În noiembrie 2004 preziceam scăderea EURO. “Ce ziceţi de un euro de 36.000 lei?”

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 30 septembrie 2014 3946 afişări

Business Magazin vorbea, în 2004, despre posibilitatea ca în 2005 cursul euro să ajungă la 36.000 de lei vechi, iar cel al dolarului la 28.000 de lei vechi. O mişcare a Băncii Naţionale care a contribuit în mare măsură la avântul economic în perioada 2004-2008.

În noiembrie 2004 preziceam scăderea EURO. “Ce ziceţi de un euro de 36.000 lei?”

În materie de valute, în mediul de afaceri din România mai exista la acel moment o singură certitudine: incertitudinea. Asociind denominarea cu devalorizarea valutelor, am scris că 2005 urma să fie primul an care să aparţină, cu adevărat, al leului. Dar şi al momentelor de adevăr la capitolele competitivitate şi competenţă.

Vezi aici secţiunea aniversară BM 10 ani

Cover Story 2004



Cand vine vorba despre salarii, leul pare a castiga lupta cu valuta. Circa 10-15% dintre angajatii pe posturi de conducere isi negociaza salariile in lei de 3-4 luni incoace, spune George Butunoiu de la compania de recrutare Alexander Hughes, "mult fata de 0% cat era inainte". In afaceri insa, planurile sunt gandite tot in euro si dolari.

"SIGUR CA LEUL ARE PUTERE": "Simtim asta cand trebuie sa platim cele 3.600 de salarii (...). Noi suntem captivi ca gandire valutelor, dar realitatea ne va face sa ne schimbam modul de gandire", crede Laurentiu-Tigaeru Rosca de la Mara, Focsani.

"NICI O PUTERE": "In schimburile internationale, leul nu are nici o putere, totul se negociaza in valuta. Iar schimburile interne, chiar daca se negociaza in lei, se raporteaza permanent la euro/dolar", spune Gheorghe Antochi, presedinte al Agricola International.

10% MIZEAZA PE LEU: "Multi dintre cei cu care am incheiat contracte de consultanta cer preschimbarea contractelor in lei pana la sfarsitul anului. Iar firmele incep sa negocieze salariile in lei pentru toate functiile. Fenomenul a inceput in urma cu vreo doua luni si in prezent cam 10% dintre firme prefera leul", spune Daniela Necefor, managing partner la compania de consultanta si recrutare Total Business Solutions.

LECTIILE ESTULUI: "Intarirea monedelor nationale in tot estul Europei denota stabilitatea economiilor, faptul ca au «imbatranit» in sens pozitiv. UE nu poate tine in spate economii instabile, iar o moneda puternica (...) faciliteaza accesul in zona euro", spune un analist roman, consultant al unei institutii financiare internationale.

Urmărește Business Magazin

/bm-10-ani/povestitor-de-viitor/in-noiembrie-2004-preziceam-scaderea-euro-ce-ziceti-de-un-euro-de-36-000-lei-13356640
13356640
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.