„Programator la feminin”: Poveştile de succes a cinci românce care şi-au construit de-a lungul timpului o carieră în industria de IT

Autor: Alexandra Cepăreanu Postat la 22 iunie 2022 1456 afişări

Curiozitate, „moştenire” de familie, o oportunitate de care au profitat la timp sau, pur şi simplu, pasiune – sunt motivele care le-au determinat pe numeroase tinere aflate la începutul carierei să aleagă tehnologia pentru viitorul profesional. Câteva reprezentante ale companiilor locale de profil ne-au spus cum s-a transformat această alegere într-un parteneriat pe termen lung. Care e povestea lor?

O pasiune din copilărie, transformată în carieră. A câştigat primul concurs de informatică în şcoala generală şi chiar dacă multe persoane au încercat să îi ghideze paşii spre o altă meserie, Silvia Stegaru, care în prezent deţine funcţia de engineering manager în cadrul Adobe România – cel mai mare centrul de dezvoltare-cercetare al gigantului american din Europa – şi-a continuat visul şi chiar a devenit doctor în informatică, titlu obţinut la Universitatea Politehnică din Bucureşti pentru lucrarea cu titlul „Modelarea, monitorizarea şi optimizarea consumului energetic în clădiri”.

Ce provocări ai întâmpinat de-a lungul carierei?

Provocări au fost multe, una dintre cele mai mari fiind obţinerea titlului de doctor în informatică. Nu vorbesc aici neaparat de volumul de muncă, ci în general de lipsa de sprijin pentru doctoranzi în sistemul nostru educaţional, de foarte multe ori am simţit că sunt pe cont propriu, iar termenele limită nu erau comunicate clar, din timp şi uneori nu erau comunicate deloc.

Cum arată agenda ta zilnică?

Sunt multe întâlniri, iar pentru a putea să am şi timp efectiv de lucru, îmi blochez acest timp în calendar. Vineri este ziua când reuşesc să mai prind din urmă ce rămâne, pentru că e „no meetings Friday”.

Câţi oameni ai în echipă şi ce pregătire trebuie să aibă candidaţii care vor să se alăture echipei tale?

În prezent am în echipă cinci oameni, un mix de juniors şi mid-level. Când mă gândesc la oamenii pe care aş vrea să îi am în echipă şi alături de care să lucrez mă uit mai mult la ce valori au şi dacă suntem aliniaţi. Skillurile se fac în timp, dar doar dacă ai un growth mindset, pe când calităţi care sunt cheie pentru atmosfera din echipă şi care influenţează productivitatea oamenilor – calităţi precum empatia – au nevoie şi de o dorinţă de schimbare şi de un efort mult mai mare pentru a se îmbunătăţi.

Ce cursuri de pregătire urmezi pentru a fi în pas cu tot ce se întâmplă pe piaţă şi cu evoluţia industriei şi câţi bani investeşti în pregătirea constantă?

Am câteva resurse pe care le citesc constant şi care consider că mă ajută şi anume Harvard Business Review şi un blog online dedicat managerilor care gestionează echipe diverse – TechTello. În prezent mă înscriu la cursuri de pregătire în funcţie de nevoia imediată, în parte şi pentru că după ce treci de un anumit nivel este mai greu să găseşti cursuri avansate care să rezolve o problema nişată. Îmi doresc eu să explorez la un anumit moment. De multe ori obţii cele mai bune sfaturi de la un networking de profesionişti, iar acesta se creează în timp şi este destul de greu să ai acces la persoane cu mai multă experienţă decât tine fără sisteme care să faciliteze acest lucru. Toate exemplele acestea sunt resurse gratuite, iar o dată la ceva timp mai investesc şi în cărţi sau cursuri online, dar şi acestea de obicei ca urmare a recomandărilor din cercul profesional.

Cum s-a schimbat industria locală în care activaţi în ultimii ani comparativ cu alte state europene?

Consider ca industria locală este încă în creştere. Un lucru pe care l-am observat în ultimii ani a fost mai ales creşterea segmentului de start­-up-uri, mai ales prin programele precum Innovation Labs care oferă bazele şi networkingul necesar oricui doreşte să pornească un start­up tech.

Ce ai schimba la industria în care activezi?

De multe ori în industria tech am întâlnit oameni care aveau biasuri puternice şi, mai mult decât atât, îşi întăriseră atât de mult credinţa în propriile vorbe că nu mai erau deloc deschişi spre dialog. De multe ori aspectul acesta răsare atunci cand apar discuţii despre diversitate şi incluziune (D&I), mai ales legat de subiecte cu privire la minorităţi din ţara noastră, precum LGBTQĂ sau romii, dar şi pentru cazul cel mai des intalnit în D&I, femeile în tech. Suntem departe de a avea dialoguri deschise, iar din păcate asta înseamnă presiune pentru persoanele care au poveşti de spus, să se gândească de două ori dacă vor să le spună unei audienţe care nu e pregatită să recepţioneze mesajul, ştiind stigmatul prin care vor trece dacă încearcă să semnaleze problemele prin care trec. Momentan multe dintre aceste poveşti sunt spuse în cadrul comunităţilor, acolo unde ai acel „spaţiu sigur”, unde simţi că nu vei fi judecat/ă şi poate vei primi şi sfaturi bune.


