În căutarea diamantelor tech, dincolo de mirajul evaluărilor

Postat la 24 februarie 2025 18 afişări

În ciuda provocărilor care persistă în ecosistemul local de start-up-uri tech, precum concentrarea excesivă pe produs în detrimentul aspectelor comerciale sau planificarea financiară deficitară, Catalyst România, primul fond de venture capital din România specializat în tehnologie, continuă să găsească oportunităţi de investiţii promiţătoare. Echipa Catalyst continuă să investească anul acesta din fondul II, să facă ultimele exituri din primul fond şi, totodată, va începe şi pregătirile pentru cel de-al treilea fond.

Vedem fondatori mai realişti. După bula din 2020-2022, au început să se regleze aşteptările fondatorilor referitor la evaluări, pentru că a fost o perioadă în care exista un decalaj foarte mare între aşteptări şi realitate. Vedem că acest decalaj s-a mai reglat acum”, a spus Alin Stanciu, partener în cadrul Catalyst România.

Fondul a investit până în prezent aproximativ 22 mil. euro din cel de-al doilea fond, care are un capital total investibil de 40 de milioane de euro. În 2024, Catalyst România a realizat două investiţii în valoare totală de 4,5 milioane de euro: în Leanpay, o companie slovenă de servicii BNPL (buy now, pay later), care a intrat pe piaţa din România, şi în Adapta Robotics, un start-up românesc care dezvoltă roboţi pentru testarea dispozitivelor electronice.

Recent, fondul a anunţat şi o investiţie în dotLumen, un start-up local care a dezvoltat o tehnologie AI pentru nevăzători, ca parte a unei runde totale de 5 milioane de euro. În ceea ce priveşte strategia de investiţii, Catalyst România se concentrează pe companii tech cu venituri recurente lunare de minimum 50.000-60.000 de euro, preferând modelele de business de tip SaaS. O caracteristică distinctivă a fondului este monitorizarea îndelungată a potenţialelor investiţii.

„De fapt, ceea ce reuşim să facem cu destul de mult succes este să stăm cu compania respectivă şase luni, un an, doi ani, uneori. Îi monitorizăm până ajung la nivelul respectiv. Facem muncă pro bono efectiv aici”, a explicat Stanciu.

Din experienţa sa, fondatorii de start-up-uri tech din România se confruntă cu mai multe provocări specifice. „Noi ne lovim foarte des de fondatori care sunt obsedaţi de produsul lor. Şi, fiind obsedaţi de produsul lor, care de obicei pleacă dintr-o nevoie pe care o simt ei în piaţă, tot ce înseamnă go-to-market strategy, pricing, orice aspect comercial care vine ulterior este complet neglijat. Şi vedem idei foarte bune care cad la implementare. Vedem idei bune şi produse bune, produse finite care nu reuşesc să-şi găsească tracţiunea. Şi o vedem chiar cu durere la companii din portofoliul propriu, pe care le punem în antiteză cu companii similare din afară, care au un mindset foarte comercial. Fondatorii noştri, în general, au un mindset foarte tehnic”, a punctat partenerul de la Catalyst România.

O altă problemă frecventă este reticenţa faţă de investitori şi diluarea acţionariatului. „În general, când vin să facă fundraising, fondatorii vin cu mentalitatea: Vreau să fie compania mea, nu vreau să mă diluez. Dacă vine un investitor, o să ia 20% şi probabil că o să-mi taie capul dacă nu merg lucrurile. Toate acestea nu sunt deloc adevărate, cel puţin din postura noastră de acţionari minoritari – avem nişte drepturi, dar nu de control”, a subliniat Stanciu, adăugând cât de important este ca fondatorii să înţeleagă exact beneficiile conceptului smart money. Totodată, de cele mai multe ori există şi o problemă legată de proprietatea intelectuală. „Companiile din portofoliul nostru sau la care ne uităm, de multe ori, au probleme de IP. Fondatorii nu ştiu unde e IP-ul – e o parte acolo, o parte dincolo, au lucrat trei băieţi pentru ei, n-au avut contracte de muncă”, a adăugat Stanciu.Pentru 2025, Catalyst România îşi propune să finalizeze investiţiile primare din fondul II, ţintind spre 4-5 investiţii noi, care ar duce portofoliul la 14-15 companii. De asemenea, fondul urmăreşte să lichideze primul fond, din care mai are de realizat trei exit-uri, după ce în 2024 a realizat două exituri – Vola şi 123FormBuilder. Din 2026, echipa se va pregăti pentru lansarea celui de-al treilea fond, care ar urma să devină operaţional în 2027. „Sper să vedem şi exituri în 2025. Principalul combustibil pentru investiţii sunt exact exiturile şi, din modelele astea, din exemplele astea fericite, se hrănesc şi noi fondatori, dar se hrănesc foarte bine şi investitorii”, a subliniat el.

Perspectivele pieţei sunt încurajatoare şi datorită apariţiei unor noi fonduri de private equity, care pot deveni potenţiali cumpărători pentru investiţiile venture capital. În ceea ce priveşte verticalele tech vizate, fondul are un interes special pentru cloud computing şi cybersecurity, precum şi pentru start-up-uri care folosesc inteligenţa artificială, dar cu o abordare specifică: „Nu ne uităm la companii care încearcă să construiască AI-uri. Ne uităm la companii care folosesc AI-urile existente, şi asta a ajuns deja un must.”



