LIVE: ZF Real Estate by Storia.ro - De ce aleg mulţi dintre români locuinţe vechi şi plătesc cash în 2024?

iPhone 5 - cu ce e mai bun?

Autor: Andrei Gîrbea Postat la 22 septembrie 2012 631 afişări

iPhone 5 s-a lansat acum doar câteva zile, al şaselea telefon al celor de la Apple. Cu această ocazie împătimiţii telefoanelor mobile au luat foc. Pe de o parte stau cei ce apreciază produsele Apple şi care aşteaptă cu sufletul la gură apariţia noului telefon în magazine, pe de cealaltă stau cei ce râd de funcţiile “magice” cu care se laudă iPhone 5 şi pe care telefoanele concurenţei le înglobează în mare măsură de ceva timp.

iPhone 5, între nou şi vechi

Ca observator al acestui fenomen, dar şi ca utilizator de ceva timp de iPhone, pot spune că iPhone 5 este exact telefonul la care mă aşteptam. Cei de la Apple au luat un telefon deja matur şi l-au dus puţin mai departe, i-au adăugat câteva funcţii în plus, pentru a îl alinia oarecum cu nivelul dotărilor oferite de telefoanele de top ale concurenţilor. Impresionează noul iPhone cu ceva? Aduce ceva nemaipomenit, acel element Wow? Nu. Îl va împiedica acest lucru să fie de departe cel mai bine vândut smartphone în acest sfârşit de an? Cu siguranţă, nu.

CE ADUCE NOU iPhone 5

Să trecem rapid în revistă câteva dintre noutăţile puse pe masă de iPhone 5.

La exterior, dispozitivul este acum mai subţire, mai uşor şi construit din aluminiu. Iar dacă acele frânturi de mm în minus poate nu se vor simţi în practică, cele circa 25 de grame tăiate de pe listă cu siguranţă vor fi apreciate. Apoi, cei de la Apple au alungit ecranul, înlocuind clasicul display de 3,5 inchi în format 3:2 folosit încă de la prima generaţie de iPhone cu unul ceva mai lung, de 4 inchi în format 16:9. În practică, acest lucru ajută la vizualizarea de filme, imaginea acoperind acum complet ecranul. Eu unul aş fi preferat însă un display ceva mai mare şi automat puţin mai lat, lucru ce ar fi fost benefic în cazul utilizării tastaturii în modul portret.

La interior, noul iPhone aduce o nouă platformă hardware, numită Apple A6. Procesorul este dual-core, în vreme ce competitorii folosesc procesoare quad-core, dar acest lucru contează mult prea puţin! Ce contează e că procesorul Apple este construit pe noua familie de CPU-uri Qualcomm Cortex A15 şi drept urmare ar trebui să fie mai rapid şi mai eficient decât orice alt procesor de pe piaţă. Iar testele preliminare scurse pe internet par să confirme acest lucru. iPhone 5 vine şi cu o nouă versiune a sistemului de operare iOS, ajunsă la a şasea generaţie. Modificările sunt multe, chit că destul de puţine dintre ele sunt de reală importanţă pentru utilizatorii din România, care nu beneficiază nici de Siri în limba română şi nici de hărţi 3D ale oraşelor din ţara noastră.

Ar mai fi o serie de modificări de menţionat, precum adăugarea modului Panorama camerei foto, folosirea unui ecran ce redă culori ceva mai vii, adăugarea conectivităţii 4G/LTE (încă o dată un subiect ce nu prezintă interes pentru români, cel puţin în acest moment) sau modificarea conectorului telefonului şi înlocuirea sa cu unul mai compact, dar tot proprietar. Desigur, nu mă pot pronunţa în privinţa noului iPhone până nu îl văd la lucru, până când nu văd cum se mişcă, cât ţine bateria, cât de utile sunt funcţiile extra aduse de iOS, cât de bun este noul ecran sau cât de comfortabil de utilizat este acesta, acum că a fost alungit. Însă, chiar dacă lista de modificări nu conţine nimic senzaţional, toate adunate fac din iPhone 5 un telefon mai actual.

