Gadget Review: probabil cea mai bună tabletă pentru profesionişti - VIDEOREVIEW
iPad Pro (2017) este o tabletă performantă care ar putea să te facă să te răzgândeşti în privinţa tabletelor, dar are un preţ neprietenos, destul de piperat.
Eu fac parte din generaţiile pentru care a existat mai întâi PC-ul şi abia apoi au apărut smartphone-urile şi tabletele. Poate din pricina asta am rămas fidel PC-ului chiar şi acum, în era telefoanelor şi tabletelor extrem de performante. Vreau să ascult muzică, să vă un film, să scriu un text, să editez poze? Merg la PC. Ei bine, acest iPad m-ar putea face să mă răzgândesc. Pentru o persoană care petrece multe ore la birou, cel mai probabil fără să stea într-o poziţie corectă, cele câteva ore în plus pe care le petrec şi acasă la PC îşi spun cuvântul. în aceste condiţii, în perioada de testare, iPad-ul mi-a permis să înlocuiesc PC-ul în proporţie de 70-80%, fără să mă ridic de pe canapea.
Designul tabletei este unul clasic Apple, iar unii dintre voi chiar veţi avea probleme în a deosebi acestă nouă tabletă de versiunile anterioare. Jos are butonul de home, folosit şi ca senzor de amprentă; pe spate, sus, are camera foto, iar pe laterale are două seturi de două difuzoare, un buton de pornire şi oprire şi două butoane pentru reglarea volumului.
iPad Pro (2017), varianta cu display de 10,5 inchi şi spaţiu de stocare de 64 GB de RAM oferită pentru testare de către iStyle.ro, are doar 6,1 mm grosime şi 469 de grame, ceea ce o face să fie uşor de utilizat indiferent de situaţie.
Apple susţine că iPad Pro este mai performant decât multe laptopuri şi chiar ar putea fi adevărat. Cert este că tableta a fost dotată cu un procesor foarte rapid, numit A10X Fusion, iar alături de cei 4 GB de RAM, iPad Pro funcţionează de minune. Tableta obţine scoruri mari în teste precum Geekbench, iar în perioada de testare nu am întâlnit o aplicaţie sau un joc care să-i dea de furcă. Aşadar, noul iPad Pro este rapid şi nu lasă nicicând senzaţia că ar obosi, indiferent că vorbim de jocuri sau programe de editare sau creare, de pildă de design sau desen.
Şi camera de pe spate a fost îmbunătăţită faţă de versiunea anterioară, şi acum iPad Pro (2017) are un senzor de 12 MP, ca şi iPhone 7. Asta înseamnă că face fotografii foarte bune (deşi eu prefer pentru asta un telefon sau o cameră foto), filmează 4K şi are şi stabilizare optică. La rândul ei, camera frontală se descurcă foarte bine şi oferă imagini detaliate, o bucurie în plus pentru cei care folosesc FaceTime sau Skype.
Pentru cei care au o casă inteligentă, sau un astfel de proiect în dezvoltare, acest iPad permite controlarea mai multor dispozitive direct din fotoliu. Astfel, accessând slide-ul din control center, puteţi opri şi porni expresorul, închide şi deschide ferestrele, încuia şi descuia uşile etc.
Totuşi, adevăratul punct forte al iPad Pro (2017) este displayul acestuia. Ecranul este unul Retina, cu o rezoluţie de 2.224 x 1.668 pixeli (264 ppi densitate pixeli), şi arată absolut superb. Imaginile sunt contrastate, iar iconiţele arată foarte bine; mi-a plăcut că nu sunt lipite de imaginea de fundal, ci parcă plutesc deasupra. De asemenea, ecranul poate fi foarte luminos (600 de niţi), ceea ce permite folosirea sa şi în lumina directă a soarelui, fără probleme.
De asemenea, iPad Pro (2017) vine cu o tehnologie numită Pro Motion, permiţând ca rata de refresh a displayului să ajungă până la 120 Hz (niciun alt produs al Apple nu are o rată de refresh atât de mare), fapt ce va duce la o fluiditate superioară atunci când navighezi prin meniuri sau pe net ori când te joci. Este absolut încântător să foloseşti tableta şi este ceva ce trebuie să încerci personal acest gadget, pentru a vedea diferenţa pe care o face o rată de refresh atât de mare.
Pentru ca experienţa de consum media să fie completă, un laptop sau o tabletă trebuie să aibă şi un sunet de calitate, iar iPad Pro (2017) nu face notă discordantă. Sunetul se aude extrem de bine prin cele patru boxe (încercaţi aplicaţia Garage Band şi o să înţelegeţi la ce mă refer) indiferent dacă vorbim de muzică sau de filme. Sunetul este redat prin cele patru boxe (două la fiecare capăt) şi întreaga tabletă rezonează atunci când volumul este dat la maximum; iar dacă este pusă pe o masă, tableta devine şi mai gălăgioasă şi poate umple o cameră mică.
în privinţa autonomiei bateriei, Apple susţine că aceasta se învârte în jurul a 9-10 ore, cam la fel ca varianta lansată anterior. în lumea reală, iPad Pro (2017) ar trebui să te ţină cel puţin două zile sau mai mult, în funcţie de ritmul de utilizare. Din păcate, produsul nu are opţiunea de încărcare rapidă, de aceea e nevoie de mai mult timp pentru încărcare.
Un neajuns, din punctul meu de vedere, este faptul că deşi tableta este foarte performantă, nu poate fi folosită la capacitate maximă decât dacă îi sunt adăugate o tastatură fizică şi un stylus (Apple Pencil). Asta se traduce în costuri ridicate (peste 1.000 de euro pentru varianta cea mai puternică, plus accesoriile), iar cu aceeaşi sumă pot fi cumpărate un laptop performant pentru muncă şi o tabletă mai ieftină pentru browsing şi filme.
iPad Pro se descurcă bine şi foarte bine la toate capitolele, iar dacă sunteţi în căutarea unei tablete pe care vreţi să faceţi mai mult decât să vă uitaţi la filme şi să navigaţi pe internet, dacă vreţi un produs performant şi portabil, atunci iPad Pro ar putea fi pentru voi.
CASETĂ TEHNICĂ
DISPLAY RETINA, 10,5 INCHI (2.224 X 1.668 PIXELI)
PROCESOR A10X FUSION 2,3 GHZ
SPAŢIU DE STOCARE 64 GB
CAMERE FOTO 12 MP (SPATE), 7 MP (FRONTALĂ)
AUTONOMIE BATERIE 9 ORE
GREUTATE 469 G
DIMENSIUNI 174,1 MM X 250,6 MM X 6,1 MM
(LĂŢIME, ÎNĂLŢIME, GROSIME)
SISTEM DE OPERARE: IOS 10; IOS 11
PREŢ RECOMANDAT 4.169 LEI
(VARIANTA 64 GB + CONEXIUNE
MOBILĂ):
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro