Cine sunt cele două românce din Galaţi care au făcut o super descoperire ce în viitor ar putea fi folosită în construirea avioanelor şi maşinilor viitorului

Autor: Ioana Niţă Postat la 14 noiembrie 2023 28565 afişări

Două românce, care au studiat matematica în România la Galaţi, şi apoi şi-au continuat şi aprofundat studiile în matematică şi statistică în Franţa, au creat, după şase ani de cercetare, un software care ar putea deveni o componentă de bază în modul în care sunt construite avioanele şi maşinile viitorului, în care electronica şi softul vor juca un rol şi mai mare decât o fac în prezent. Cum au ajuns aici şi ce urmează pentru ele?

Softul poate ajuta giganţi precum Airbus să rezolve o problemă sofisticată - validarea funcţionării corecte a sistemelor electronice înaintea lansării pe piaţă a unui nou produs, cum ar fi un avion sau o maşină. Soluţia e deja testată de giganţi precum Airbus sau Thales Avionics şi dacă echipa condusă de Adriana Gogonel şi Liliana Cucu-Grosjean va reuşi să strângă 1 mil. euro de la investitori, dezvoltarea ar putea accelera. „Pentru ca un nou model de maşină sau de avion să iasă pe piaţă, trebuie să se facă o validare funcţională a părţii electronice, adică să se asigure, să se dovedească faptul că toate programele fac ceea ce trebuie să facă.

Dar se face şi o validare temporală, să se asigure că toate programele fac ceea ce trebuie să facă, dar în timpul care le este dedicat, adică atunci când apăs pe acceleraţie la maşină, mă aştept ca în mai puţin de o secundă maşina să accelereze, când apăs pe frână, să frâneze; dacă depăşeşte timpul care îi este alocat, cum ea îşi împarte resursele procesorului cu alte programe - de exemplu, la o maşină automată o să avem frâna şi acceleraţia cu acelaşi spaţiu dedicat pe procesor, nu pot să fie în paralel. Şi atunci, de exemplu, dacă nu am făcut o bună estimare a cât poate să dureze în cel mai rău caz ca frâna să acţioneze, poate să rămână acceleraţia blocată, şi maşina să accelereze în loc să frâneze“, a explicat Adriana Gogonel, cofondatoare şi CEO al StatInf, ce face soluţia RocqStat, în cadrul emisiunii ZF IT Generation. Practic, softul realizat de StatInf asigură această parte de validare temporală - fapul că diversele module îşi execută sarcina în timpul alocat.

Adriana Gogonel şi Liliana Cucu-Grosjean au înfiinţat start-up-ul StatInf în Franţa, după şase ani de cercetare, la îndemnul unor specialişti din cadrul gigantului Airbus care erau la curent  cu munca de cercetare realizată de cele două românce. Cele două surori au studiat matematica la Galaţi, şi ulterior au emigrat în Franţa, unde şi-au continuat şi aprofundat studiile în matematică şi statistică. Softul creat de echipa celor două românce rezolvă o problemă cheie, care va deveni din ce în ce mai importantă, în toate industriile – validarea funcţionării corecte a sistemelor electronice. Start-up-ul lucrează deja cu mai mulţi giganţi din Franţa şi are o listă de companii care aşteaptă lansarea comercială a softului, anul viitor. Printre companiile cu care compania a lucrat până acum se numără Airbus, MBDA, CNES, Liebherr, Thales Avionics şi Safran Aero.

 StatInf are un potenţial uriaş de piaţă, pentru că produsul este potrivit şi pentru firme mai mici, spune Adriana Gogonel. „StatInf e o societate care are ambiţia de a deveni lider mondial în analiza temporală a timpilor de execuţie. Am început atacând piaţa critică, a companiilor care dacă au probleme de producţie, erorile pot costa vieţi umane. Dar am putea să lucrăm şi cu companii mici, doar că deocamdată vrem să îi convingem pe cei mari şi aşa cei mici o să vină mai uşor şi o să ne permitem când o să vină cei mici să facem o împachetare a produsului pe care să şi-o permită pentru că astăzi avem licenţe destul de scumpe pentru un start-up, de exemplu, care ar avea nevoie de noi. Constructorii de drone, constructorii de minisateliţi, toţi ar putea beneficia de ceea ce propunem noi.“ StatInf a lansat lună trecută o campanie de finanţare pe platforma SeedBlink, care face parte din strategia start-up-ului de a atrage o finanţare totală de un milion de euro pentru a putea accelera dezvoltarea la capacitatea maximă.

„Este suma care ne-ar permite nouă să avansăm dezvoltarea produsului cu viteza maximă posibilă“, a subliniat Adriana Gogonel. Ea estimează că produsul are potenţialul să explodeze şi să ajungă nu doar să genereze venituri de zeci de milioane de euro pe an, ci şi să devină un instrument standard folosit de giganţi precum Tesla dar şi NASA. „Văd softul nostru ca fiind soluţia la care o să facă apel orice constructor de automobil, de rachete de oriunde în lume. Deci o văd pe buzele celor de la Tesla, de la SpaceX, de la NASA, care vor spune, da, soluţia propusă de StatInf, asta ne trebuie aici.“  



Rubrica „Start-up Pitch”

Invitat: Adriana Gogonel, cofondatoare şi CEO StatInf.

Ce face? A dezvoltat o soluţie software care poate ajuta companii precum Airbus să rezolve o problemă sofisticată - validarea funcţionării corecte a sistemelor electronice înaintea lansării pe piaţă a unui nou produs (de exemplu, un avion).