IPHONE 5, O DEZAMĂGIRE - CUM VINE ASTA?

După lansarea iPhone 5 au apărut imediat nemulţumiţii, cu apelative precum "un eşec", "o dezamăgire", "începutul declinului pentru Apple". Eu unul nu am înţeles de ce şi am încercat să aflu ce ar fi dorit aceste persoane să aibă noul iPhone pentru a îi mulţumi. Am primit răspunsuri diverse, unele pertinente (ecran ceva mai mare, carcasă disponibilă în mai multe culori, încărcare wireless), altele... departe de realitate (ecran flexibil, microproiector integrat sau chiar... să ruleze Android?!?). Ce probabil mulţi nu înţeleg este că Apple nu îşi permite să facă experimente cu produsul lor de căpătâi, nu îşi permit să îşi dea cu stângul în dreptul încercând să implementeze cine ştie ce tehnologie încă neajunsă la maturitate, care ar putea afecta negativ performanţele dispozitivului, fiabilitatea sa şi experienţa oferită în utilizarea de zi cu zi. De aceea, update-urile de iPhone nu revoluţionează prin funcţii sau tehnologie în ultima vreme, ci doar aduc produsul la zi. Iar acest lucru pare să fie suficient pentru milioane de utilizatori.

IPHONE 5 ÎN ROMÂNIA

Primele valuri de telefoane iPhone 5 au ajuns la cumpărători pe 21 septembrie, în vreme ce de pe 28 vor fi disponibile într-o altă serie de ţări. România nu e pe lista acestor două valuri, aşadar iPhone-ul va ajunge la noi undeva prin octombrie, în mod oficial. Preţul la liber ar trebui să pornească de la circa 3.000 de lei, pentru versiunea de bază, cea cu 16 GB spaţiu de stocare, iar în ofertele operatorilor s-ar putea să îl găsiţi chiar şi cu 200-250 de euro, la pachet cu abonamente "speciale" cu preţuri de peste 50 de euro pe lună, pe 2 ani.

AŞADAR, VĂ CUMPĂRAŢI IPHONE 5?

Una peste alta, iPhone 5 nu este un produs revoluţionar. Însă este pentru mine în mare măsură exact telefonul pe care mă aşteptam să îl scoată cei de la Apple, cu mici modificări menite să îmbunătăţească experienţa utilizării zilnice.

Ca utilizator de iPhone 4s, îmi justific cu mare greutate upgrade-ul la 5, mai ales că principalul neajuns al modelului deţinut este din punctul meu de vedere ecranul prea mic, prea îngust. Iar această problemă nu a fost rezolvată de noul iPhone. Însă nu mă pronunţ încă, aştept să văd telefonul la lucru. E drept că pe piaţă există multe alte telefoane de top foarte interesante şi aici vom enumera doar Samsung-ul Galaxy S3, Sony-ul Xperia T sau nou lansatul Nokia Lumia 920. Fiecare vine cu propriile particularităţi, avantaje şi incertitudini (mai ales în dreptul telefonului Nokia, pe care eu unul îl consider de altfel cel mai interesant dintre toate acestea). Iar despre toate acestea vom vorbi pe larg într-un articol viitor. Personal însă mă îndoiesc că aceste telefoane vor putea pune în pericol vânzările iPhone 5. Iar datele preliminare legate de precomenzi sprijină această afirmaţie şi ne spune că noul iPhone s-a vândut deja mai bine ca oricare dintre predecesorii săi. Miră pe cineva acest lucru?


Citiţi mai multe articole ale lui Andrei Mihai Gîrbea pe http://www.andreigirbea.com/

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
iphone 5,
telefon,
dispozitiv,
tehnologie,
gadget
/business-hi-tech/iphone-5-cu-ce-e-mai-bun-10107774
10107774
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.