„Succesul nu se obţine singur”

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 30 septembrie 2024 7 afişări

„Succesul nu se obţine singur”

...este cea mai importantă lecţie din sfera profesională învăţată de Ştefan Ţăpescu, fondator şi COO al Youni, o platformă inovatoare care ajută studenţii să găsească drumul potrivit în educaţie, prin conectarea lor cu programe internaţionale de învăţământ superior. Firma pe care a înfiinţat-o a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 550.000 de euro, iar în 2024 ar urma să depăşească 1 milion de euro.


Ştefan Ţăpescu, fondator şi COO al Youni

Vârstă: 29 de ani

Cifră de afaceri (2023): 550.000 de euro

Nr. de angajaţi*: 20

*şi colaboratori, la nivel internaţional


„Este important să ai o echipă solidă alături de tine, cu care să lucrezi în colaborare şi să împărtăşeşti o viziune comună”, spune antreprenorul. Echipa Youni are în prezent 20 de angajaţi şi colaboratori internaţionali, „un nucleu de oameni talentaţi care muncesc cu pasiune pentru a transforma sistemul educaţional”.

Ştefan Ţăpescu se descrie pasionat de tehnologie şi de găsirea soluţiilor inovatoare care să contribuie la transformarea sistemului educaţional. „Am o minte deschisă şi o atitudine pozitivă. Îmi place să învăţ lucruri noi şi să îmi dezvolt competenţele. Cred că o companie de succes trebuie să ofere oportunităţi pentru toţi membrii săi şi să contribuie la o societate mai bună.”

Care este obiectivul de carieră pe care îl aveţi în prezent?

Îmi propun să devin un lider în domeniul educaţiei internaţionale prin utilizarea inteligenţei artificiale, ajutând studenţii să găsească programele de studiu potrivite şi universităţile să implementeze AI în procesele lor de admitere şi management.

Care sunt principalele provocări pe care le aveţi în atingerea acestuia şi cum v-aţi propus să le depăşiţi?

Principalele provocări sunt dezvoltarea de produse inovatoare bazate pe inteligenţă artificială, crearea de parteneriate solide cu instituţiile de învăţământ din întreaga lume şi atragerea de investitori. Pentru a le depăşi, ne concentrăm pe oferirea de valoare clienţilor prin soluţii personalizate, o echipă dedicată şi o strategie de marketing inovatoare.

Cum arată săptămâna/ziua de lucru ideală pentru dvs., în contextul actual?

O zi ideală începe cu o sesiune de brainstorming creativ, explorând noi idei şi strategii pentru dezvoltarea soluţiilor bazate pe inteligenţă artificială. Urmează întâlniri cu investitori şi universităţi pentru a discuta parteneriate strategice şi proiecte inovatoare. Mă dedic apoi lucrului la îmbunătăţirea produselor noastre AI şi la implementarea lor în procesele educaţionale. Ziua se încheie cu o analiză a progresului şi planificarea următoarelor etape importante, asigurându-mă că suntem pe drumul cel bun pentru a aduce valoare clienţilor şi partenerilor noştri.

Cum vă gestionaţi timpul şi priorităţile într-o zi aglomerată de lucru? Aveţi vreo metodă sau rutină specială pentru acest lucru?

Încerc să fiu organizat şi să îmi prioritizez sarcinile în funcţie de importanţă şi de deadline-uri (Eisenhower Matrix). Folosesc un sistem de gestionare a sarcinilor şi îmi rezerv timp specific pentru anumite activităţi.

Cum vă dezvoltaţi continuu abilităţile de leadership şi management? Participaţi la cursuri de specialitate, seminare, citiţi cărţi sau aveţi alte modalităţi?

Cred în învăţarea continuă. Particip la conferinţe şi webinarii din domeniul educaţiei şi tehnologiei, citesc cărţi despre leadership şi management, şi îmi dezvolt competenţele prin interacţiunea cu alte personalităţi din domeniu. Îmi place să fiu la curent cu tendinţele din industrie şi să învăţ de la experienţa altora. Chiar adorm în fiecare seară pe un video/carte audio despre tehnologie, politică şi educaţie.