M-am alăturat echipei Adobe la 1 iunie 2021, în calitate de Software Engineer, iar în februarie 2022 am făcut o mişcare laterală pe o poziţie de Engineering Manager. Alegerea am facut-o din liceu, deşi primul concurs de informatică l-am câştigat chiar în şcoala generală. Multe dintre persoanele din jurul meu - prieteni, profesori - mă împingeau spre alt gen de carieră pentru că au considerat că nu voi face faţă, în ciuda faptului că demonstrasem pasiune pentru domeniu încă de mică. Norocul meu că sunt destul de independentă şi nu am nevoie de validare externă, a povestit într-un interviu pentru BM Silvia Stegaru.


Ce funcţie (şi în ce domeniu) îţi doreşti să ocupi în următorii 10 ani?

În următorii 10 ani mă văd conducând echipe de managers, funcţie care vine şi cu provocări specifice, spre exemplu, cum poti motiva oameni să îi motiveze pe alţii? Cum îi poţi învăţa lucrurile pe care tu le-ai dobândit în urma experienţei şi să îi poţi accelera pe ei şi pe echipele lor?

Ce lecţii ţi-au adus ultimii doi ani şi ce rezoluţii ţi-ai fixat pentru acest an, în plan personal şi profesional?

Lecţia principală pe care eu mi-am însuşit-o a fost că trebuie să fiu mai blândă cu mine. Când a început pandemia, la fel ca mulţi alţii, mi-am propus să fac multe cu timpul pe care nu-l mai petreceam pe drum. Apoi am început să mă deprim când mi-am dat seama că nu pot ţine pasul cu lista de TO DO-uri pe care eu însămi mi-am impus-o, cu OKR-urile puse pentru lucruri care ar trebui să mă relaxeze (spre exemplu, minim 50 de pagini citite pe zi), iar perfecţionismul meu, care de altfel mi-a folosit foarte bine în carieră, a început să mă saboteze pe planul personal. În plan personal mi-am propus să fiu atentă la trăirile mele – e atât de uşor să te izolezi, să te deprimi, să te deconectezi în timp ce eşti încă oarecum funcţional la locul de muncă. Acum mai mult decât înainte de pandemie mi se pare important să ne mai luăm din când în când câte o zi liberă, să mergem prin parcuri, să ieşim în natură şi să vizităm alte oraşe, să reluăm legătura cu prieteni vechi fără absolut niciun motiv decât acela de a mai schimba două vorbe. În plan profesional, sunt încă la început în rolul meu de Engineering Manager şi îmi doresc să cunosc mai bine oamenii din echipa mea şi să îmi dau seama cum îi pot sprijini în cariera lor. Şi nu mă refer aici doar la skillurile hard pe care ei le deprind sau la oportunităţi în termeni de proiecte, ci să dau mai departe din experienţa mea şi legat de well-being, de work life balance, de cum poţi să ai grijă şi de tine şi să nu simţi că rămâi în urmă.

Ce hobby-uri ai?

Unul dintre interesele mele principale este diversitatea şi incluziunea, motiv pentru care în 2016 am fondat Asociaţia Codette, cea mai mare comunitate pentru diversitate şi incluziune în STEM din România. În prezent activez în asociaţie în calitate de preşedinte. Găsesc destul timp şi pentru mine, îmi place să mă plimb, să călătoresc, dar şi orice are legătură cu gătitul şi mixatul cocktailurilor (care în mintea mea se aseamănă cu alchimia şi chiar văd ca pe un challenge să pot reproduce un anumit gust, fie al unui fel de mâncare, fie al unui cocktail). Cel mai mult mi-a luat 2 ani de zile să „reproduc” gustul unui cocktail al cărui nume nu-l ştiam, am încercat cu tot felul de siropuri şi nu obţineam vâscozitatea sau gustul dorit. În final, am descoperit întâmplător un whiskey cu miere şi am ştiut instant că era exact ce îmi trebuia în combinaţie pentru a obţine gustul din amintire.

Care este ultima carte pe care ai citit-o şi pe care ai recomanda-o?

Cea mai recentă carte citită este „Spun asta doar pentru că te iubesc” de Deborah Tannen. Mi-a recomandat-o o prietenă şi este genul de carte pe care mi-aş fi dorit să o citesc la 20 de ani, pentru că îţi oferă un cadru pentru decodificarea metalimbajelor – ce vor apropiaţii tăi de fapt să spună atunci când fac o anumită afirmaţie. Dacă aţi fost într-o discuţie în contradictoriu sau aţi asistat la una în care interlocutorii par că sunt fiecare pe propriul fir narativ şi că nu se ascultă, aceasta este cartea care vă pune totul în perspectivă şi vă va ajuta să aveţi dialoguri eficiente, rezolvând mai întâi problema de sub suprafaţa afişată.

