Mastercard | „Sprijin pentru România”

Postat la 05 februarie 2023 104 afişări

Mastercard | „Sprijin pentru România”

„Sprijin pentru România” este cel mai amplu program social adresat categoriilor de populaţie vulnerabile, ce susţine comercianţii afiliaţi programului şi contribuie la creşterea nivelului de educaţie şi incluziune financiară din România.

Descrierea inovaţiei:

„Sprijin pentru România” este cel mai amplu program social în cadrul căruia se folosesc plăţi digitale şi se debursează banii pe instrumente electronice de plată. Sprijinul material în valoare de 1.000 de lei, acordat în patru tranşe a câte 250 de lei, este oferit direct pe card, pentru a putea cumpăra alimente sau o masă caldă. Programul are la bază un act normativ aprobat de Guvernul României în mai 2022, care are drept scop instituirea unor măsuri temporare, în perioada 1 iunie – 31 decembrie 2022, pentru sprijinul material al unor categorii de populaţie vulnerabile din punct de vedere economic şi/sau în risc de sărăcie extremă în această perioadă economică dificilă, marcată de liberalizarea preţurilor la energie, contextul geopolitic actual, majorarea costurilor de trai. Bugetul de 3,1 miliarde de lei este finanţat de stat şi din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială (POIDS) şi prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD). Iniţiatorul proiectului este Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), cu sprijinul Mastercard, Edenred, Sodexo, Up România şi Poşta Română.

Elementul de noutate:

Potrivit reprezentanţilor Mastercard, programul „Sprijin pentru România” este cel mai amplu program de tichete sociale acordate pe suport electronic din sud-estul Europei, în cadrul căruia au fost emise 2,5 milioane de carduri. Programul contribuie la creşterea educaţiei şi incluziunii financiare la nivel naţional.

Efectele inovaţiei:

Peste 2,5 milioane de români, aflaţi în situaţii de deprivare materială sau risc de sărăcie, au primit voucherele sociale în valoare de 250 lei pentru achiziţionarea de produse alimentare şi mese calde. Pe lângă sprijinul financiar direct, programul are beneficii şi pentru comercianţi: cardurile pot fi folosite în peste 25.000 de magazine şi restaurante din România, iar aproximativ 1.500 de magazine de proximitate, incluse în reţeaua emitenţilor de tichete sociale, au decis să îşi instaleze dispozitive POS, contribuind la extinderea reţelei de acceptare a plăţilor electronice şi, astfel, la creşterea gradului de incluziune financiară.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.