Teama de canapea
Capitalismul a avut, la nivel psihic, doua efecte in Romania: stres pentru cei care s-au apucat sa faca bani si depresii pentru neadaptatii tranzitiei. Cei cu bani isi pot trata stresul la psihoterapeut.
Capitalismul a avut, la nivel psihic, doua efecte in Romania: stres pentru cei care s-au apucat sa faca bani si depresii pentru neadaptatii tranzitiei. Cei cu bani isi pot trata stresul la psihoterapeut.
Fie ca ai o micro-intreprindere sau conduci o companie multinationala, activitatea zilnica este de cele mai multe ori sinonima cu stresul. Un week-end la Sinaia sau retragerea pe iahtul ancorat la Monte Carlo reprezinta, pe langa mini-vacanta inerenta incheierii unui contract foarte bun, modul cel mai la indemana de incarcare a bateriilor. Victorie de moment, insa. "O iesire intr-un decor exotic te face sa uiti de probleme pentru o scurta perioada, dar daca vrei rezultate cu adevarat, canapeaua psihanalistului ramane solutia cea mai viabila", afirma Russ Newman, director executiv al Asociatiei Americane de Psihologie.
"Stresul este un lux al capitalismului", spune Ileana Botezat Antonescu, copresedintele Federatiei Romane de Psihoterapie, catalogand principalul motiv care ii face pe oameni sa intre in cabinetul psihoterapeutului. "Nu trebuie sa te confrunti cu nesiguranta zilei de maine si nici sa suferi de depresii ca sa faci o astfel de terapie", spune ea. Ba mai mult, Antonescu e de parere ca "psihoterapia se adreseaza si oamenilor perfect sanatosi". Cu toate acestea, desi pare greu de crezut, profesia de psihoterapeut nici macar nu este acreditata in Romania. In tara noastra exista doar 150 de psihoterapeuti formati dupa criterii internationale si acreditati de Asociatia Europeana de Psihoterapie, dar "abia cand va exista o entitate profesionala numita psihoterapeut, vom putea spune ca am intrat in randul lumii", recunoaste presedintele Federatiei Romane de Psihoterapie.
Astfel, nu e de mirare ca George Stan, un tanar de 28 de ani, spune ca nu s-a indreptat spre un psihoterapeut in momentul in care simtea ca are nevoie, pentru ca n-a stiut de unde sa ia unul profesionist. "Intr-o tara in care vrajitoarele si-au dezvoltat o adevarata industrie e greu sa ai incredere in cineva care iti spune ca te poate trata altfel decat pe cale medicamentoasa", spune el.
In Romania, dintre cei care apeleaza la un psihoterapeut 35-40% sunt oameni de afaceri. Putini dintre acestia ajung insa "pe canapea" din cauza problemelor provocate de mediul de lucru. Majoritatea apeleaza la o astfel de terapie abia atunci cand sunt pusi in fata unei crize serioase, dar mai sunt si cazuri rare in care afaceristii vor sa-si trateze depresii provocate de tendinta de a compara situatia economica si sociala din Romania cu cea a statelor occidentale, spune Odette Dimitriu, psihoterapeut. Parerea lui Dimitriu este ca oamenii de afaceri romani nu sunt inca pregatiti pentru psihoterapie. Dar incet-incet se constata o mai mare deschidere fata de acest tip de servicii medicale, dovada ca printre cei care au cerut ajutorul unui psihoterapeut se numara si un om de afaceri din topul 100 al celor mai bogati romani.
Lucrurile se misca greu si pentru ca "majoritatea au tendinta sa evite psihoterapia pentru ca isi fac griji in privinta confidentialitatii", mai spune Dimitriu. Primul lucru de care s-a lovit cand si-a deschis cabinetul particular de psihoterapie, Simadi Consulting, a fost neincrederea romanilor in climatul terapeutic. Multi au idei preconcepute cu privire la psihoterapie: dureaza prea mult, este costisitoare si se tem ca pot sa reapara simptomele imediat dupa intreruperea terapiei, spune Dimitriu. Dar acestea nu au reprezentat principala problema cu care Simadi Consulting avea sa se confrunte inca de la infiintare. "In Romania nu exista inca o cultura medicala si implicit terapeutica suficienta, iar oamenii inca mai percep o vizita la un cabinet de psihoterapie ca pe o iesire din normalitate", spune Dimitriu.
