Încă o afacere românească care, după ce a a convins piaţa din România, se pregăteşte să cucerească lumea. Deja este prezentă în alte două ţări
Vânzările în mediul online au explodat în ultimul an, pandemia devansând dezvoltarea pieţei locale de comerţ electronic cu câţiva ani buni, iar această digitalizare accelerată a retailului tradiţional poate fi susţinută cu adevărat numai prin instrumente moderne de automatizare şi gestionare a activităţilor de e-commerce. Acesta este şi pariul pe care l-a pus încă dinainte de declanşarea pandemiei echipa de români care a dezvoltat easySales, business care a trecut testul pieţei locale şi care acum începe să se extindă în ţările vecine convingând mai mulţi investitori privaţi să susţină proiectul.
Am deschis recent şi pieţele din Ungaria şi Bulgaria. În Bulgaria a intrat în acţionariatul nostru Pavel care a fost CEO la Econt din Bulgaria. L-am angajat pe poziţia de country manager astfel încât să extindă produsul nostru şi în acea ţară. Avem în momentul de faţă în Ruse, vorbitori nativi de bulgară şi care au început deja să atragă clienţi dintre comercianţii din Bulgaria”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Ciprian Cazacu, cofondator al easySales, la rubrica Start-up Update.
În prezent, easySales are peste 350 de clienţi activi în România, iar în Bulgaria şi Ungaria deocamdată sub 10 clienţi pe care i-a câştigat însă în decursul primei luni de la deschiderea operaţiunilor în cele două ţări vecine. „În România avem peste 350 de clienţi activi care până în momentul de faţă au generat peste 129 mil. euro vânzări prin platforma noastră de când am lansat în 2019. Încercăm să îi ajutăm să vândă cât mai mult, acesta fiind scopul nostru: în afară de automatizare şi eficientizare, să le creştem numărul de vânzări.”
Cum funcţionează însă mai exact easySales? Platforma centralizează comenzile indiferent de canalul de vânzare. Astfel, susţine start-up-ul, utilizarea platformei easySales reduce costurile şi creşte performanţa clienţilor, pe parcursul întregului flux operaţional de e-commerce – listare de produse, procesare de comenzi, generare AWB-uri, facturi şi traduceri în masă a documentaţiei de produs. „Am dezvoltat o platformă în cloud prin care permitem tuturor comercianţilor online să îşi conecteze toate nevoile pe care le au ei - de la curieri, softuri de facturare şi până la marketplace-uri, servicii de SMS şi mailuri.
Practic să îşi mute activitatea din diferite platforme într-un singur loc astfel încât să aibă totul automatizat şi centralizat şi să funcţioneze totul după anumite standarde într-un mod rapid şi simplu. Creăm un ecosistem în care vrem să democratizăm e-commerce-ul astfel încât să fie cât mai eficient pentru toţi comercianţii şi cât mai simplu pentru a se concentra pe vânzări şi pe produse”, a explicat el. Tarifele pentru utilizarea platformei easySales variază în funcţie de numărul de comenzi lunare pe care le au comercianţii online, astfel că acestea pornesc de la 29 de euro/lună şi ajung până la 249 euro/lună în cazul pachetelor premium.
Start-up-ul ţinteşte să ajungă anul acesta la venituri cuprinse între 300.000 şi 500.000 euro, de cel puţin două ori mai mari decât în 2019, în condiţiile în care compania a atras recent o finanţare de 350.000 euro pentru dezvoltarea produsului şi extinderea regională a businessului. „Anul trecut am încheiat cu venituri de peste 150.000 euro. Faţă de 2019, când am lansat platforma, am crescut de circa 6 ori şi sper să ţinem creşterea la acelaşi nivel ridicat şi în anii care urmează. La finalul acestui an ne dorim să ajungem la venituri cuprinse între 300.000 şi 500.000 euro. Până acum suntem exact aşa cum am estimat, chiar un pic peste. Cu ajutorul noii runde de finanţare vrem să angajăm mai multe persoane şi să accelerăm această creştere fiindcă ţinta menţionată este asumată prin faptul că o să şi investim în personal, produs şi marketing astfel încât să putem să susţinem creşterea până la sfârşitul anului.”
Până în prezent, în dezvoltarea proiectului easySales s-au investit aproape 400.000 euro, din care o parte vin din finanţări atrase prin programe naţionale, dar şi de la investitori privaţi. Proiectul a început în 2017 prin programul Start-up Nation de unde start-up-ul a atras o finanţare de 40.000 de euro, la care s-a adăugat şi o finanţare de 100.000 euro de la V7 Capital prin intermediul lui Iulian Cîrciumaru. În acelaşi timp, fondatorii easySales au luat şi împrumuturi de la bănci pentru a utea susţine dezvoltarea proiectului.
Start-up Update
Invitat: Ciprian Cazacu, cofondator easySales - companie locală care a creat o platformă de automatizare şi centralizare a activităţilor de e-commerce.
