Parcă aţi vota cu Partidul Comunist Chinez?!

Autor: Cristian Hostiuc Postat la 13 septembrie 2021 159 afişări

Cea mai importantă ştire din ultimele două săptămâni nu este legată de criza guvernamentală de la Bucureşti, creşterea cursului valutar leu/euro la noi maxime istorice (aşa o va ţine până la finalul anului), ci de decizia luată de Partidul Comunist Chinez de a interzice minorilor (celor sub 18 ani) să joace online jocuri video de luni până joi şi apoi doar o oră vineri, sâmbătă şi duminică.

Partidul comunist a justificat această decizie prin faptul că vrea să protejeze sănătatea fizică şi mentală a minorilor, având în vedere că aceste jocuri video online sunt ca un opiu pentru minte. Decizia a şocat pieţele financiare, iar acţiunile jucătorilor chinezi din domeniu şi nu numai, au scăzut rapid pe burse, topind miliarde şi miliarde de dolari.

Decizia este criticată în ziarele de business occidentale – The Wall Street Journal şi Financial Times –, accentul fiind pus pe intruziunea partidului comunist în viaţa privată a chinezilor. Partidul a luat şi alte decizii, printre care schimbarea modului  în care se alcătuiesc topurile pe online, în sensul că acum accentul trebuie să fie pus pe un cântec, nu pe autorul lui. Partidul vrea să pună accentul pe fotbal, pe sporturile bărbăteşti pentru a reduce efeminarea bărbaţilor chinezi.

Tineretul reprezintă viitorul ţării noastre şi trebuie să avem grijă de el, spune partidul. La prima vedere, cu toţii am critica aceste decizii, considerându-le un atac la adresa libertăţii fiecăruia. Dar când este vorba de jocurile video, s-ar putea ca şi noi să votăm pentru decizia chinezilor. Părinţii se confruntă zi de zi cu situaţia în care copiii stau din ce în ce mai mult cu ochii pe telefonul mobil, pe tabletă, pe calculator, pe consolele de jocuri. Câţi dintre voi nu aţi auzit expresia (sau chiar aţi folosit-o): Dacă mai stai mult cu ochii în telefon, ţi-l arunc!

Părinţii nu mai fac faţă copiilor care cer telefoane mobile, smartphone-uri şi tablete chiar din clasa I, dacă nu chiar de la clasa pregătitoare. Copiii deja sunt familiarizaţi cu tabletele, având în vedere şcoala de acasă adusă de Covid. Nu ştiu cum va reuşi Partidul Comunist Chinez să interzică, practic, jocurile video online, va fi un experiment extrem de interesant, dar dacă va reuşi, s-ar putea ca şi alte ţări să-l încerce.

Presiunea va veni din partea părinţilor, care vor dori să-şi scoată copiii din poziţia de a se mai juca online, având în vedere că timpul nu se rezumă la o oră pe zi, ci la ore întregi. Părinţii nu pot să gestioneze timpul pe care îl petrec copiii pe telefonul mobil, tabletă, calculator, jocuri, au pierdut această bătălie şi ar vota cu amândouă mâinile dacă ar veni o directivă de la stat să se interzică acest lucru, fiind mult mai uşor să dai vina pe altcineva.

La noi problema este că avem mai multe partide, nu unul singur. Mai în glumă, mai în serios, orice părinte ar vrea să poată să reducă timpul pe care şi-l petrec copiii pe platformele sociale, dar nu are această putere, având în vedere conectarea care există în lumea de astăzi. În mod cert, aceste platforme sociale – Facebook, Instagram, Tik-Tok – au ajuns ca un opiu pentru minte, afectându-i şi pe părinţi. Problema este că părinţii de astăzi, dar şi cei de mâine, nu ştiu cum să vorbească cu copiii, iar aceste platforme sociale înlocuiesc conversaţiile de care toată lumea vrea să scape.

A vorbi devine din ce în ce mai greu, lumea preferând să se exprime mai mult prin SMS-uri, WhatsApp, Facebook, Instagram etc. Partidul comunist din China încearcă să rezolve această problemă într-un mod brutal. Problema este că pentru Occident nu sunt soluţii pentru a-i scoate pe copii din faţa platformelor sociale, din faţa mobilului sau a tabletei.

(cristian.hostiuc@zf.ro)

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.