În ce destinaţie îţi doreşti să evadezi în concediul din acest an, ce locuri ai pe lista scurtă şi ce tip de călător eşti - te deconectezi total de job în vacanţă sau verifici e-mailul frecvent?

Am fost recent în Viena şi mi-a plăcut foarte mult oraşul, mi-aş dori să revin acolo şi să stau mai mult. În vacanţă eu personal mă deconectez complet – mai mult decât atât, nu aş considera că am făcut treabă bună în echipă dacă nu aş putea să deleg şi să am încredere că am clarificat necunoscutele înainte să plec, iar persoana care preia are în primul rând încredere în sine să ia decizii cât sunt plecată. Şi este de datoria noastră ca manageri să dăm această încredere oamenilor şi să le dăm cadrul astfel încât ei să ştie să ia decizii, pentru ca şi noi în final să beneficiem şi să nu stăm cu stres în propria noastră vacanţă.



Atracţia pentru IT devenită carieră. A terminat Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice (Publicitate) la SNSPA (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative) şi a urmat un program de master în cadrul Facultăţii de Jurnalism de la Universitatea Bucureşti. Şi chiar dacă îşi dorea o carieră în publicitate, drumul a dus-o pe Andreea Marin spre o carieră în domeniul tech, iar în prezent ocupă rolul de technical lead în cadrul Innobyte, companie românească specializată în dezvoltarea de soluţii software pentru e-commerce.

Cum ai ajuns să lucrezi în cadrul Innobyte şi ce îţi place cel mai mult la ceea ce faci?

La recomandarea unui prieten, am ajuns la Innobyte. Asta a fost acum opt ani. Eram începătoare şi mă simţeam mereu copleşită când colegii mei vorbeau de programare. Nu înţelegeam mai nimic, dar vedeam cu câtă pasiune vorbeau şi cumva mi-au insuflat şi mie dorinţa asta să ajung în punctul în care să iubesc ceea ce fac încât să-i pot inspira şi eu pe alţii. Am ajuns să mă simt ca acasă în Innobyte, iar lucrul acesta se reflectă şi în afara programului, când ne strângem mai mulţi şi ne jucăm online. Am ales să-mi construiesc o carieră în acest domeniu şi datorită mediului în care lucrez. Ce mi-a plăcut şi încă îmi place la Innobyte e că nu am timp să mă plictisesc de ceea ce fac. Îmi place că pot alterna partea de cod cu partea de design. Azi implementez un design pentru o campanie, mâine fac eu designul pentru un nou website. E fain să ai susţinere din partea managementului să îţi urmezi pasiunile, iar asta nu lipseşte în Innobyte. În afară de asta, îmi mai place să desenez şi să citesc.

Câţi oameni ai în echipă şi ce pregătire trebuie să aibă candidaţii care vor să se alăture echipei tale?

În momentul de faţă, suntem o echipă formată din patru oameni specializaţi pe front end development. Au intrat în familia Innobyte când erau la fel de începători ca mine când am ajuns aici. I-am ajutat să crească, le-am oferit suport, iar acum sunt independenţi pe proiectele alocate. Doi dintre ei au deja o experienţă de trei ani în cadrul firmei, iar al treilea are jumătate de an de experienţă în domeniu, experienţă acumulată tot în cadrul Innobyte. Nu-i nevoie de o pregătire anume ca să te alături echipei. Important e să ai dorinţa de autodepăşire şi să-ţi placă ceea ce faci, restul se învaţă.

Ce cursuri de pregătire urmezi pentru a fi în pas cu tot ce se întâmplă pe piaţă şi cu evoluţia industriei şi câţi bani investeşti în pregătirea constantă?

De cinci ani lucrez pe Magento 2, platformă open-source pentru e-commerce. Pentru examenul de Magento 2 Certified Professional Front End Developer am învăţat din documentaţia pusă gratuit la dispoziţia publicului de către cei de la Magento şi am achiziţionat câteva practice tests. În ceea ce priveşte ReactJS, pe website-ul aferent există tutoriale. YouTube e o altă sursă de învăţare pe care o folosesc. Am câteva cursuri pe Udemy şi Pluralsight legate de UX şi UI Design. În principiu, dacă e ceva ce nu găsesc online, apelez la site-uri precum Udemy sau Pluralsight. Innobyte e o companie în care îţi sunt susţinute pasiunile şi dorinţa de învăţare. Astfel, putem face cursurile dorite sau putem să ne înscriem la examene pentru diferite certificări, iar cheltuielile sunt suportate de firmă. Deci nu prea pot spune că investesc banii personali în pregătire.

Cum s-a schimbat industria locală în care activaţi în ultimii ani comparativ cu alte state europene?

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
industria de IT,
Carieră,
romance,
programatori,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.