Ce e nou? Start-up-ul ţinteşte să ajungă anul acesta la venituri cuprinse între 300.000 şi 500.000 euro, de cel puţin două ori mai mari decât în 2019, în condiţiile în care a intrat recent şi pe piaţa din Bulgaria şi vizează şi atragerea unei finanţări de 350.000 euro pentru dezvoltarea produsului şi extinderea regională a businessului.
„Anul trecut am încheiat cu venituri de peste 150.000 euro. Faţă de 2019, când am lansat platforma, am crescut de circa 6 ori şi sper să ţinem creşterea la acelaşi nivel ridicat şi în anii care urmează. La finalul acestui an ne dorim să ajungem la venituri cuprinse între 300.000 şi 500.000 euro. Până acum suntem exact aşa cum am estimat, chiar un pic peste. Sper să luăm o nouă rundă de finanţare cu ajutorul căreia să putem angaja mai multe persoane şi să accelerăm această creştere fiindcă ţinta menţionată este asumată prin faptul că o să şi investim în personal, produs şi marketing astfel încât să putem să susţinem creşterea până la sfârşitul anului.”
Start-up Pitch
1. Invitat: Alina Capotă, CEO al MedBot
Ce face? Dezvoltă o platformă bazată pe inteligenţa artificială ce le va permite medicilor să ofere diagnostice de la distanţă pacienţilor începând cu interpretarea rezultatelor de laborator.
„MVP-ul (produsul minim viabil – n. red.) nostru este aproape gata. Acum vine partea în care trebuie să implementăm expertiza medicală pentru a verifica dacă paşii pe care i-am făcut sunt viabili într-un scenariu real şi să ne valideze soluţia. Sperăm ca soluţia să fie lansată pe piaţă într-o lună, în cazul în care va fi nevoie să facem schimbări în urma verificării.“
2. Invitat: Sebastian Gabor, cofondator Digitail
Ce face? A dezvoltat o platformă care aduce în acelaşi loc medicii veterinari şi proprietarii de animale, digitalizând piaţa serviciilor veterinare. Mai exact, clinicile veterinare şi medicii veterinari au acces la o platformă în care pot gestiona fişele de pacienţi, comunica cu clienţii, gestiona programările precum şi stocurile. Totodată, prin Digitail proprietarii de animale au acces la carnetul digital de sănătate al animalului şi pot apela şi la serviciile de telemedicină.
Compania a ridicat recent o rundă de investiţii în valoare de 2,5 mil. dolari (2,08 mil. euro) de la mai multe fonduri de investiţii internaţionale, printre care fondul de investiţii al gigantului Google - Gradient Ventures - şi de la mai mulţi business angels.
„După cum am văzut că evoluează momentan lucrurile, în primele luni după investiţia ridicată, de 2,5 mil. dolari (puţin peste 2 mil. euro), este posibil ca până la finalul anului să începem discuţiile pentru următoarea rundă de finanţare. Probabil o să ţintim o investiţie între 7 şi 8 milioane de euro, în funcţie de cum evoluează lucrurile.“
Start-up Boost
Invitat: Ciprian Jichici, director regional Microsoft, implicat inclusiv în programul dedicat start-up-urilor, dar şi membru în programul Microsoft Most Valuable Professionals pe zona de inteligenţă artificială şi, mai recent, şi pe zona de quantum computing. El este şi CEO şi acţionar al companiei de IT Genisoft şi membru în echipele mai multor companii şi start-up-uri internaţionale: Solliance, Musiq.ai şi, cel mai recent, Baseline.
Cât de importantă este tehnologia cloud pentru susţinerea start-up-urilor? Dezvoltarea puternică a platformelor de cloud computing din ultimii ani şi accesibilitatea acestora - inclusiv din punctul de vedere al modelelor de utilizare şi monetizare - a fost şi continuă să reprezinte un factor esenţial de susţinere pentru start-up-urile care vin cu idei noi de produse şi servicii în diferite domenii.
„Utilizarea pe scară largă a cloud computingului, în cazul nostru a platformei Microsoft Azure, reprezintă elementul-cheie dacă pot să mă exprim aşa în succesul lansării acestor start-up-uri.“
Urmăreşte de luni până vineri emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation
ZF IT Generation, emisiune lansată de ZF în noimebrie 2019 şi realizată împreună cu Banca Transilvania, Microsoft şi Telekom, are ca ţintă descoperirea start-up-urilor hi-tech cu idei de produse sau servicii care vor duce la dezvoltarea unei noi generaţii de milionari din IT ai României. După mai bine de 300 de ediţii, emisiunea are un nou format în care adăugăm o serie de rubrici pentru a aduce plus valoare în ecosistemul local de start-up-uri tech – Start-up Pitch, Start-up Update, Start-up Boost, Investor Watch, Start-up Coach, Sfatul expertului şi What’s Hot.
Dacă aveţi un proiect de start-up tech scrieţi-ne pe adresa de e-mail zfitgeneration@zf.ro.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro