

Tema acestei ediţii este FRUMUSEŢE şi, cu siguranţă, aceasta defineşte şi cele câteva zeci de evenimente muzicale desfăşurate la FITS pe parcursul celor zece zile de festival, dar şi expoziţii tematice care se strecoară printre zecile de spectacole de teatru şi circ.

La această oră sunt deja spectacole sold out, primul fiind... aţi ghicit, chiar sus-numitul FAUST!

Vă sfătuiesc să deschideţi programul integral al festivalului, airbnb sau booking pe telefon şi să vă plănuiţi o minivacanţă cultural boemă în, poate, cel mai generos ţinut al ţării, din perspetivă geografică, socială, culturală şi arhitecturală.

Clara Haskil - Preludiu şi Fugă, în care frumoasa şi talentata Laetitia Casta aduce pe scena Filarmonicii sibiene povestea celebrei pianiste de origine română. Actriţa franceză va fi însoţită pe scenă de Isil Bengi, o pianistă multi-premiată.

Data: 30 iunie

Ora 19:00 la Filarmonica de Stat Sibiu

Text de: Serge Kribus

Regia: Safy Nebbou

Cu: Laetitia Casta; pian – Isil Bengi

Costume: Saint Laurent

Creaţie în rezidenţă la: Théâtre Jacques Coeur in Lattes, l'Espace Carpeaux, Courbevoie et Châteauvallon-Liberté, scène nationale

Mulţumiri speciale Bibliothèque cantonale et universitaire – Lausanne. Mulţumiri speciale Nebout & Hamm

Producţie: Les Visiteurs du Soir

Co-producţie: Châteauvallon-Liberté, scène nationale

Durata: 1h50min

Spectacolul este în limba franceză, cu traducere în limba română şi engleză.

NERECOMANDAT CELOR SUB 10 ANI

PREŢ BILET: 150 lei

KATZELMACHER. DACĂ N-AR FI VORBA DESPRE IUBIRE

Teatrul German de Stat Timişoara România

Data 1 iulie

19:00 la Fabrica de Cultură - Construcţii SA - UniCredit (Sala Lulu)

De: Rainer Werner Fassbinder

Regia: Eugen Jebeleanu

Distribuţia: Helga - Isa Berger, Gunda - Ioana Iacob, Elisabeth - Daniela Török, Marie: Olga Török, Ingrid - Oana Vidoni, Paul - Harald Weisz, Jorgos - Niko Becker, Bruno: Rareş Hontzu, Erich - Alexandru Mihăescu, Franz: Radu Brănici

Durata: 2h15min

Spectacol în limba germană cu  traducere în limba română şi limba engleză

NERECOMANDAT CELOR SUB 16 ANI

PREŢ BILET:

100/60 LEI

Spectacol: Faust; CREDIT foto: Sebastian Marcovici

Georgiana Gheorghe (colaborator – femeie de afaceri, pasionată de teatru)

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CRONICĂ DE TEATRU,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.