In cei 50 de ani de comunism, dictatura a blamat acest gen de terapie, facultatea de psihologie a fost desfiintata pentru 8 ani, iar din invatamantul medical au lipsit cursurile de psihologie pe latura interactionala. "In aceste conditii, nu e de mirare ca se confunda consultarea unui psiholog cu existenta unor probleme psihice grave", sustine Ileana Botezat Antonescu.
Andreea Adam Toma tocmai si-a terminat studiile de psihologie si se pregateste sa inceapa o cariera in domeniu. La Paris insa. "Nu cred ca pot spune cu mana pe inima ca, in Franta, toate portile imi sunt deschise", spune ea. Insa, "societatea romaneasca pare sa fi mostenit din «epoca de aur» un fel de fobie in ceea ce priveste mersul la psiholog. Oamenii urmand o psihoterapie sunt imediat priviti cu suspiciune", e de parere Adam Toma. Pe de alta parte, romanca spune ca la dispensarele pariziene unde si-a efectuat stagiul, cele mai lungi liste de asteptare se inregistrau pentru cei doi psihologi. In plus, in Franta (ca de altfel peste tot in Occident), exista o sumedenie de domenii psihologice, in afara de cele clasice: "psihologie sociala, cognitiva, comportamentala, psihanaliza, sofrologie sau coaching".
Revenind la Romania, situatia financiara a oamenilor isi spune si de data aceasta cuvantul: multi isi fac griji ca nu-si permit sa viziteze un psihoterapeut. Daca in Statele Unite, pacientii care simt nevoia sa se intinda pe canapea si sa-si spuna oful isi permit sa plateasca onorarii ce insumeaza sute de mii de dolari, iar unii trateaza cu foarte multa seriozitate terapia mintii si ajung sa viziteze regulat cel putin doi psihoterapeuti, pentru a nu despica firul doar in patru, ci macar in opt, in Romania situatia nu sta deloc asa. In general, pretul unei sedinte de terapie variaza intre 300.000 de lei si 1 sau 2 milioane, in functie de tipul de psihoterapie practicat sau de problematica pacientului.
Insa situatia da semne de ameliorare, macar la nivel corporatist. Din ce in ce mai multe firme, in general multinationale, care activeaza in Romania, apeleaza la servicii de consultanta psihologica, spune Florin Tudose, seful sectiei de psihiatrie a Spitalului Universitar de Urgenta din Bucuresti si fondator al firmei de consultanta Intermedia Art Romania SRL.
Chiar daca, intr-o societate in care timpul inseamna bani si in care rareori gasesti timp intre doua intalniri de afaceri sa dai un telefon in interes personal, sa stai o ora la povesti cu un psihoterapeut pare, la prima impresie, un mod de arunca sau de a pierde bani, lucrurile insa nu stau deloc asa. Un studiu realizat de un grup de cercetatori americani a scos la iveala faptul ca un dolar investit in psihoterapie iti aduce inapoi, in timp, aproape doi. "O companie care apeleaza la serviciile un psihoterapeut pentru angajatii sai are doar de castigat", spunea conducatorul studiului. Eliminarea stresului si castigurile legate de comunicare care apar in urma psihoterapiei ii fac pe angajati mult mai eficienti.
Acest lucru pare sa fie inteles si de romani, in ultima vreme. Pe fundamentul acestei intelegeri s-a nascut si Intermedia Art Romania SRL, firma doctorului Tudose, pentru care lucreaza 9 angajati cu dubla specializare: psihologie-sociologie. Intermedia ofera servicii de psiho-sociologie organizationala si manageriala, psihoterapie, asistenta psihologica pentru activitati specifice.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro