Ce trebuie să ai ca să convingi investitorii că meriţi să creşti?

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 23 august 2024 75 afişări

Între 0,5 şi 6 milioane de euro are disponibili Early Game Ventures pentru a investi în firmele aflate la început de drum. În condiţiile în care tracţiunea este o consecinţă a investiţiei, nu un lucru necesar pentru a obţine finanţarea, Cristian Munteanu, Managing Partner al Early Game Ventures, dezvăluie care sunt condiţiile pentru acordarea sumelor care alimentează creşterea firmelor aflate la început de drum.

Teza de investiţii a Early Game rămâne în mare aceeaşi ca la primul nostru fond: căutăm să investim la early stage (pre-seed, seed şi serie A) în companii de tehnologie inovatoare, cu idei îndrăzneţe şi echipe competente. Faţă de primul nostru fond, care a avut o dimensiune de 26 milioane de euro, din acest nou fond vom investi sume mai mari, începând de la aproximativ 500.000 euro şi până la 6 milioane de euro şi, foarte important, vom face şi investiţii în afara României, în special în Europa Centrală şi de Est”, spune Cristian Munteanu. Early Game a anunţat public la finalul lunii aprilie un nou fond, de 60 milioane de euro, din care plănuieşte să investeacă în startup-uri tech în următorii cinci ani.

Care este elementul comun, „firul roşu”, care este specific strategiei de investiţii? „Aş spune că lucrul care ne defineşte e faptul că ne asumăm (aproape) întotdeauna poziţia de lead investor într-o rundă de finanţare. Cu alte cuvinte, ne asumăm să conducem runda, luăm iniţiativa, aducem alături de noi alţi investitori, atunci când este cazul, negociem cu antreprenorii condiţiile şi termenii investiţiei şi contribuim cu cea mai mare parte din bani”. De această abordare se leagă şi deviza, formulată ca un hashtag: #LeadEarly. Altfel spus, „ne bazăm deciziile de investiţii pe analizele şi pe convingerile proprii, nu aşteptăm confirmări de la alţi investitori. #LeadEarly înseamnă curaj: curajul de a conduce runda de investiţii şi, de multe ori, de a investi singuri”, afirmă Cristian Munteanu. Tot el adaugă că #LeadEarly înseamnă convingere, prin investiţii la început în viaţa unui startup şi „nu ne dorim să vedem tracţiune comercială, ci alte lucruri precum dedicarea fondatorilor, ambiţie, putere de muncă, competenţă. Pentru noi tracţiunea este rezultatul investiţiei şi nu o condiţie pentru a investi. #LeadEarly mai înseamnă încredere: încredere în oamenii în care investim, în viziunea lor şi în capacitatea lor de a executa. În cele din urmă, #LeadEarly înseamnă etică: credem în caracter şi în valori, în transparenţă şi în curajul de a spune lucrurilor pe nume.”

Early Game are câteva domenii preferate pentru investiţii, cum ar fi securitatea cibernetică, startup-urile deep tech, cele din enterprise software sau developer tools. Primele investiţii, cele patru care for fi finalizate în scurt timp, dovedesc acest lucru. Dar Early Game urmăreşte cu interes şi de alte industrii, ca agritech, fintech, startup-uri care dezvoltă produse şi tehnologii pentru domeniul energetic sau industrial. Dar „nu suntem foarte interesaţi de startup-urile din zona de lifestyle. Aş include aici modelele de business B2C în industrii precum fashion, fitness sau wellbeing. La fel, suntem reţinuţi când vine vorba despre startup-uri din domeniul medical, mai ales dacă este vorba despre hardware medical, despre noi medicamente sau instrumente medicale. Avem un NU clar pentru startup-urile din crypto/web3 sau modele tokenizabile şi, evident, pentru startup-urile din domeniile restricţionate prin mandatul nostru: intermedieri financiare, jocuri de noroc, pornografie etc.”, explică reprezentantul Early Game Ventures.

