Gadget Review: cel mai bun şi plictisitor smartphone lansat în 2017 - VIDEOREVIEW

Autor: Florin Casota Postat la 11 noiembrie 2017 816 afişări

iPhone 8 este ca un Volvo: merge bine, ştii la ce să te aştepţi când îl porneşti, este sigur, dar în acelaşi timp nu este foarte incitant şi nu are un design extraordinar.

Aşa cum ne-a obişnuit, în septembrie Apple a organizat evenimentul în care prezintă noile produse pe care le lansează în anul respectiv. în 2017, pentru prima dată, Apple a anunţat nu două telefoane, ci trei: iPhone 8, iPhone 8 Plus şi iPhone X (10). Primele două modele sunt în linie cu ceea ce Apple a mai făcut în trecut, pe când X este cel care a primit toată atenţia şi cele mai bune cadouri (caracteristici).

Aşadar, nu este de mirare că pentru noile iPhone cererea a fost mult mai scăzută decât de obicei, conform informaţiilor apărute în presa străină. Lumea aşteaptă adevărata vedetă, iPhone X, care va veni şi în România în luna noiembrie. Până atunci, cum este iPhone 8? Merită să facem un upgrade?

În opinia mea, unul dintre lucrurile pentru care oamenii au rămas neimpresionaţi de iPhone 8 şi 8 Plus este faptul că designul a rămas acelaşi din 2014 până acum. Dacă vezi un iPhone 6 şi un iPhone 8 ţi-ar fi greu să-ţi dai seama care-i cel vechi şi cel nou, iar asta e o problemă în lumea telefoanelor futuristice precum S8, Essential Phone sau chiar iPhone X. Ecranul este mic (mai ales la iPhone 8) şi nu ajunge până în margini, iar părţile de deasupra şi din partea de jos a ecranului sunt mari. Pe scurt: design clasic, plictisitor.

Totuşi, este un telefon extrem de plăcut de ţinut în mână, de utilizat. Am mai menţionat asta şi în alte recenzii la produse Apple: compania californiană are un dar de a face produse frumoase, plăcute la atingere, ce te fac să te ataşezi de ele mai mult decât alte obiecte asemănătoare. Pentru mine, experienţa a fost asemănătoare cu iPhone 8: e uşor de ţinut în mână, dar telefonul are o greutate anume ce-ţi dă senzaţia de produs premium, iar sticla de pe spate îl face şi mai plăcut.

iPhone 8, oferit pentru testare de iStyle-Apple premium reseller, are un ecran LCD de 4,7 inchi cu o rezoluţie 750 x 1.334 pixeli (326 ppi), este dotat cu noul procesor A11 Bionic, are procesorul grafic Apple (primul dezvoltat de companie), 2 GB RAM şi vine cu spaţiu de stocare de 64 sau 256 GB. Retailerul a implementat un program prin care vrea sa faca telefoanele Apple mai accesibile, permitandu-le conusmatorilor sa cumpere iPhone SE, iPhone 7 şi iPhone 8 în 18 rate, iar după primele 12 rate plătite acesta poate solicita un upgrade, restul ratelor fiind acoperite de iStyle. 

Aparent, camerele de pe iPhone 8 şi 8 Plus nu au suferit modificări faţă de modelele anterioare (camera principală de 12 MP, f/1.8 şi camera frontală de 7 MP, f/2.2), însă Apple a făcut schimbări la nivel de software şi calitatea imaginilor s-a îmbunătăţit. Marele plus al iPhone 8 este că poate filma 4K până la 60 de cadre pe secundă (24/30/60 fps), pe când iPhone 7 poate face acelaşi lucru doar la 30 de cadre pe secundă.

Se pare că laudele din spatele procesorului A11 Bionic nu au fost nefondate, deoarece telefonul se descurcă de minune indiferent de situaţie. în perioada de testare, telefonul nu a strâmbat din nas indiferent ce l-am pus să facă. Aplicaţiile şi jocurile rulează bine, iar scorul pe platforma de testing Antutu este de peste 203.000, ceea ce-l clasează în topul celor mai performante telefoane.

Procesorul se dovedeşte a fi şi eficient, lucru care se vede în autonomia bateriei. Deşi bateria de pe iPhone 8 este mai mică (1.821 mAh) decât cea de la iPhone 7 (1.960 mAh), Apple susţine o autonomie asemănătoare. Duce o zi de muncă, în regim de utilizare moderat-intens, fără probleme. În cele mai multe zile, ajungeam acasă cu bateria undeva la 40-50%, iar noaptea pe la 12-1 bateria ajungea pe la 20%. Telefonul se încarcă, cu încărcătorul aflat în cutie, de la 0 la 100% în circa 1 oră şi 40 de minute.

În plus, anul acesta Apple a adus tehnologia de wireless charging în telefoanele sale şi a făcut-o fără să oblige clienţii să cumpere un anume accesoriu. Telefonul se va încărca de la orice încărcător cu standardul Qi, adică poţi să încarci şi un iPhone, şi un Samsung de pe acelaşi device.

Deocamdată încărcarea wireless este mai înceată decât cea clasică, dar este o mutare binevenită din partea Apple şi ar putea duce la dezvoltarea mai rapidă a tehnologiei din acest domeniu.

Un alt punct important despre care trebuie să vorbim este camera foto. iPhone 8 se descurcă foarte bine pe timpul zilei, deşi tinde să deschidă şi să încălzească imaginile mai mult decât cum arată în realitate; adevărata performanţă însă este obţinută atunci când soarele dispare. iPhone 8 face fotografii bune noaptea (zgomotul din imagine este încă acolo), stabilizarea optică îşi face treaba foarte bine, iar flash-ul este unul ”blând“ şi iluminează bine subiectul. Eu nu folosesc niciodată flash-ul din cauză că este deranjant şi supraexpune tot timpul subiectul, însă cel de pe iPhone 8 ar putea să mă facă să mă răzgândesc.

Un aspect interesant al camerei foto este live view (adus în iPhone 7 şi îmbunătăţit aici) prin care telefonul înregistrează câteva secunde de video înainte şi după ce a făcut poza (insesizabil pentru utilizator). Aşa că dacă cineva a închis ochii în poza de grup, poţi să selectezi alt cadru imediat. De asemenea, poţi transforma momentul într-un clip de tip GIF sau poţi alege modul expunere lungă; astfel, telefonul detectează elementele care se mişcă în cadru şi pe cele statice şi produce efectul cuvenit (cascada mătăsoasă, de exemplu). Deşi camera se descurcă bine în a detecta ce trebuie să fie în focus, în modul slow-motion, dacă vrei să te filmezi pe tine, iPhone 8 are probleme în a menţine ceva în clar. De pildă, poate înregistra imagini clare pentru ceva care se mişcă, dar calitatea este complet diferită dacă întorci telefonul spre tine şi te filmezi.

Pasionaţii de video se pot bucura, deoarece iPhone 8 poate filma 4K în 60 de cadre pe secundă şi full HD cu până la 240 de cadre pe secundă. în plus, stabilizarea optică funcţionează bine, clipurile sunt line şi imaginea nu se zguduie foarte tare nici când filmezi în timp ce mergi.

Aşadar, cum e iPhone 8? E un telefon bun, care bifează multe dintre căsuţele unui telefon de top, dar care stă în umbra unui frate mai mare, mai exotic, care atrage toate privirile. Merită un upgrade? Doar dacă ai iPhone 6 şi nu vrei să dai bani în plus pentru iPhone X sau pentru sistemul de cameră duală de pe iPhone 8 Plus.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.