Noul pariu al unei companii româneşti din domeniul medical, cu care vrea să revoluţioneze piaţa de healthcare

Autor: Ioana Matei Postat la 19 iunie 2024 123 afişări

Noul pariu al unei companii româneşti din domeniul medical, cu care vrea să revoluţioneze piaţa de healthcare

Supermedical, o companie cu o tradiţie de peste 17 ani în importul şi distribuţia de aparatură medicală, îşi propune să revoluţioneze piaţa de healthcare prin intermediul platformei AiForRomania. Cristian Predescu, directorul general şi fondatorul companiei, aduce în prim-plan o iniţiativă ce foloseşte inteligenţa artificială pentru a sprijini medicii în diagnosticul imagistic. Pariul lui este unul pe termen lung şi are la bază credinţa sa într-un viitor în care AI va echivala cu RCA-ul în domeniul medical.

Ne propunem să ne impunem ca game changers pe piaţa healthcare din România, în special prin proiectul nostru AiForRomania - platforma de inteligenţă artificială pentru suport în diagnosticul imagistic”, descrie ambiţiile sale Cristian Predescu, directorul general şi fondatorul companiei de import şi distribuţie de aparatură medicală Supermedical. El este un antreprenor cu peste 20 de ani de experienţă în domeniile medical şi farma, care a înfiinţat Supermedical în urmă cu mai bine de 17 ani, iar printre cele mai recente realizări ale companiei se află lansarea la nivel naţional a unei platforme care foloseşte inteligenţa artificială (AI) pentru a ajuta medicii din zona de imagistică să pună mai rapid diagnostic pacienţilor. „Legat de priorităţile noastre la Supermedical, prima este legată strict de misiunea asumată - şi anume îmbunătăţirea sistemului medical din România, prin acces la inovaţie. O a doua prioritate este legată de adopţia tehnologiilor în fluxurile de lucru ale medicilor pentru un mediu în care toţi actorii, medici şi pacienţi deopotrivă, să aibă acces la instrumente care să le îmbunătăţească viaţa”, descrie el obiectivele fixate în cadrul companiei. În ceea ce priveşte cifrele legate de aceasta, în 2022, Supermedical a închis cu o cifră de afaceri de 7,5 milioane de euro, în creştere faţă de anii anteriori, iar în 2023 valoarea s-a plasat la acelaşi nivel. „Pentru anii următori avem în plan creşterea cifrei de afaceri cu un procent compus din două cifre procentuale şi planificăm investiţii majore în zona de AI.  Credem cu tărie că AI în medicină va fi în viitor nu doar o opţiune, ci un instrument folosit zilnic ce va îmbunătăţi fundamental actul medical”, spune Predescu.

Orientarea înspre digital a Supermedical a venit mai ales în pandemie, când au decis să facă prima aplicaţie mobilă ca modalitate de interacţiune cu clienţii: „Am fost prima companie din sectorul medical din România ce a dezvoltat o aplicaţie mobilă pentru a putea menţine legătura cu clienţii noştri, pentru că accesul în spitale era blocat de interdicţiile de mişcare din acea perioadă. Apoi am înţeles cât de importantă este transformarea digitală în toate sectoarele de activitate şi am înţeles din timp că adaptabilitatea la digital este elementul esenţial pentru relevanţa businessului nostru în următorii 15-20 de ani. Aşa cum arată şi studiile, adaptabilitatea la contexte digitale în business va face diferenţa în următoarea decadă. Vor rămâne relevanţi în piaţă doar cei care vor înţelege acest aspect”. Platforma AiForRomania reprezintă cel mai recent pas făcut de companie în acest sens şi reuneşte o serie de aplicaţii ce oferă informaţii pe care medicii radiologi le pot folosi pentru a pune mult mai rapid şi eficient un diagnostic. Acest lucru contribuie şi la reducerea presiunii pe resursa umană – deseori insuficientă şi suprasolicitată, explică fondatorul Supermedical. Apoi, în anumite situaţii, poate contribui şi la o acurateţe crescută în diagnostic. „Spre exemplu, aplicaţiile AI pot semnaliza aspecte pe care medicul le-a trecut cu vederea din motive subiective (oboseală accentuată, ore târzii în gărzi, diverse distrageri etc).  Astfel, la semnalizarea aplicaţiilor, medicul are ocazia să le revadă şi să le reconsidere. Poate funcţiona şi ca un furnizor de second-opinion pentru situaţiile complicate”, adaugă el. În prezent, o paletă destul de largă de afecţiuni beneficiează de suportul AI, în funcţie de tipul de investigaţie imagistică: „Dacă vorbim de RMN cerebral, cele neurologice, degenerative, dar şi leziuni sau tumori. Apoi afecţiuni oncologice pentru investigaţii pulmonare, de sân sau de prostată, dar şi detecţia fracturilor, leziunilor precum şi diverse măsurători automate pentru investigaţii ortopedice”.