Ce anume urmăreşte concret, societatea? „Pot da ca exemplu modul în care ne uităm la startup-urile din agritech. Una dintre principalele probleme ale acestor startup-uri ţine de colectarea de date”, argumentează Cristian Munteanu. În agricultură, mai ales în agricultura mare, detaliază tot el, la culturile de cereale, spre exemplu, sistemele informatice au nevoie de date foarte diverse: nivelul de precipitaţii, umiditatea în sol la adâncimi diferite, PH-ul solului, nivelul UV, toate lucrurile care afectează dezvoltarea plantelor, inclusiv informaţii despre daunătorii sau bolile care pot apărea la plante. Soluţia cea mai la îndemână a fost până de curând, instalarea de sonde/senzori care să colecteze aceste date. „Doar că, pentru a fi relevante datele, este nevoie de un număr mare de astfel de sonde instalate pe terenurile agricole, ceea ce nu este scalabil. De aceea, ne dorim să discutăm cu startup-uri care vin cu soluţii bazate pe procesarea datelor din satelit sau a datelor culese de drone.”

Cristian Munteanu mai dă un alt exemplu: există o teză de investiţii care spune că „România (dar şi multe alte state) nu este API-ficată”. Cu alte cuvinte, nu există suficiente surse de date structurate, necesare pentru dezvoltarea altor produse şi servicii tehnologice. Nu există date în timp real despre traficul din marile oraşe, despre consumul media, despre producţia agricolă naţională, despre nivelul preţurilor în magazine şi pieţe, despre piaţa de real estate (spre exemplu, care este nivelul chiriilor oriunde în ţară, la orice oră). Este o nevoie acută de date structurate în toate industriile.

Cum trebuie să arate startup-urile care vin către Early Game pentru finanţare? „Un lucru foarte important: nu startup-urile trebuie să se plieze pe cerinţele noastre, ci noi, investitorii, trebuie să fim capabili să recunoaştem valoarea acolo unde ea există şi să ne pliem pe nevoile startup-urilor. Cu alte cuvinte, deşi am spus că ne dorim să investim începând de la 500.000 euro în sus, dacă un start-up valoros are nevoie de mai puţini bani, trebuie să fim flexibili şi să investim un tichet mai mic”. Pe de altă parte, dacă un start-up foarte promiţător lucrează la o tehnologie nouă, „trebuie să înţelegem că va avea nevoie de un timp mai îndelungat de R&D şi, automat, va avea nevoie de mai mult timp până îşi va comercializa tehnologia şi va genera venituri. La Early Game suntem conştienţi că fiecare startup este diferit şi încercăm să ne adaptăm şi să susţinem startup-urile în care credem, nu cu ce ne dorim noi să oferim, ci cu ce îşi doresc ei, fondatorii”, conchide Cristian Munteanu.   


Profil EGV:

1.ΠLansarea primului fond: decembrie 2019.

2. Valoare totală: 26 milioane de euro.

3.Ž În primii 5 ani de la lansare, EGV a făcut investiţii în 28 de start-up-uri, în domenii precum AI, securitate cibernetică, enterprise software sau developer tools. A marcat exit din patru dintre acestea. Cea mai recentă decizie de exit se leagă de CODA Intelligence, care a fost cumparată de compania americană PDQ.

4. Rata internă de rentabilitate după aceste patru exituri este de 45%.

5. În aprilie 2024, Early Game a lansat al doilea său fond, din care va investi 60 de milioane de euro în următorii 5 ani, în proporţie de 70% în start-up-uri din România şi 30% în zona CEE.


Carte de vizită Cristian Munteanu

1. Conduce fondul de investiţii cu capital de risc Early Game Ventures (EGV), cel mai activ investitor în startup-uri tech din România în 2021 şi 2022, şi al şaptelea cel mai activ fond de VC din CEE, conform The 2022 European Capital Report.

2. Are 15 ani de experienţă în marketing şi advertising, lucrând pentru brand-uri internaţionale şi coordonând proiecte şi echipe în ţări din CEE.

3. De mai bine de 10 ani, a ieşit din industria de marcom şi a intrat în lumea start-up-urilor de tehnologie. Ca fondator de startup, s-a mutat în SUA, mai întâi în Seattle (SUA), iar mai apoi în San Francisco.

4. Din 2017 şi-a început activitatea ca investitor profesionist şi s-a dedicat lansării Early Game, fond de VC care a devenit activ în ianuarie 2019.

5. Dincolo de activitatea de VC, Cristian Munteanu este skydiver şi BASE jumper, jucător de Starcraft şi pasionat de anime.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.