5 întrebări pentru Artem Berestovyy, CFO şi board member la Vantage Towers România

Autor: Ioana Matei Postat la 10 martie 2023 220 afişări

Artem Berestovyy a absolvit International Business Management School în Olanda, iar pe durata studiilor a lucrat într-o firmă de Private Equity şi a dobândit experienţă în diferite start-up-uri. După absolvire, şi-a început cariera în cadrul Vodafone Germania, unde a gestionat diferite proiecte pentru eficientizarea costurilor, apoi a gestionat proiecte de integrare după achiziţia Kabel Deutschland.

Înainte de a se alătura Vantage Towers România în rolul de director financiar şi administrator al companiei a condus o serie de proiecte de tipul IFRS (International Finance Reporting Standard), dintr-un rol de strategie şi finanţe corporative. Care sunt învăţăturile deprinse în acest parcurs şi priorităţile din rolul actual?

Artem Berestovyy spune că printre realizările lui din rolurile de CFO şi board member la Vantage Towers România se numără gestionarea si transformarea companiei prin metode de tip agile, prin care a crescut numărul de angajaţi cu 500%; dezvoltarea unui model intraprenorial de a face lucrurile prin abordarea proiectelor ca pe propriile afaceri, cu implicaţii nu numai în finanţe, ci şi în domeniul imobiliar, al diversificării portofoliului de active, energetic şi juridic; cât şi contribuţia la listarea Vantage Towers la Bursa de Valori din Frankfurt şi integrarea serviciilor externalizate ale companiei.

Activitatea de bază a Vantage Towers este construirea, operarea şi închirierea infrastructurii pasive operatorilor de reţele mobile (MNO), iar pe lângă turnurile de la sol şi de pe acoperiş, portofoliul companiei include infrastructura pentru acoperire în interiorul clădirilor şi infrastructura pentru celule mici (small cells). În prezent, printre priorităţile companiei se numără extinderea şi consolidarea reţelei de infrastructură pasivă, ca urmare a unui plan build to suit pentru cel mai mare client pe care îl deservesc, dar investesc şi în proiecte de extindere a parteneriatelor cu restul operatorilor de reţele mobile de pe piaţă.

De asemenea, adaugă el, depun eforturi în direcţia de inovaţie, explorând astfel noi produse care pot contribui la evoluţia industriei în care activează. „Cu siguranţă vom sprijini industria de telecomunicaţii în direcţia 5G, o zonă care va necesita resurse relevante din partea operatorilor mobili, dar şi a celor ce gestionează infrastructură, toate aceste eforturi dobândesc sens atunci când ne gândim că suntem parte activă din procesul de transformare digitală a României. Vom investi în continuare în extinderea şi consolidarea reţelei de infrastructură pasivă.

De asemenea, vrem să sprijinim proiecte diferite de modelul tradiţional, dar care au nevoie de reţea şi de infrastructură, proiecte din zona IoT, broadcasting, LoraWan (un protocol de radio transmisii prin care se formează reţele de obiecte inteligente n.red.), soluţii de acoperire indoor, staţii meteo sau senzori de măsurare a calităţii aerului”, detaliază Artem Berestovyy. Resursele lor sunt direcţionate şi către oameni şi proiecte noi care necesită experienţă în domenii conexe industriei în care activează.

„Planificăm să ne consolidăm echipa şi ne-am luat angajamentul că vom susţine fiecare proiect nou cu investitii suplimentare şi în zona de resurse umane”, descrie el planurile de dezvoltare a companiei în perioada următoare. Vantage Towers are în prezent 42 de angajaţi în România, echipă care face parte dintr-o companie axată pe infrastructura de turnuri de telecomunicaţii, ce operează peste 83.000 de locaţii pe zece pieţe – 2.300 de site-uri sunt localizate în România. „Vârsta medie a angajaţilor Vantage Towers este de 38 de ani. Credem cu adevărat că vârsta este doar un număr, ne bazăm pe vechimea inginerilor noştri şi, de asemenea, sprijinim noii absolvenţi prin programul nostru de internship. Specializările angajaţilor variază de la ingineri de infrastructură, experţi în finanţe şi imobiliare, contabili, la manageri de proiect şi jurişti”, descrie Artem Berestovyy profilul colegilor săi.


