Cartile digitale cuceresc vanzarile de pe internet
De cateva luni incoace, pe Amazon.com se vand mai multe carti digitale decat tiparite. Preturile mult mai mici decat ale celor tiparite, oferta in crestere de echipamente electronice de lectura si posibilitatea de amortizare rapida a costurilor pentru acestea si-au spus cuvantul, desi oferta si vanzarile de carti electronice, raportat la cele de carti tiparite, raman net inferioare.
Cifrele nu sunt insa deloc impresionante prin comparatie cu vanzarile totale de carte; in 2009, vanzarile de carti tiparite s-au ridicat la 9,5 miliarde de dolari (7,3 miliarde de euro), la care se adauga venituri de 218 milioane de dolari (spre 170 de milioane de euro) din vanzarea de carti audio. N-au fost insa luate in calcul manualele scolare sau cartile de specialitate, ceea ce ar ridica piata americana de carte la 35 de miliarde de dolari (peste 27 de miliarde de dolari), conform studiului IPR Book Sales Index, publicat de Publisher's Weekly.
Exemplul singular al Amazon nu este deci tocmai cel mai potrivit. Pe de-o parte, compania comercializeaza carti nu doar pentru cititorul electronic proprietar Kindle, ci pentru orice echipament care poate deschide fisierul electronic continand cartea, de la computer la iPad sau telefoane mobile precum iPhone sau BlackBerry. In schimb, posesorii unui Kindle pot citi carti doar dintre cele luate de pe Amazon, ceea ce inseamna ca "de fiecare data cand vinde un cititor electronic, compania agata un nou cumparator", apreciaza Mike Shatzkin de la Idea Logical Company. "Am inregistrat vanzari record ale cititoarelor Kindle si o rata de crestere tripla fata de perioada anterioara", spunea la inceputul saptamanii trecute Jeff Bezos, directorul executiv al Amazon, prag atins mai ales odata ce compania a redus pretul pentru Kindle cu 27%, de la 259 la 189 de dolari (200, respectiv 153 de euro), drept reactie la reducerea de pret aplicata de Barnes & Noble, cel mai mare retailer american de carti, pentru cititorul sau electronic Nook, de la 259 la 199 de dolari (146 de euro).
"Ciudat este ca vanzarile de carti digitale le-au depasit pe cele de volume tiparite tocmai atunci cand Kindle a inceput sa aiba competitie", observa Shatzkin, facand referire la iPad si alte asemenea echipamente. Kindle este intr-adevar cel mai cunoscut astfel de dispozitiv, urmand sa fie vandut anul acesta in 3,7 milioane de exemplare, conform estimarilor Carris & Co., in contextul in care Bezos n-a dezvaluit niciodata cifra exacta a vanzarilor. Mai noul iPad a fost cumparat de 3 milioane de utilizatori numai in primele 80 de zile de la lansare. Mai multi analisti din industrie considera insa ca iPad nu este un competitor direct pentru Kindle, din moment ce nici macar nu este un echipament dedicat cititului, chiar daca vine cu propria biblioteca, permite cititorilor sa mareasca dimensiunea sau sa schimbe caracterele textului si sa dea pagina ca si cum ar face daca ar avea copia tiparita in mana. "iPad este un echipament complementar pentru Kindle, nu un inlocuitor", apreciaza Youssef Squali, managing director responsabil de internet si de cercetarile in domeniul media la compania Jefferies & Company.
Mai toti producatorii de electronice care n-au lansat cititoare electronice se inghesuie in continuare sa intre pe acest segment, intuind potentialul de crestere din urmatorii ani. Numarul dispozitivelor vandute la nivel mondial ar urma sa tinda anul acesta spre 14 milioane, un salt enorm fata de anul trecut, cand au fost vandute doar 5 milioane, potrivit analistilor companiei de cercetare de piata iSuppli. Iar cititoarele electronice aduc momentan mai mult profit decat cartile in format electronic. Vanzarile Amazon in segmentul de carte vor ajunge anul acesta la 2,38 miliarde de dolari (1,84 miliarde de euro), din care cel putin 700 de milioane de dolari (peste 541 de milioane de euro) vor proveni din comercializarea echipamentului Kindle, conform calculelor Carris & Co.
"Este destul de greu de apreciat evolutia cartilor digitale din punct de vedere financiar, dar cert este ca Amazon incaseaza profituri frumoase din vanzarea Kindle", sustine Colin Gillis, analist al BGC Financial. In opinia lui, inclusiv Amazon pierde bani din vanzarea versiunilor digitale ale multora dintre cele mai vandute carti din lume: marjele de profit sunt aici neclare, iar comerciantii pot stabili cu usurinta preturi scazute, asumandu-si pierderile doar de dragul vanzarilor mari de titluri in format electronic.
Cel putin in cazul Amazon, cam 80% dintre cartile digitale puse in vanzare au un pret de 10 dolari sau chiar mai putin, sub media de 25 de dolari, cat costa o carte tiparita. De altfel, pretul poate constitui o explicatie a vanzarilor mai mari de carte digitala, cu atat mai mult cu cat costul unui cititor electronic poate fi amortizat destul de repede, prin achizitia a numai 10 carti in acest format in locul acelorasi titluri pe hartie. Teoretic, pretul mai mic este justificat de eliminarea costurilor de productie ale unei carti tiparite. Ar fi insa incorect sa ne grabim cu concluzia ca volumele tiparite vor fi inlocuite de cele digitale. "Cresterile din mediul digital si scaderile pe segmentul cartilor tiparite nu pot fi corelate, cata vreme discrepantele intre cele doua piete sunt atat de mari", apreciaza Madeline McIntosh, presedintele diviziei digitale a e;iturii Random House.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro