O companie românească a descoperit cum poţi rezolva o problemă fizică pe care majoritatea oamenilor o au cu ajutorul tehnologiei şi a transformat această idee în afacere

Autor: Ioana Niţă Postat la 06 august 2023 139 afişări

Încă din şcoala primară, cei mai mulţi dintre noi adoptăm o postură viciată în bancă, iar mai târziu, la birou, replicăm aceeaşi poziţie, ceea ce în timp duce la probleme şi afecţiuni ale coloanei vertebrale care necesită multă determinare pentru a fi corectate. Un start-up local a găsit însă o soluţie pentru corectarea posturii coloanei vertebrale cu ajutorul tehnologiei.

Soluţia este rezultatul unui proiect de cercetare din cadrul Facultăţii de Inginerie Medicală din Iaşi: este vorba despre o orteză inteligentă, conectată la o aplicaţie mobilă, care te atenţionează prin vibraţii ori de câte ori ai o postură incorectă şi nu se opreşte până nu o corectezi. „Orteza este capabilă să monitorizeze întreaga curbură vertebrală şi este însoţită, de asemenea, de o aplicaţie mobilă în două variante - pentru kinetoterapeut sau medicul de recuperare, dar şi pentru utilizatori, putând fi folosită şi de persoanele fără cunoştinţe medicale şi nenecesitând cunoştinţe medicale pentru a putea fi utilizată”, a spus Cătălina Luca, fondatoarea AlignSpine, în cadrul emisiunii ZF IT Generation.

Fiind bioinginer medical şi lector în cadrul Facultăţii de Inginerie Medicală din Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie, ea a pornit proiectul AlignSpine la sugestia colegilor kinetoterapeuţi care aveau nevoie de un astfel de dispozitiv. „În cadrul facultăţii noastre sunt două specializări - cea de inginerie şi cea de balneofiziokinetoterapie, iar eu predau la cele două specializări. Nevoia a venit de la colegii mei kinetoterapeuţi, iar prin meseria mea, cea de bioinginer, am încercat să găsesc o soluţie la problemele lor, dar ţinând cont şi de nevoia pacientului. Poate acesta este cel mai mare atu al bioinginerului, faptul că înţelege şi nevoia doctorului, dar înţelege şi nevoia pacientului. Noi am pornit din fonduri proprii pur şi simplu în cadrul laboratorului. Mi-a venit ideea şi am început să dezvoltăm şi să testăm pe studenţi şi pe pacienţii din cadrul centrului nostru“, a relatat ea.

Orteza creată de AlignSpine se poate realiza pe mărimi, de la dimensiuni mici pentru copii şi până la adulţi, preţul momentan fiind de 200 de euro per bucată în condiţiile în care start-up-ul îşi achiziţionează materialele de la furnizori din România. „Ne putem adapta foarte uşor problemelor pe care le are pacientul în momentul respectiv. Folosim senzori existenţi pe piaţă, mai exact avem trei senzori axiali – unul pentru regiunea cervicală, unul pentru regiunea toracală şi unul pentru regiunea lombară – şi, de asemenea, mai avem un senzor de tip rezistiv care monitorizează întreaga curbură vertebrală. Noi am pornit de la o orteză clasică care se găseşte pe piaţă, <<made in China>>, care a fost prelungită astfel încât să cuprindă şi zona lombară şi aici găsim cei trei senzori pentru cele trei zone ale coloanei vertebrale, iar înăuntru găsim senzorul rezistiv. Principiul de funcţionare al ortezei este unul simplu: orteza se plasează, se deschide aplicaţia şi aşteptăm câteva secunde pentru calibrarea senzorilor, după care începe culegerea datelor în timp real, iar în momentul în care pacientul sau purtătorul are o postură vicioasă, orteza va vibra cu ajutorul unui motoraş; vibraţia se opreşte în momentul în care noi ne îndreptăm postura. Ne-am dorit ca procesul de de conştientizare să fie unul activ”, a explicat Cătălina Luca.

În 2021, proiectul AlignSpine a câştigat marele premiu în cadrul expoziţiei EUROINVENT pentru cea mai bună inovaţie, premiu care a venit şi cu o finanţare de 10.000 de lei, precum şi cu validarea prototipului în sine. Acum, start-up-ul are nevoie de o investiţie de circa 500.000 de euro pentru a putea începe producţia în masă a produsului, astfel încât să poate fi comercializat în magazine până la finalul anului viitor. În prezent, orteza inteligentă AlignSpine este realizată doar la cerere, fiind în faza de prototip funcţional. „Un laborator minim cu dotările la care ne-am gândit noi, plus o serie de 500 de bucăţi cu care noi am putea începe, se ridică undeva la 500.000 de euro ca investiţie, bani cu care noi ne-am putea descurca pentru a produce şi intra activ pe piaţă. De asemenea, este un produs care la acest moment, inclusiv ca dispozitiv nonmedical, poate intra foarte uşor pe piaţa europeană şi atunci ar mai fi de obţinut avizele specifice pentru a putea ajunge pe piaţa din Europa, dar şi pe piaţa mondială, pentru că este un produs care poate fi scalat foarte uşor - mai există dispozitive similare“, a punctat ea. Start-up-ul urmează să demareze acţiunile pentru obţinerea aprobărilor necesare certificării ortezei inteligente ca dispozitiv medical.