Rubrica „Start-up Pitch”

 

Invitat: Andrei-Fredy Crăciun, cofondator al Loopple AI

Ce face? A dezvoltă o soluţie bazată pe tehnologia inteligenţei artificiale pentru construcţia rapidă de website-uri. „Se estimează că până în 2034 piaţa va ajunge la aproximativ 33 de miliarde de dolari. La nivel mondial sunt în jur de 400 de milioane de afaceri mici, dintre care 28%, adică 120 de milioane de afaceri mici, nu au încă un website. Dacă e să facem un calcul destul de rapid şi dacă am putea lua doar 0,1% din piaţa asta, ar însemna undeva la 12 milioane de dolari pe an, la o subscripţie de 100 de dolari pe an.“


Rubrica „Start-up Update”

1. Invitat: Daniel Nicolae, cofondator şi CEO, Innoship - platformă pentru optimizarea livrărilor.

Ce e nou? Start-up-ul românesc, care din 2022 face parte din grupul Alsendo (susţinut de fondul Abris Capital), a înregistrat o creştere puternică a afacerilor în 2024. „Anul trecut pentru noi a venit cu o o nouă etapă de creştere. Vorbim de 62% creştere de la an la an a cifrei de afaceri la peste 2 mil. euro. De asemenea, am raportat o creştere în EBITDA (profit operaţional) ceea ce din nou arată că după o perioadă de investiţii compania generează valoare pentru investitori şi pentru acţionari, ceea ne poziţionează drept una dintre companiile cu cea mai mare creştere a cifrei de afaceri şi capacitate de a genera EBITDA din grupul Alsendo, inclusiv pentru perioada următoare.“

2. Invitat: Denis Tudor, cofondator şi CEO al Swisspod Technologies – soluţii de transport de mare viteză.

Ce e nou? Start-up-ul elveţiano-român Swisspod Technologies mai are de strâns câteva sute de mii de dolari pentru a încheia runda actuală de finanţare de 7 mil. dolari, la o evaluare pre-money de aproximativ 50 mil. franci elveţieni (circa 55 mil. dolari), în care a investit şi familia Porsche. Recent, compania a atras întreaga sumă de 200.000 de euro pe care viza să o strângă prin intermediul platformei de crowdfunding Seedblink şi a decis să extindă runda pe platformă cu încă 50.000 de euro. Finanţarea va fi folosită pentru dezvoltarea şi testarea tehnologiei la scară largă în SUA, în timp ce testele la scară redusă din Elveţia sunt susţinute prin granturi guvernamentale. 

3. Invitat: Casius Morea, fondatorul EmailTree AI - platformă de management a e-mail-urilor cu ajutorul AI

Ce e nou? Start-up-ul a atins pragul de 1 mil. euro cifră de afaceri în 2024 şi estimează o creştere de 3,5-4 ori în acest an. „Anul trecut a fost un milestone, un prag psihologic important pentru noi şi echipă. Pentru 2025, estimările noastre indică o creştere de 3,5-4 ori. Suntem superspecializaţi pe e-mail, pe Intelligent Email Management, să rezolvăm complexitatea procesului prin care trece un om să rezolve un e-mail.“


Rubrica „Investor Watch”

1. Invitat: Alin Stanciu, partener, Catalyst România - primul fond de capital de risc de pe plan local axat pe investiţii în start-up-uri de tehnologie

Investiţii noi din fondul II, exit-uri din primul fond şi pregătiri pentru fondul III

„Obiectivul pentru 2025 ar fi ca fondul II să fie total investit ca şi capital primar. Evident că urmează în următorii ani să mai facem investiţii de tip follow-on în companiile în care suntem deja acţionari, dar nu vom mai aduce companii noi în portofoliu. Un alt obiectiv pentru 2025 este să lichidăm fondul I, care deja este în al doilea an de extindere.“

2. Invitat: Marius Istrate, preşedintele TechAngels – cel mai mare grup de business angels din România

Previziuni 2025: Investiţii estimate la 4 mil. de euro ale membrilor grupului. Totuşi investitorii sunt prudenţi din cauza contextului economic şi politic. „60% dintre membrii care ne-au răspuns ne-au spus că îi îngrijorează foarte mult climatul social, politic, economic, precum şi modificările fiscale făcute pe genunchi, pe repede înainte, care intră în aplicare la câteva zile după ce au fost anunţate. Astăzi avem start-up-uri cărora li se transmite, elegant bineînţeles, faptul că ar fi bine să se încorporeze în alte ţări, să aibă o plasă de siguranţă, să fie încorporaţi în alte ţări, dacă vor să continue discuţiile pentru o rundă de investiţii. Vor să aibă o entitate într-o ţară unde există predictibilitate din punct de vedere fiscal şi economic şi politic.“



ZF IT Generation, emisiune lansată de ZF în noiembrie 2019 şi realizată în prezent împreună cu BCR Innovx, are ca ţintă descoperirea start-up-urilor hi-tech cu idei de produse sau servicii care vor duce la dezvoltarea unei noi generaţii de milionari din IT ai României. După mai bine de 370 de ediţii, emisiunea are un nou format în care adăugăm o serie de rubrici pentru a aduce plus valoare în ecosistemul local de start-up-uri tech – Start-up Pitch, Start-up Update, Start-up Boost, Start-up Star, Investor Watch, Sfatul expertului şi What’s Hot.

Urmăreşte de luni până vineri emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation

Dacă aveţi un proiect de start-up tech scrieţi-ne pe adresa de e-mail zfitgeneration@zf.ro.

Urmărește Business Magazin

0 seconds of 1 minute, 15 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:15
01:15
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Ne luăm adio de la săptămâna de lucru de cinci zile? Ce experimentează mai nou companiile din întreaga lume?