Rubrica „Start-up Update

1. Invitaţi: Cătălin Rus, cofondator şi chief operating officer, Prime Dash, şi Valentin Filip, managing partner, Fortech Investments.

Ce e nou? Start-up-ul Prime Dash, fondat în Oradea, care a dezvoltat soluţii de business intelligence pentru IMM-uri, dar şi o soluţie completă pentru instituţii financiare şi nefinanciare pentru digitalizarea şi managementul creditării, va primi

o investiţie de

550.000 de euro de la Fortech Investments, cu care a demarat discuţiile privind tranzacţia în contextul participării la acceleratorul InnovX-BCR.

Valentin Filip: „Zona în care Prime Dash activează este un domeniu important pentru noi şi o zonă în care avem experienţă. În acelaşi timp, fiind apropiaţi şi de programul InnovX-BCR, unde Prime Dash a participat, am avut ocazia să vedem evoluţia lor şi în cadrul programului şi toate la un loc ne-au dus în postura în care să discutăm despre o colaborare şi o investiţie din partea Fortech Investments. Ne-am bucurat să vedem că putem să ajutăm start-up-ul la momentul la care era şi astfel am procedat la a face o investiţie şi a sprijini evoluţia lor de până acum. Noi am mers etapizat, să spun aşa. În zona de investiţie am început cu o investiţie iniţială, după care am văzut că lucrurile evoluează bine şi am suplimentat, iar acum avem chiar un angajament care va mări suma, la un total de 550.000 de euro în funcţie de cum evoluează anumiţi indicatori. Noi suntem încrezători că vor vor fi atinşi.“

Cătălin Rus: „O parte din fonduri este folosită pentru consolidarea produsului şi optimizarea tehnologiei. Mai mult de atât, am făcut un spin off pe câteva soluţii care ne-au fost cerute de instituţiile financiare şi nonfinanciare cu care lucrăm, pe zona de creditare. Astăzi, Prime Dash poate să livreze o soluţie completă instituţiilor financiare pentru management, originare, evaluare financiară şi management al creditelor pentru orice instituţie care doreşte să-şi digitalizeze procesul. Aici am vrut să ajungem acum trei ani, când am pornit proiectul. Nu mai suntem doar în zona de business intelligence, şi avem deja clienţi în zona aceasta prin care ajutăm cu întreg procesul de creditare.”

2. Invitat: Ştefan Ţăpescu, cofondator al Youni - platforma prin intermediul căreia ajută elevii să-şi găsească facultatea potrivită la nivel internaţional

Ce e nou? Start-up-ul local a deschis o nouă rundă de finanţare, suma ţintită fiind de circa 2 milioane de euro, în condiţiile în care şi-a propus să se dezvolte într-un ritm accelerat în continuare şi să intre pe noi pieţe din regiune, precum Ungaria, Bulgaria, Serbia sau Croaţia. De la înfiinţarea sa în 2017 şi până în prezent, Youni a atras în total investiţii de peste 1,2 milioane de euro, investitorul principal în companie fiind fondul Early Game Ventures. Până acum, pe lângă România, start-up-ul a deschis birouri şi în Kazahstan şi Uzbekistan.

„Acum plănuim intrarea în Bulgaria, Ungaria, şi în Serbia sau în Croaţia. Avem deja o reţea de parteneri şi parteneri potenţiali şi credem că putem să-i ajutăm şi pe elevii din aceste ţari, pentru că nu avem un competitor care să ofere atât de multă valoare studenţilor cât oferim noi. Cumva singurii alţi competitori sunt cei din America, dar în rest este destul de greu să ne comparăm cu alte firme care oferă servicii similare, pentru că noi ne-am axat de la început să dăm cât mai multă valoare studenţilor şi pe asta ne axăm în continuare, ceea ce ne diferenţează foarte mult. Iar pentru a putea creşte rapid în aceste pieţe, o să avem nevoie şi de o finanţare în următoarele luni astfel încât să putem accelera procesul în direcţia aceasta.“

3. Invitat: Bogdan Preduşcă, CEO şi cofondator al Hyperhuman - platformă AI de antrenamente de fitness personalizate

Ce e nou? Start-up-ul local se află în discuţii pentru a ridica o nouă finanţare care să susţină planurile de dezvoltare în continuare.

„Suntem în discuţii pentru o nouă finanţare, sperăm să avem veşti poate chiar mai repede, nu în 2024. Consider că odată ce ai intrat ca şi start-up în «jocul» acesta de a fi finanţat de VC-uri - care aşteaptă hyper-growth -, continui tot aşa, iar la cum arată contextul de fundraising actual, cred că o să fie ceva mai dificil în perioada următoare să fie ridicate investiţii – dar asta pentru start-up-uri la început. Noi avem deja experienţă, suntem validaţi şi creştem.“



Urmăreşte de luni până vineri emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma

www.zf.ro/zf-it-generatio

ZF IT Generation, emisiune lansată de ZF în noiembrie 2019 şi realizată în prezent împreună cu BCR Innovx, are ca ţintă descoperirea start-up-urilor hi-tech cu idei de produse sau servicii care vor duce la dezvoltarea unei noi generaţii de milionari din IT ai României. După mai bine de 370 de ediţii, emisiunea are un nou format în care adăugăm o serie de rubrici pentru a aduce plus valoare în ecosistemul local de start-up-uri tech – Start-up Pitch, Start-up Update, Start-up Boost, Start-up Star, Investor Watch, Sfatul expertului şi What’s Hot.

Dacă aveţi un proiect de start-up tech scrieţi-ne pe adresa de e-mail zfitgeneration@zf.ro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.