Postura a devenit o problemă la nivel mondial din cauza sedentarismului şi poziţiilor vicioase dobândite încă din timpul şcolii, dar şi ca urmare a petrecerii unui timp tot mai îndelungat la în faţa calculatorului la birou sau în faţa celorlalte ecrane – TV, telefon mobil. „Conform celor mai recente studii, aproximativ 85% din populaţia globului are probleme posturale, însă marea problemă este că noi nu conştientizăm aceste vicii pe care le dezvoltăm zi de zi, încetul cu încetul, plecând de la poziţia vicioasă din timpul şcolii şi până la folosirea tehnologiei care ne afectează zi de zi.”   



Rubrica „Start-up Pitch”

1. Cătălina Luca, fondatoarea AlignSpine

Ce face? Demarat ca un proiect de cercetare la Iaşi, start-up-ul a dezvoltat o orteză inteligentă pentru monitorizarea posturii coloanei vertebrale.

2. Svilen Rangelov, CEO & cofondator, Dronamics

Ce face? Dezvoltă un serviciu de transport de marfă cu propriile drone. De la înfiinţarea sa în 2014, start-up-ul a luat finanţări de peste 40 mil. dolari, iar acum are în derulare o o nouă rundă de investiţii.

„După ce am avut primele zboruri cu dronele, destul de mulţi dintre investitorii noştri existenţi ne-au întrebat dacă pot să-şi mărească alocarea. Aşa că am decis să deschidem posibilitatea tuturor celor care sunt investitori existenţi să vină cu bani, dar şi altora noi, prin platforma SeedBlink, unde am mai derulat o rundă în 2021.“


Rubrica„Start-up Update”

Ioana Rus - chairwoman of the board, Prime Dash, Cătălin Rus - chief operating officer, Prime Dash, şi Cristina Simoc, responsabil unitate retail din cadrul unei unităţi a BCR din Oradea.

Ce e nou? Start-up-ul din Oradea, care a dezvoltat soluţii de business intelligence pentru IMM-uri, a demarat anul trecut - în contextul participării la programul de accelerare InnovX-BCR - discuţii privind o potenţială finanţare cu Fortech Investments, un partener al acceleratorului, iar acestea s-au finalizat anul acesta cu o tranzacţie

.

Ioana Rus: „Noi am închis o finanţare cu cei de la Fortech Investment la începutul acestului an. Tranzacţia este legată de participarea la InnovX-BCR pentru că noi am început procesul de due diligence cu ei de pe vremea când eram în InnoVx-BCR, unde erau şi ei parte din postura de mentori dar şi de fond de investiţii partener. Deci lucrurile se conectează foarte mult pentru că sunt toţi factorii importanţi implicaţi în programul InnovX-BCR“, a declarat Ioana Rus, chairwoman of the board, Prime Dash.

Cătălin Rus: „Runda cu Fortech a fost o rundă intermediară, o rundă bridge, în pregătire pentru runda mai mare pe care noi ne pregătim să o lansăm. A fost o rundă bridge care să ne ajute să poziţionăm produsul pentru a putea penetra pieţele externe accelerat, în baza unor contracte şi negocieri pe care noi le pregăteam pe extern.“

Cristina Simoc: „InnovX-BCR e un laborator viu de învăţare, nu e un simplu accelerator - practic e o platformă în care partenerii au încredere unii în alţii şi sunt deschişi spre învăţare, este o platformă care alimentează creşterea rapidă a companiilor la nivel global.”


Rubrica „Sfatul Expertului”

Marina Dumitrescu, avocat şi cofondator al NewLaw.ro

Sfaturi juridice pentru start-up-uri tech

„În momentul în care start-up-ul se gândeşte să obţină o finanţare, fondurile de investiţii sau platformele de crowfunding, depinde de sursă, fac întotdeauna un audit juridic şi atunci toate documentele trebuie să fie absolut în regulă pentru că un start-up care este «legal proof» primeşte finanţări chiar cu 20% mai mari faţă de unul care are diverse neajunsuri din punct de vedere juridic pentru că neajunsurile înseamnă riscuri şi atunci evident se investesc mai puţini bani.“



ZF IT Generation, emisiune lansată de ZF în noiembrie 2019 şi realizată în prezent împreună cu BCR Innovx, are ca ţintă descoperirea start-up-urilor hi-tech cu idei de produse sau servicii care vor duce la dezvoltarea unei noi generaţii de milionari din IT ai României. După mai bine de 370 de ediţii, emisiunea are un nou format în care adăugăm o serie de rubrici pentru a aduce plus valoare în ecosistemul local de start-up-uri tech – Start-up Pitch, Start-up Update, Start-up Boost, Start-up Star, Investor Watch, Sfatul expertului şi What’s Hot.

Urmăreşte de luni până vineri emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation

Dacă aveţi un proiect de start-up tech scrieţi-ne pe adresa de e-mail zfitgeneration@zf.ro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Tehnologie,
aplicatie,
medici,
pacient,
monitorizare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.