„AI în medicină va fi în viitor nu doar o opţiune, ci un instrument folosit zilnic ce va îmbunătăţi fundamental actul medical.“

Cristian Predescu, fondator şi director general, Supermedical


Când vine vorba de provocările întâmpinate în implementarea soluţiilor AI în sectorul medical din România, Cristian Predescu spune că direcţiile în care trebuie să depună mai multe eforturi sunt cele ce ţin de infrastructură, de temerile provenite din modul în care este percepută inteligenţa artificială şi de temerea nejustificată că ar putea să înlocuiască medicul. „Asigurăm toţi medicii că AI vine să ajute medicul, poate fi interpretată ca un <<second opinion>> sau ca ajutor al unui medic cu foarte multă experienţă, AI fiind în esenţă bazată pe algoritmi antrenaţi pe baze de date enorme. Viitorul nu va însemna înlocuirea medicilor de către AI, ci va însemna o performanţă îmbunătăţită cu ajutorul AI, medicul fiind cel care integrează informaţiile oferite de AI în diagnosticul final.”

În continuare, şi-au propus să extindă portofoliul de aplicaţii al platformei AiForRomania astfel încât ele să acopere o paletă mai largă de specialităţi medicale şi patologii. „Procesul de onboarding a unor aplicaţii noi e însă unul ce implică o evaluare riguroasă şi, de asemenea, validare pentru a ne asigura că aplicaţiile sunt relevante şi utile. Spre exemplu, în această perioadă avem în evaluare o aplicaţie dedicată patologiilor oncologice hepatice ce oferă informaţii extrem de utile în deciziile de diagnostic şi tratament, inclusiv vizualizarea prin realitatea augmentată.” Ambiţiile lui Cristian Predescu includ însă şi expansiunea la nivel regional: „După validarea acestui proiect la nivel naţional, ne propunem scalarea la nivel regional. Cu siguranţă un proiect validat în România poate reprezenta un proiect viabil şi în ţările din regiune şi apoi şi mai departe. Platforma, odată funcţională, poate fi replicată apoi în sisteme medicale internaţionale însă depindem foarte mult de standardizarea industriei AI în perioada următoare. Standardizarea va aduce uniformizare şi va aduce rapiditate mai mare în implementarea şi adopţia soluţiilor de AI. Suntem implicaţi, prin partenerii noştri, în iniţiativele internaţionale de standardizare a AI pentru imagistică unde ne aducem aportul cu expertiza dobândită în sistemul medical românesc”.

Iar în ce priveşte felul în care anticipează că va evolua AI-ul în domeniul medical, Cristian Predescu crede că acesta va fi indispensabil. „Credem cu tărie că în următorii 5-7 ani, AI va fi în medicină exact cum sunt asigurările obligatorii (RCA) la autoturisme. Evident, este nevoie de standardizare, de respectarea reglementărilor organismelor competente, de validare. Şi da, la acest moment există aplicaţii care vor dispărea, care nu vor confirma sau care vor fi depăşite de alte aplicaţii venite ca urmare a progresului ştiinţific şi tehnologic. Ceea ce facem noi în cadrul platformei AiForRomania este să validăm ştiinţific fiecare aplicaţie pe care o aducem în cadrul platformei, printr-un parteneriat strategic pe care l-am dezvoltat cu Universitatea de Medicină, tocmai pentru a ne asigura de relevanţa şi acurateţea aplicaţiilor pe condiţiile de lucru din sistemul medical românesc.”   

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Sanatate,
Supermedical,
diagnostic,
aplicatii,
medici

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.