Ce s-ar întâmpla dacă Apple ar încerca să-şi producă telefoanele exclusiv pe teritoriul american, după ce producerea lor în China pare imposibilă?
Într-o lume globalizată, lanţurile de aprovizionare au devenit o reţea complexă în care costul, nu naţion-alitatea, dictează deciziile. Dar ce s-ar întâmpla dacă Apple ar încerca să-şi producă telefoanele exclusiv pe teren american?
Este imposibil de făcut un iPhone „Assembled in USA” sau doar prea scump?
2012.
CEO-ul de la Apple, Timothy D. Cook, i-a anunţat la televizor pe americani că emblematica sa companie de tehnologie îşi propune să construiască un computer Mac în SUA. Ar fi fost primul produs Apple fabri-cat de muncitori americani după ani de zile. Iar un Mac Pro, un computer top-of-the-line, ar fi fost scos pe piaţă cu o inscripţie neobişnuită: „Assembled in USA”. În cale i-a stat… un şurub foarte mic.
Când Apple a început să producă computerul de 3.000 de dolari în Austin, Texas, a avut probleme în a găsi toate şuruburile de care avea nevoie, au povestit pentru The New York Times trei persoane care au lucrat la proiect. Apple producea pe atunci în China, unde avea la dispoziţie fabrici locale care puteau livra rapid cantităţi vaste de şuruburi de orice fel de mărime.
Sondaj Știu
Ești de acord ca viitorul Președinte să dizolve Parlamentul, pentru a reflecta voința de acum a electoratului?
În Texas, deşi se spune că acolo totul este mare, oferta de şuruburi nu era. Pentru aceste componente, colaboratorul Apple era o companie numită Caldwell. În urmă cu un deceniu, adică în 2002, producătorul putea livra fără problemle şuruburi de orice fel în cantităţi mari, aşa cum avea nevoie grupul de tehnologie. Dar cererea s-a redus pe măsură ce in-dustria manufacturieră s-a mutat în China. Caldwell a trebuit să-şi înlocuiască utilajele cu unele mai precise, destinate unei producţii mai specializate. Apple şi-a comandat în cele din urmă şuruburile din China. Dar acestea au fost doar una din problemele care au amânat timp de luni de zile lansarea vânzărilor cumputerului “Assembled in USA”.
2019.
Preşedintele Americii, Donald Trump, cere companiilor americane “să înceapă să-şi construiască nebuniile de calculatoare şi alte chestii în ţară”. A fost vizat şi Apple. Micul şurub-problemă din 2002 a fost dat ca exemplu de obstacol în calea producţiei în SUA. Nicio ţară, cu atât mai puţin SUA, nu se putea compara cu China la avantajele pe care i le ofereau costurile, infrastructura, pregătirea muncitorilor şi flexibilitarea fabricilor. Totuşi, Apple începuse în 2017 să producă versiuni mai ieftine de iPhone în India.
2025.
Trump cere din nou ca Apple să-şi producă iPhone-urile în SUA.
2030.
Directorul executiv al Apple, Tim Cook, urcă pe scenă, face scheme cu noua sa baghetă magică Apple şi strigă „Apple-cadabra!”, fluturând o cârpă neagră.
Şi face să apară ca prin magie în faţa publicului iPhone-ul fabricat în America! Asamblat cu mulţi bani, oameni, timp... şi sclipici, scrie The Wall Street Journal.
Pe termen scurt, protecţionismul comercial al preşedintelui american Donald Trump ar putea însemna iPhone-uri mai scumpe. Obiectivul său pe termen mai lung este de a reloca producţia de înaltă tehnolo-gie în SUA, inclusiv vaca muls de bani a Apple.
„Armata de milioane şi milioane de fiinţe umane, care înşurubează mici şuruburi pentru a face
iPhone-uri – genul ăsta de lucruri vor veni în America”, a declarat secretarul pentru comerţ Howard Lut-nick la Face the Nation, o emisiune a CBS. „Dar producţia va fi automatizată”, a adăugat el.
Doar că iPhone-urile conţin o varietate de piese sofisticate, provenite din multe ţări şi asamblate îm-preună în principal în China, unde producţia de electronice a fost perfecţionată de-a lungul unei gen-eraţii. America nu are fabrici care să semene cu cele chinezeşti şi nici nu are forţă de lucru calificată pentru a asambla iPhone-uri la scara la care o face China.
WSJ a adunat un grup de experţi în producţie şi tehnologie pentru a afla cât de greu ar fi pentru Apple să aducă producţia de iPhone în SUA. Răspunsul scurt? Ar fi mai uşor de învăţat un vultur pleşuv să folo-sească o şurubelniţă.
Experţii au fost unanim de acord. Ar fi imposibil de produs în SUA toate componentele dintr-un iPhone şi aparatele să fie asamblate în fabrici americane. Însă transferul unei părţi din producţie în America nu ar fi o idee total nebunească. În interiorul unui iPhone există piese din peste 40 de ţări diferite, cu cele mai complexe şi specializate componente provenind de la şase state, spune Gary Gereffi, profesor emerit la Universitatea Duke, care de decenii studiază producţia globală. În prezent, multe dintre aceste piese sunt fabricate în – sau în apropiere de – China, care beneficiază de proximitatea cu Taiwan, Coreea de Sud şi Japonia. Singura cale realistă către asamblarea iPhone-ului în SUA este ca Apple să-şi reconstruiască lanţul de aprovizionare prin transferarea unora dintre componen-tele sale cheie de producţie în regiunea mai largă America de Nord, spune Gereffi, cu unele piese fabri-cate în Mexic şi Canada – poate chiar în Europa de Vest. Dacă în SUA ar începe în următorii trei până la cinci ani o operaţiune de asamblare, aceasta ar depinde totuşi şi de piese din Asia. Chiar dacă fi-nanţarea nu ar fi un obstacol, Gereffi estimează că ar dura 3-5 ani pentru a se ajunge la amploarea şi calitatea necesare pentru ca americanii din diverse fabrici să poată munci împreună la producţia pur americană.
