Gadget Review: Moto Z2 Play, şlefuirea unui concept - VIDEOREVIEW

Autor: Florin Casota Postat la 29 octombrie 2017 722 afişări

Primul Moto Z Play este un telefon cu o performanţă medie a cărui autonomie este excelentă şi a cărui funcţionalitate este îmbunătăţită de modulele Moto Mods. Prin lansarea lui Moto Z2 Play, Motorola nu schimbă dramatic telefonul, ci modelul este rafinat. Însă nu fără compromisuri.

Motorola a reapărut, prin puterea Lenovo, pe piaţă în urmă cu câţiva ani şi în fiecare an scoate telefoane bune, utile şi care vin cu o caracteristică menită să le diferenţieze; anume Moto Mods. Moto Z Play a fost una din vedetele de anul trecut datorită bateriei excelente, preţului bun şi funcţionalităţii modulelor. Moto Z2 Play nu arată prea diferit de original, este ceva mai subţire şi calitatea materialelor a fost îmbunătăţită.

Telefonul are o construcţie premium, e plăcut de ţinut în mână şi fin la atingere, iar cadrul mare şi rotund din jurul camerei foto îi dă un aer retro. Pentru că este un telefon compatibil cu modurile Moto, Moto Z2 Play are pe spate câţiva pini vizibili ce trebuie protejaţi cu o carcasă sau cu un modul. Când am testat în februarie telefonul Moto Z (fără Play) am notat faptul că ”bărbia“ telefonului (partea de sub ecran) era prea mare şi că logo-ul ar fi putut fi mutat de deasupra butonului în partea de sus, sub difuzor. Exact asta au făcut pentru Modelul Z2 Play, iar acum telefonul arată mai bine.

Aşadar, chiar dacă nu are ecran curbat sau până în margini, designul telefonului îmi place şi nu pare să se confunde cu alte telefoane de pe piaţă.

Z2 Play are un display AMOLED de 5,5 inchi cu rezoluţie Full HD şi cu o densitate a pixelilor de 401 ppi. Cu alte cuvinte, imaginile arată foarte bine, culorile sunt vii, unghiurile de vizualizare foarte bune şi este destul de luminos pentru a fi folosit cu brio în lumina soarelui. Ecranul este bun pentru utilizarea zilnică, dar şi pentru filme sau gaming.

Moto Z2 Play are un procesor Qualcomm Snapdragon 626 (octa-core de 2,2 GHz), un procesor grafic Adreno 506, 64 GB stocare internă (extensibilă cu un microSD până la 256 GB) şi 4 GB RAM, ceea ce face ca telefonul să fie sprinten şi îndeajuns de puternic pentru a nu întâmpina probleme în utilizarea zilnică. Nu este comparabil, în termeni de performanţă pură, cu telefoanele high-end precum Samsung S8 sau iPhone 8, însă este perfect capabil pentru multitasking, iar dacă nu vrei să joci jocurile cu cea mai detaliată grafică, atunci nu ar trebui să ai probleme cu acest telefon.

După cum ne-a obişnuit, toate telefoanele Motorola rulează Android curat, fără aplicaţii inutile sau interfeţe care să încetinească utilizarea. în plus, Z2 Play a păstrat ”gesturile Moto“, aşadar poţi deschide camera zgâlţâind telefonul, sau îl poţi pune în modul silent cu ecranul în jos, iar acum poţi naviga glisând degetul pe butonul home; astfel, când tragi spre stânga revii de unde ai plecat, dacă tragi spre dreapta îţi apar aplicaţiile deschise. îţi ia puţin să te obişnuieşti; la mai toate telefoanele, pentru a da înapoi trebuie să apeşi în stânga butonului de home şi pentru a vedea ce aplicaţii sunt deschise trebuie să apeşi în dreapta.

