Elena Stoica, Chief Commercial Officer, SAMEDAY (Delivery Solutions SA)

Postat la 03 august 2022 214 afişări

1. Cum aţi defini transformarea digitală în domeniul dvs. de activitate?

În aparenţă, curieratul este despre preluarea unui colet dintr-un punct şi livrarea lui într-un altul, însă în realitate vorbim despre o industrie care se sprijină pe o infrastructură digitală complexă. Piaţa de curierat este una extrem de dinamică, aflată într-o evoluţie continuă şi marcată profund de transformarea digitală. Pe măsură ce nevoile şi aşteptările clienţilor au crescut, am observat şi o intensificare a investiţiilor în tehnologie din piaţă.

În Sameday s-a mizat pe tehnologie încă de la înfiinţarea companiei, în urmă cu 14 ani, iar în timp s-a investit constant pentru a inova şi a fi chiar înaintea trendului de digitalizare din industrie. Ecosistemul companiei este digitalizat, tehnologia fiind sistemul nervos al Sameday, care permite planificarea, organizarea, monitorizarea şi controlul întregii activităţi. Dezvoltăm permanent noi soluţii tehnologice care ne dau elasticitatea necesară pentru a răspunde rapid nevoilor clienţilor noştri şi pentru a crea o experienţă de consumator îmbunătăţită continuu. Pentru a exemplifica, pe zona comercială am dezvoltat şi rafinat un set de aplicaţii prin care oferim transparenţă şi control clienţilor noştri.

Aceştia au la dispoziţie atât un sistem digitalizat de onboarding, cât şi aplicaţia de client (eawb), prin care îşi pot administra singuri aspecte financiar-administrative şi pot urmări statusul comenzilor lor în real-time. Inovaţiile realizate împreună cu partenerii noştri ne ajută să fim agili în a adresa nevoile clienţilor, de la îmbunătăţirea timpilor de răspuns generată de aplicaţia integrată de curierat pe care o folosim, până la gestionarea plăţilor ramburs pentru magazinele online prin procesul de cash on delivery digitalizat.

Şi în zona operaţională, digitalizarea este prezentă în fiecare punct al activităţii. Aplicaţia curierului şi dispozitivele pe care colegii noştri le folosesc, soluţia de warehouse management pe care am dezvoltat-o custom şi care ne oferă o trasabilitate foarte bună asupra poziţionării coletelor în centrele noastre operaţionale şi, bineînţeles, reţeaua de aproximativ 2.200 de lockere easybox sunt unele dintre cele mai evidente expresii ale digitalizării Sameday. Reţeaua easybox şi povestea de inovare continuă din spatele ei este cea mai evidentă ilustrare a impactului transformării digitale în curierat.

2. Cum a stimulat pandemia digitalizarea în cazul companiei pe care o reprezentaţi?

Relaţia dintre pandemie şi digitalizare în Sameday nu a fost una de tip cauză-efect, întrucât compania avea deja un parcurs digital setat. Prin impactul pe care l-a avut în e-commerce, pandemia a fost mai degrabă un potenţiator pentru digitalizarea Sameday, pentru că a creat presiunea necesară unei accelerări a construcţiei şi ne-a ajutat să înţelegem că stadiul de digitalizare a companiei ne permite să ne uităm chiar dincolo de graniţele României.

Infrastructura digitală a Sameday ne-a permis să creăm soluţii în timp record pentru a trata nevoia de siguranţă pe care pandemia a amplificat-o în consumatori. Încă de la începutul crizei sanitare am lansat serviciul „Livrare fără griji”, prin care am oferit beneficiarilor serviciilor noastre posibilitatea confirmării digitale de primire, minimizând astfel contactul cu echipa noastră de curieri. Pentru că dincolo de siguranţă, consumatorii au nevoie şi de control asupra timpului lor, de flexibilitate şi de proximitate, am văzut beneficiile unui software proprietar în accelerarea vitezei de extindere a reţelei easybox. În plină pandemie am iniţiat operaţiunile Sameday în Ungaria, unde deja funcţionăm full service şi avem instalate aproximativ 400 de lockere easybox.


Experienţă: Când a ales e-commerce-ul pentru dezvoltarea profesională, Elena Stoica spune că a optat pentru un domeniu în care digitalul este cheia. Ca Marketplace Development Manager în eMAG sau Marketing Manager în MiniPrix, s-a bazat întotdeauna pe date, a construit de la zero aplicaţii şi a luat decizii strategice care au avut întotdeauna în focus dezvoltarea unui ecosistem digital care să ajute creşterea businessurilor.

Domeniile pe care se concentrează în prezent: Obiectivul său în Sameday ţine de creşterea companiei dintr-o perspectivă care are în centru clientul şi experienţa oferită acestuia prin tehnologia utilizată. Potrivit ei, în Sameday, fiecare punct de contact cu clientul, fiecare colet livrat sau contract semnat presupune  o companie de tehnologie care face curierat.”


3. Cum poate deveni digitalizarea un factor de diferenţiere, un avantaj competitiv, în domeniul în care activaţi?

Într-un studiu recent pe care l-am realizat am evaluat nevoile şi aşteptările clienţilor noştri, constatând că pentru aceştia existenţa serviciului easybox este un diferenţiator clar care impactează decizia de cumpărare în 60% dintre cazuri. Aceste rezultate ne arată deja un apetit crescut pentru servicii cu un grad ridicat de digitalizare, cum este serviciul easybox, dar ne demonstrează şi că inovaţia este un avantaj competitiv în curierat.

De asemenea, cercetarea noastră a relevat nevoi ale consumatorilor pe care deja le adresam, precum nevoia de control şi predictibilitate, aşteptările privind viteza şi calitatea livrării, flexibilitatea şi grija pentru mediu.

4. Care sunt cele mai importante proiecte digitale în care v-aţi implicat şi ce investiţii au fost direcţionate în acestea?

Anul trecut am investit peste 3,5 milioane de euro numai în soluţii software. Proiectul Interactive Delivery Manager sau IDM, cum îl numin intern, este iniţiativa cea mai aşteptată de clienţii noştri şi cea în care am pus foarte multă pasiune şi energie. Sunt convinsă că va face diferenţa în piaţă şi că pe noi ne va ajuta să oferim clienţilor şi mai multă flexibilitate, un confort sporit şi, în cele din urmă liniştea că noi ne ocupăm de livrări, în termenii lor.

5. Care sunt top 3 obiective pe care vi le-aţi propus prin prisma digitalizării pentru compania pe care o reprezentaţi?

În Sameday suntem conştienţi că evoluţia unui business ţine de valoarea pe care o creăm pentru clienţii noştri, iar asta se traduce pentru noi în trei obiective în care cred cu tărie: îmbunătăţirea experienţei consumatorului, grija pentru mediul înconjurător şi extinderea regională a companiei, toate fiind direct impactate de digitalizare.

6. Care sunt provocările pe care le întâmpinaţi când vine vorba despre transformarea digitală ?

Dincolo de resursele financiare şi de timp, transformarea digitală necesită oameni buni şi pasionaţi de ceea ce fac. Provocarea cea mai mare este aceea a atragerii şi recrutării oamenilor potriviţi, care să înţeleagă că Sameday nu este numai o companie de curierat care se bazează pe tehnologie ci o companie digitală care face curierat.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.