Munca remote sau de la birou? De ce?

Îmi place flexibilitatea de a lucra atât de la birou, cât şi remote, dar în ultimele luni am fost majoritatea timpului plecat din ţară. Cred că ambele forme de muncă au avantajele lor şi este important să le combinăm pentru a crea un mediu de lucru optim pentru echipă.

Care sunt calităţile pe care le apreciaţi cel mai mult la colegii din echipele pe care le coordonaţi? Dar defectele pe care nu le puteţi tolera?

Apreciez la colegii mei pasiunea, dedicarea şi dorinţa de a învăţa lucruri noi. Sunt în căutare de colaboratori cu un spirit de echipă, cu iniţiativă şi cu o atitudine pozitivă. Defectele pe care nu le pot tolera sunt lipsa de onestitate şi de comunicare transparentă.

Care este cea mai importantă lecţie pe care aţi învăţat-o până acum în cariera dvs. şi cum v-a influenţat aceasta modul de a conduce echipe sau de a vă aborda munca?

Cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o este că succesul nu se obţine singur. Este important să ai o echipă solidă alături de tine, cu care să lucrezi în colaborare şi să împărtăşeşti o viziune comună. Această lecţie mă ghidează în felul în care conducem echipa Youni, cu accent pe colaborare, comunicare deschisă şi împărţirea responsabilităţilor.

Există work-life balance în prezent? Detalii personalizate despre felul în care vă raportaţi la acesta.

Sunt un adept al work-life balance, dar în momentul de faţă cred că toţi fondatorii pun un accent mai mare pe muncă. Cred că este esenţial să găseşti un echilibru între viaţa profesională şi viaţa personală pentru a te menţine motivat şi sănătos. Încerc să îmi rezerv timp pentru a menţine o viaţă sănătoasă prin sport.

Cine este mentorul/persoana care vă inspiră în carieră?

Am fost inspirat de multe personalităţi din domeniul educaţiei şi tehnologiei, dar un mentor cheie a fost Matt Symonds, fondatorul QS Rankings şi Fortuna Admissions, care mi-a oferit sfaturi valoroase şi m-a ajutat să înţeleg din ce în ce mai bine cum care sunt oportunităţile de îmbunătăţire din sistemul educaţional internaţional.

Ce hobby-uri aveţi şi care sunt învăţăturile de carieră desprinse din acestea?

Am o pasiune pentru tenis, sport pe care l-am practicat la nivel profesionist. Tenisul mi-a arătat că în spatele fiecărui succes se află o mulţime de oameni care muncesc din greu, dar nu primesc întotdeauna recunoaşterea cuvenită. De asemenea, tenisul mi-a învăţat importanţa disciplinei, a muncii în echipă şi a perseverenţei pentru a atinge obiectivele.

Mai este loc de lectură în agenda unui lider al prezentului? Ce citiţi şi care sunt titlurile preferate?

Da, cu siguranţă! Îmi place să citesc cărţi despre antreprenoriat, leadership şi tehnologie. Unele din titlurile mele preferate sunt „Zero to One” de Peter Thiel, „The Lean Startup” de Eric Ries şi „Sapiens” de Yuval Noah Harari. Cred că lectura este esenţială pentru a rămâne la curent cu tendinţele din industrie şi pentru a găsi inspiraţie pentru noile proiecte.  



BUSINESS Magazin a lansat de curând o nouă ediţie a catalogului 100 TINERI MANAGERI DE TOP. Sub umbrela „Rising Stars: Cum schimbă liderii din noile generaţii businessul românesc?”, ediţia din 2024 a catalogul îşi propune să releve faptul că liderii de afaceri din noile generaţii sunt la fel de dornici să genereze profituri ca şi generaţiile anterioare, dar nu cu orice preţ, fiind primii executivi care fac trecerea spre o libertate şi o relaxare asumate. Ştefan Ţăpescu, fondator şi COO al Youni, se numără printre cei 100 de tineri manageri pe care BM îi include la ediţia din acest an a catalogului.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.