Orchestra de laptopuri

Postat la 04 decembrie 2007 53 afişări

Pentru oameni de afaceri sau ziaristi, laptopul este un instrument esential - ofera mobilitate, acces la internet oriunde si pastreaza in memorie documente importante. Pentru muzicieni, acelasi laptop devine insa un instrument muzical uneori chiar acceptabil.

Ansamblul muzical al universitatii americane Princeton are repetitii de cateva ori pe saptamana. Numai ca, in loc sa cante la pian, vioara sau contrabas, cei 15 studenti din orchestra exerseaza notele muzicale pe tastatura QWERTY a unor laptopuri. Ideea ii apartine lui Perry Cook, directorul departamentului Sound Lab din cadrul universitatii, care, impreuna cu Dan Trueman, un compozitor si violonist pasionat de tehnologie, a descoperit ca un laptop conectat la niste boxe poate lua locul unor instrumente muzicale. Nu era vorba doar despre inlocuirea unui pian, ci si a chitarei, pentru muzica rock, sau a saxofonului, pentru jazz. De fapt, totul a inceput acum cativa ani, cand Cook si Trueman au colaborat pentru a conecta o vioara electrica la computer prin intermediul unor senzori, astfel incat sunetele sa poata fi introduse in sistem si modificate.

Astfel, in urma cu doi ani a fost infiintata The Princeton Laptop Orchestra (PLOrk), una dintre primele orchestre din lume fara instrumente muzicale. Cook si Trueman au conectat in retea 15 laptopuri pe care au instalat o aplicatie software proprie, prin care computerele sa poata fi coordonate si sa scoata sunete la apasarea tastelor. Metoda nu este nici mai ieftina decat infiintarea unei orchestre obisnuite; dureaza in jur de 40 de minute pana este pusa la punct reteaua wireless, iar computerele sunt destul de scumpe, dar ideea in sine este de a da o semnificatie diferita notiunii de muzica electronica.

„Sa compui muzica pentru laptopuri este o mare provocare“, spune Trueman. „Instrumentele muzicale au fost practic construite digital, prin intermediul aplicatiei software, si trebuie coordonate astfel incat sunetele sa se sincronizeze“, explica el cum functioneaza orchestra cu laptopuri. Insa exista si o serie de probleme. Spre exemplu, aplicatia software, care este de fapt creatie a unor programatori independenti, intrucat niciun producator din industrie nu a lansat pe piata o asemenea aplicatie, se poate bloca din pricina unor erori. O alta problema o reprezinta computerele in sine, care de asemenea se pot bloca sau chiar opri din diverse motive. „Am sustinut mai multe concerte in ultimul an si am descoperit din experienta ca pot aparea tot felul de necazuri cand vine vorba despre laptopuri“, spune Trueman.

R. Luke Dubois, profesor de muzica pe computer in cadrul New York University si artist al laptopului, s-a confruntat cu o astfel de problema atunci cand computerul sau portabil PowerBook de la Apple a ramas fara baterie exact in mijlocul unui concert sustinut la inceputul acestui an in MonkeyTown, un bar din Brooklyn.

Muzica pe laptop nu este insa o noutate. DJ din toata lumea folosesc computerele portabile pentru muzica techno, fara sa fie nevoie de mai multe astfel de echipamente sau de o echipa intreaga de oameni care sa dirijeze si sa mixeze sunetele. „Dar o orchestra formata din mai multe persoane este exact elementul care da o nota umana acestui nou gen de muzica“, zice Dan Trueman. „Si, chiar daca la o prima vedere nu pare, e destul de dificil pentru o singura persoana sa controleze simultan 15 laptopuri, fiecare avand un rol muzical diferit, chiar daca sunt conectate prin retea.“ In ultimul timp, conceptul orchestrei de laptopuri a inceput sa ia amploare, dupa ce astfel de ansambluri muzicale au aparut in ultimul an in mai multe orase ale lumii - Tokyo, Londra, Berlin sau Moscova. The Tokyo Laptop Orchestra, The London College of Communications Laptop Orchestra, The Berlin

Laptoporchester, respectiv The Moscow Laptop Orchestra au sustinut in total cateva zeci de concerte de cand au fost infiintate, de peste un an sau de cateva luni. Luna trecuta, 50 de studenti din cadrul University of York au cantat trei piese de muzica instrumentala pe laptopuri de la Apple, formand astfel cel mai mare ansamblu digital de acest gen din lume. Worldscape Laptop Orchestra, cum a fost denumit grupul, a compus melodiile si a pus la punct toate detaliile tehnice in aproximativ cinci saptamani. „Computerele devin instrumente muzicale in adevaratul sens al cuvantului“, se incumeta sa declare Ambrose Field, directorul Worldscape Orchestra. „Ceea ce am vrut sa facem noi, adica sa permitem unui numar de 50 de oameni sa creeze muzica prin intermediul laptopurilor, intrece limitele atinse pana acum de alte orchestre de acest gen din lume.“

Componenta unei orchestre unde instrumentele muzicale sunt inlocuite de laptopuri nu este foarte diferita de cea a unei orchestre obisnuite. In continuare este nevoie de un dirijor, chiar daca acesta da comenzile prin intermediul unei aplicatii de mesagerie instantanee, de tipul Yahoo! Messenger sau Google Talk, iar asezarea muzicienilor este cea traditionala, pe grupuri de instrumente si pe randuri. O prima diferenta ar fi insa faptul ca „instrumentele“ nu sunt conectate la un singur sistem de sunet care capteaza simultan toata muzica, ci fiecare laptop are propriul set de boxe. In ansamblul muzical pot fi folosite insa pe langa laptopurile muzicale si instrumente obisnuite, cu toate ca muzica nu va fi deloc asemanatoare cu cea a orchestrelor obisnuite. Practic, ideea in sine a muzicii pe computere este de a crea sunete digitale diferite si nu de a reproduce in aceasta varianta opere ale lui Beethoven, de exemplu.

Laptopurile nu sunt insa singurele echipamente „muzicale“. Tot cu ajutorul unei aplicatii software, si consola de jocuri video Nintendo Wii poate lua locul unui instrument. Mai exact, este vorba despre o chitara, fiind suficient ca posesorul sa faca miscari similare cu cele prin care ar canta la chitara, avand in mana telecomanda consolei.


Muzica din taste

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
multimedia,
instrumente muzicale
/business-hi-tech/new-media/orchestra-de-laptopuri-1073499
1073499
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.