Şi acest telefon este compatibil cu modulele Moto şi le poţi utiliza pe cele apărute în trecut (boxă JBL, camera foto Hasselblad sau proiectorul), dar şi pe cele noi (camera 360 de grade, gamepad-ul sau o baterie externă). Când am testat în februarie Moto Z am fost încântat de abilităţile modulului cameră foto Hasselblad şi de calitatea sunetului produs de boxa JBL. De data aceasta, nu am rămas foarte impresionat de modulul de cameră foto 360. Mi se pare că este un lucru de care te entuziasmezi la început, apoi te plictiseşti (câte fotografii crezi că vei face în care vrei să ţi se vadă şi mina concentrată pentru a obţine o fotografie bună?). Fotografiile sunt interesante, mai ales cele editate sunt sub formă de ”tiny planet“, însă lipirea celor două fotografii (modulul are două camere care acoperă fiecare un unghi de 180 de grade, apoi imaginile sunt lipite) nu este cea mai bună; concret, atunci când sunt lipite cele două poze obţinute de fiecare dintre camere, imaginea arată nefiresc pe marginea de unire.

în schimb, modulul de baterie externă, Moto turbo pack, mi-a plăcut deoarece încarcă repede telefonul. Primul Z Play avea o autonomie şi mai bună datorită bateriei de 3.500 mAh, însă şi versiunea cea mai nouă se descurcă bine, chiar dacă bateria de acum este de doar 3.000 mAh. Telefonul duce o zi de muncă cu uşurinţă (browsing, messenger, câteva apeluri şi o sesiune mică de gaming), iar cu bateria externă autonomia creşte la două zile. Telefonul se îngroaşă şi devine mai greu, dar câştigi un plus de autonomie. Bateria nu este grea, fiind facil de cărat pretutindeni. Moto Z2 Play este dotat cu modulul turbo charging, ceea ce îl face să se încarce într-o oră până la 77% (cu Wi-Fi-ul pornit). Bateria ataşată (alimentată 100%) va încărca telefonul cam 40-50% în 60 de minute.

Aceste moduluri, plus cele vechi, sunt interesante, adaugă un plus de funcţionalitate smartphone-ului şi sunt o modalitate ingenioasă a Motorola de a ieşi din anonimat, dar şi de a păstra clienţii în ecosistem (nu ai vrea să treci la un alt smartphone după ce ai investit în module). Totuşi, trebuie să ţineţi cont şi de preţ, pentru că modulele sunt în continuare destul de scumpe (camera 360 costă 300 de dolari, boxa 80 de dolari, Hasselblad True Zoom alţi 300 de dolari etc).

Motorola a făcut modificări şi la capitolul cameră foto, înlocuind-o pe cea de 16 MP f/2.2 cu una cu un număr de megapixeli mai mic, dar cu un senzor mai mare (12 MP f/1.7). Ceea ce înseamnă în imagini mai luminoase şi că se descurcă mai bine în situaţii de luminozitate mai scăzută deoarece apertura camerei se lărgeşte mai mult. Totuşi, Moto Z2 Play nu scoate imagini foarte reuşite, de multe ori imaginile produse neavând aceeaşi claritate precum cele realizate de alte telefoane în aceeaşi categorie de preţ. De asemenea, camera nu are stabilizare optică şi asta înseamnă imagini mişcate dacă nu ai o mână fermă. Per total, camera telefonului este una decentă, însă mi-aş fi dorit ceva mai mult.

Moto Z2 Play este un telefon de mijloc care este scos din anonimat de modulele Moto. Merită să-l cumperi sau nu? Asta depinde dacă îţi place ideea de Moto Mods şi cât eşti dispus să investeşti în aşa ceva, deoarece cu aceiaşi bani pe care i-ai da pe un Moto Z2 Play ai putea să-ţi cumperi un telefon mai performant precum One Plus 5, de exemplu.

CASETĂ TEHNICĂ

PROCESOR QUALCOMM MSM8953-PRO SNAPDRAGON 626 2,2 GHZ

PROCESOR GRAFIC ADRENO 506

RAM 4 GB

STOCARE INTERNĂ 64 GB (CARD MICROSD PÂNĂ LA 256 GB)

DISPLAY SUPER AMOLED, FULL HD

DIAGONALĂ 5,5 INCHI

CAMERĂ FOTO PRINCIPALĂ 12 MP, F/1.7, 2.160 P@30 FPS,

1.080 P@60 FPS

CAMERĂ FOTO FRONTALĂ 5 MP, F/2.2, 1080 P

BATERIE 3.000 MAH

PREŢ 2.200-2.400 DE LEI

GREUTATE 145 GRAME

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.