„În era AI-ului, îmi doresc să fiu un lider de opinie”

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 15 decembrie 2024 8 afişări

...spune Andreea-Elena Suharov, Support Engineering Manager la Microsoft România, manager cu o experienţă de peste 10 ani, în diverse industrii şi organizaţii. Ea este încredinţată că fiecare poate contribui la scrierea istoriei, într-o măsură mai mare sau mai mică, folosindu-se de skillurile pe care le are şi pe care le dezvoltă. „Este nevoie doar de voinţă.”

„În primul rând, sunt o persoană cu un puternic simţ al moralităţii, un promotor al incluziunii, al diversităţii de opinii, adeptă a devizei «totul e posibil». «Where there’s a will, there a way», în limita corectitudinii”, punctează reprezentanta Microsoft.

Tot ea adaugă că într-un prezent puternic digitalizat, obiectivul său este de a îmbina tehnologia cu experienţa în management. Pentru a-şi gestiona programul, povesteşte ea, foloseşte foarte mult Copilot, asistentul AI al companiei, „căruia îi antrenez «muşchiul digital» pentru tot ce înseamnă mailuri, chaturi, prezentări, care se concretizează într-un to do list digital. De acolo, pe parcursul zilei, reprioritizez sarcinile în funcţie de nevoile echipei, ale clienţilor sau ale businessului”.

1. Care este obiectivul de carieră pe care îl aveţi în prezent?

Într-un prezent puternic digitalizat, obiectivul meu este de a îmbina tehnologia cu experienţa în management. În era AI-ului, îmi doresc să fiu un lider de opinie. Cred că fiecare poate contribui la scrierea istoriei, într-o măsură mai mare sau mai mică, folosindu-se de skillurile pe care le are şi pe care le dezvoltă. Este nevoie doar de voinţă.

2. Care sunt principalele provocări pe care le aveţi în atingerea acestuia şi cum v-aţi propus să le depăşiţi?

Inteligenţa artificială (AI) este un subiect controversat, iar rezistenţa la necunoscut şi diversele teorii şi percepţii sunt principalele provocări în adoptarea acesteia. A fi informată, deschisă la puncte de vedere diferite, a asculta activ şi a avea discuţii constructive nu pentru a convinge, ci pentru a înlătura bariere, sunt acţiuni pe care le fac conştient, în fiecare zi. 

3. Cum vă gestionaţi timpul şi priorităţile într-o zi aglomerată de lucru? Aveţi vreo metodă sau rutină specială pentru acest lucru?

În ultima vreme, am folosit foarte mult Copilot, asistentul nostru AI extrem de valoros, căruia îi antrenez „muşchiul digital” pentru tot ce înseamnă mailuri, chaturi, prezentări, care se concretizează într-un to do list digital. De acolo, pe parcursul zilei, reprioritizez sarcinile în funcţie de nevoile echipei, ale clienţilor sau ale businessului. 

4. Care este cea mai importantă lecţie pe care aţi învăţat-o până acum în cariera dvs. şi cum v-a influenţat aceasta modul de a conduce echipe sau de a vă aborda munca?

Primul meu rol de manager a fost cea mai mare lecţie de carieră. Credeam cu tărie că totul este despre cifre. Eram un mic roboţel: business versus oameni. Doar că, de fapt, este despre echilibrul dintre cele două. Sună foarte uşor. Este, însă, cel mai dificil lucru în management, pentru că nici unul nu poate funcţiona fără celălalt.

5. Există work-life balance în prezent (detalii personalizate despre felul în care vă raportaţi la acesta)?

Da, dar trebuie să existe dorinţă de ambele părţi: companie - angajat. Am privilegiul să fiu parte dintr-o companie care pune preţ şi respectă cu adevărat acest concept. În timp, am învăţat să îmi protejez viaţa personală şi timpul cu familia. E adevărat că mai sunt momente în care aleg să trec limita aceasta, dar sunt doar momente, nu este o regulă.

6. Ce hobby-uri aveţi şi care sunt învăţăturile de carieră desprinse din acestea?

Sunt filolog la bază, iar cititul este important pentru mine. Deşi sunt adepta tehnologiei şi îmbrăţişez inovaţia, voi prefera mereu o carte în format fizic. Mirosul de cerneală de tipar, întorsul paginilor nu pot fi înlocuite. Cărţile deschid porţi, fiind un instrument permanent de şlefuire; te fac mai conştient de nevoile oamenilor şi de perspectivele lor.

7.  Mai este loc de lectură în agenda unui lider al prezentului? Ce citiţi şi care sunt titlurile preferate?

Este timp. Cititul e o formă de cunoaştere, indiferent că alegem cărţi de psihologie, management, leadership sau beletristică. La capitolul beletristică, îmi place să explorez diferite tipuri de lectură care îmi pot deschide universul cunoaşterii şi al imaginaţiei către zone necunoscute sau mai puţin cunoscute. „Tetralogia napolitană” şi „Zuleiha deschide ochii” sunt printre preferatele ultimilor ani.  

Andreea-Elena Suharov, Support Engineering Manager, Microsoft România

Vârstă: 37 de ani

Cifră de afaceri (2023)*: 688,3 mil. lei  

Număr de angajaţi: > 1650, în Bucureşti, Iaşi, Timişoara 

*conform datelor de la Ministerul Finanţelor

BUSINESS Magazin a lansat şi anul aceste catalogul 100 TINERI MANAGERI DE TOP. Sub umbrela „Rising Stars: Cum schimbă liderii din noile generaţii businessul românesc?”, ediţia din 2024 a catalogul îşi propune să releve faptul că liderii de afaceri din noile generaţii sunt la fel de dornici să genereze profituri ca şi generaţiile anterioare, dar nu cu orice preţ, fiind primii executivi care fac trecerea spre o libertate şi o relaxare asumate. Andreea-Elena Suharov, Support Engineering Manager, Microsoft România, se numără printre cei 100 de tineri manageri pe care BM îi include la ediţia din acest an a catalogului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LEADERSHIP,
AI,
lider,
business,
management

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.