Cât de sigure sunt plăţile cu telefonul?

Autor: Ioana Matei Postat la 14 ianuarie 2014 410 afişări

Aproape o treime dintre utilizatori consideră că accesarea serviciilor de plăţi online prin intermediul smartphone-urilor sau a tabletelor nu este sigură. Aceştia nu au încredere în securitatea dispozitivelor mobile în ceea ce priveşte efectuarea cumpărăturilor pe internet sau folosirea serviciilor de tip online banking, după cum reiese din studiul Kaspersky Consumer Security Risks, realizat de B2B International în parteneriat cu Kaspersky Lab în 2013.

Cât de sigure sunt plăţile cu telefonul?

Magazinele, platformele de plăţi online şi sistemele e-banking au simplificat multe operaţiuni financiare. Acestea le oferă utilizatorilor posibilitatea să îşi plătească facturile, să cumpere obiecte greu de găsit şi să facă tranzacţii prin câteva click-uri şi fără a pierde timpul la ghişee aglomerate.
Utilizarea pe scară largă a smartphone-urilor şi a tabletelor face online banking-ul şi mai convenabil: portabilitatea şi funcţionalitatea acestor gadget-uri implică faptul că utilizatorii pot administra totul nu numai de acasă sau de la birou, ci de oriunde pot avea acces la internet sau de unde au semnal la telefon. Nu toţi proprietarii de smartphone-uri şi de tablete înţeleg beneficiile accesării banilor în timp ce sunt pe drum şi se pare că mulţi ezită să adopte tehnologia mobile banking. Potrivit studiului B2B International, 33% dintre respondenţi nu ar folosi un dispozitiv mobil pentru a face tranzacţii online, precum plata pentru bunuri în magazinele online. Un procent ceva mai mic, dar totuşi considerabil, de proprietari de smartphone-uri şi tablete (31%) nu se simt confortabil cu utilizarea dispozitivelor lor pentru operaţiuni de online banking. În plus, doar 23% dintre utilizatorii de smartphone-uri şi 45% dintre utilizatorii de tablete sunt îngrijoraţi cu privire la introducerea de informaţii financiare prin intermediul gadget-urilor.


Android este cel mai popular sistem de operare pentru dispozitive mobile mobil la nivel mondial şi, prin urmare, este cel mai frecvent atacat de către infractorii cibernetici, fapt firesc, ţinând cont de faptul că numărul mai mare de utilizatori atacaţi face mai uşoară obţinerea de venituri ilegale pentru infractori. Potrivit Kaspersky Lab, 99% din numărul total de mostre de malware mobile existente sunt dezvoltate pentru Android. În 2012, experţii companiei au identificat 35.000 de mostre de malware pentru Android, iar în primele şase luni ale anului 2013 acest număr a crescut la peste 47.000.
Aceste date i-au convins pe unii dintre utilizatori să renunţe la aceste dispozitive cu totul şi să le folosească cu atât mai puţin pentru tranzacţii financiare online - 11% dintre cei intervievaţi au declarat că nu ar folosi sistemul Android din cauza acestui motiv.
Aplicaţiile Android pentru operaţiuni bancare online false, atacurile de tip phishing şi atacurile malware dezvoltate pentru a intercepta datele utilizatorului prin intermediul tastaturii sunt unele dintre instrumentele malware cel mai frecvent utilizate pentru a ataca proprietarii de dispozitive care folosesc sistemul Android.

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/it/cat-de-sigure-sunt-platile-cu-telefonul-11898902
11898902
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.