„Cu siguranţă vom sprijini industria de telecomunicaţii în direcţia 5G, o zonă care va necesita resurse relevante din partea operatorilor mobili, dar şi a celor ce gestionează infrastructură, toate aceste eforturi dobândesc sens atunci când ne gândim că suntem parte activă din procesul de transformare digitală a României. Vom investi în continuare în extinderea şi consolidarea reţelei de infrastructură pasivă. De asemenea, vrem să sprijinim proiecte diferite de modelul tradiţional, dar care au nevoie de reţea şi de infrastructură, proiecte din zona IoT, broadcasting, LoraWan, soluţii de acoperire indoor, staţii meteo sau senzor de măsurare a calităţii aerului.”

Artem Berestovyy, CFO şi board member la Vantage Towers România


1. Cum influenţează contextul economic actual şi criza energetică activitatea companiei pe care o reprezinţi?

La fel ca în majoritatea companiilor, lanţul de aprovizionare a fost afectat. Această provocare ne-a pus în postura de a căuta variante să fim mai eficienţi şi să ne protejăm clienţii şi afacerea. Suntem mândri să declarăm că ne-am descurcat bine şi că progresăm conform cu ceea ce am plănuit. Da, costul energiei este o provocare pentru toţi, în acelaşi timp credem că este o oportunitate de a accelera în planurile ESG, zonă în care ne-am luat angajamentul public că vom investi constant.

2. Care sunt provocările cu care te confrunţi şi cum ţi-ai propus să le gestionezi?

Clienţii sunt precauţi în ceea ce priveşte investiţiile şi este perfect normal să fii prudent în astfel de perioade. Proiectele noi sau în derulare au nevoie cu adevărat de sprijin, stabilitatea e direct influenţată de parteneriate bazate pe încredere şi care le oferă accesul la servicii adaptate nevoilor acestora. Abordarea antreprenorială a unor solicitări complexe şi particulare ne-a oferit şansa de a demonstra că putem oferi soluţii personalizate, flexibilitatea dovedită şi dorinţa noastră de a investi în proiecte relevante au câştigat încrederea partenerilor. 

3. Care sunt calităţile pe care le căutaţi la un nou angajat?

Calităţile căutate pentru un nou angajat sunt specifice fiecarui rol în parte, dar elementele comune sunt atitudinea antreprenorială, pasiunea pentru tehnologie şi reţelele din spatele acesteia. Ceea ce urmărim cu atenţie încă din procesul de recrutare este compatibilitatea cu valorile noastre şi codul nostru de conduită,  care sunt publice şi pe care ne-am angajat să le respectăm şi să le susţinem.

4. Dar calităţile pe care ar trebui să le aibă un lider în contextul actual?

Credem cu tărie că diversitatea este un adevărat motor al dezvoltarii. În calitate de firmă nouă, agilă şi construită pe bazele unei companii de telecomunicaţii lider la nivel mondial, combinăm expertiza şi experienţa cu ambiţia de a dezvolta noi soluţii de impact si durabile. Aceste calităţi ne permit să depăşim provocările unei lumi în continuă schimbare. Ca atare, construim o echipă complexă de minţi sclipitoare, manageri şi ingineri străluciţi – creând un mix optim de talente pentru a transforma în mod pozitiv viitorul României şi nu numai.

5. Care este sfatul tău pentru un tânăr manager care vrea să ajungă la performanţă în industria în care tu activezi?

Este esenţial ca managerii să promoveze acea cultură care dă cu adevărat putere oamenilor lor. Mediul dezvoltat şi susţinut de ei ar trebui să favorizeze gândirea antreprenorială, colaborativă şi conştientă că sustenabilitatea e esenţială; ar trebui să fie deschişi la schimbare şi să adopte o mentalitate fără graniţe; ar trebui să ştie că, pe măsură ce echipele şi afacerea cresc şi se dezvoltă, la fel se întâmplă şi cu carierele oamenilor lor, iar nivelul de împlinire personală va creşte.   

Carte de vizită Artem Berestovyy, CFO şi board member, Vantage Towers România

1. Artem Berestovyy a absolvit International Business Management School in Olanda, iar pe durata studiilor a lucrat într-o firmă de private equity şi a căpătat experienţă în diferite start- up-uri;

2. După absolvire, şi-a început cariera în Vodafone Germania, unde a gestionat diferite proiecte cheie pentru eficientizarea costurilor până în 2017;

3. În perioada 2017-2018 a gestionat proiecte de integrare după achiziţia Kabel Deutschland;

4. În intervalul 2018-2020, a condus o serie de proiecte de tipul Integrated Framework Reporting Solution dintr-un rol de strategie şi finanţe corporative;

5. În 2020 s-a alăturat Vantage Towers România în calitate de director financiar şi administrator al companiei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.