Pe termen scurt, protecţionismul comercial al preşedintelui american Donald Trump ar putea însemna iPhone-uri mai scumpe. Obiectivul său pe termen mai lung este de a reloca producţia de înaltă tehnolo-gie în SUA, inclusiv vaca muls de bani a Apple. „Armata de milioane şi milioane de fiinţe umane, care înşurubează mici şuruburi pentru a face iPhone-uri – genul ăsta de lucruri vor veni în America”, a declarat secretarul pentru Comerţ Howard Lutnick. „Dar producţia va fi automatizată”, a adăugat el.
Asamblarea iPhone-ului în SUA ar necesita un număr semnificativ crescut de mâini muncitoare, atât umane, cât şi robotice. Nu ar fi imposibil de cumpărat echipamentul de producţie necesar, dar ar putea fi mai dificil de găsit suficienţi oameni capabili să-l pună la treabă, spune Tinglong Dai, profesor de busi-ness la Universitatea Johns Hopkins, care studiază lanţurile globale de aprovizionare. „Avem o penurie gravă de forţă de muncă”, spune el, „şi ne-am pierdut arta de a produce la scară mare”. Foxconn, care asamblează iPhone-uri, a declarat că are 300.000 de angajaţi în Zhengzhou, China, alias „iPhone City”. Ca răspuns la taxele vamale ale lui Trump, Apple intenţionează să aprovizioneze piaţa cu mai multe iPh-one-uri asamblate în India, potrivit WSJ. India are, de asemenea, o forţă de muncă semnificativă în producţia manufacturieră. SUA nu au. Găsirea de muncitori este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă fabricile americane existente. Apoi, există decalajul de competenţe.
Într-un interviu din 2017 pentru Fortune, Cook a spus că stimulentul pentru a asambla în China nu era forţă de muncă ieftină. „Produsele pe care le avem necesită echipamente cu adevărat avansate”, a spus el, dând din cap către utilajele sofisticate cu care este fabricat iPhone-ului. "În SUA, dacă ai organiza o întâlnire a inginerilor pentru utilaje nu sunt sigur că ai putea umple o cameră. În China, ai putea umple mai multe terenuri de fotbal." Roboţii pot ajuta cu ambalare şi testare, dar pentru sarcini precum dirijar-ea cablurilor, lipirea şi, da, înşurubarea de şuruburi mici încă este nevoie de oameni, spune Dai. Pentru toate acestea va fi nevoie de mulţi bani. Mulţi bani şi multe resurse. Preşedintele Trump a subliniat dorinţa Apple de a cheltui 500 de miliarde de dolari pentru producţia din SUA. Dar angajamentul compa-niei este în mare parte pentru o fabrică din Houston destinată producţiei de servere AI, nu de iPhone-uri. Apple ar trebui să cheltuiască mai mult pentru a construi ecosistemul de producţie pentru un iPhone All-American. Şi chiar dacă ar fi să fie aşa, se pune întrebarea dacă compania ar fi capabilă să menţină cali-tatea iPhone-ului în timp ce vinde aparatele la preţurile actuale.
„Nu”, este răspunsul tuturor.
Un iPhone de 1.000 de dolari fabricat complet în SUA ar fi un produs de calitate scăzută, cel puţin la în-ceput, explică Dai. „SUA au capacitatea de a produce piese pentru smartphone-uri în unele regiuni, dar ce s-ar produce acolo n-ar fi de cea mai bună calitate.” America ar trebui să recupereze zeci de ani de experienţă pe care Japonia îi are în ceea ce priveşte camerele foto, sau pe care Coreea de Sud îi are în ceea ce priveşte ecranele.
Există un impuls pentru producţia americană de semiconductori. TSMC, cel mai mare producător de ci-puri din lume şi partener al Apple, a promis că va construi mai multe fabrici în Arizona. Dar deocamdată cele mai avansate cipuri ale companiei, inclusiv Apple, pot fi produse doar în Taiwan.
În 2017, în timpul primei administraţii a lui Trump, Foxconn a anunţat planuri de a construi ecrane TV în Wisconsin la o fabrică cu
13.000 de muncitori. Colosul taiwanez şi-a restrâns drastic angajamentul – a creat doar aproximativ 1.000 de locuri de muncă. Costurile de producţie s-au dovedit a fi „de patru până la cinci ori mai mari” decât în China, spune Jeff Fieldhack, director de cercetare la Counterpoint Research.
Înainte ca Trump să împingă America în război comercial cu China, estimează Fieldhack, Apple ar fi putut începe să producă în SUA în cinci ani, presupunând că banii nu ar fi fost o problemă.
Dar cu noile taxe vamale şi tarife care ameninţă să crească preţurile nu doar la componentele iPhone, ci şi pe cele ale materialelor necesare construirii fabricii - cheresteaua, oţelul, betonul – drumul lung devine şi mai lung.
Traducere şi adaptare: Bogdan Cojocaru
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro