Tehnologie pentru sănătate

Autor: Alexandra Matei Postat la 11 mai 2024 47 afişări

Tehnologie pentru sănătate

Fiecare om ajunge, măcar o dată în viaţă, într-un cabinet de radiologie şi imagistică medicală, iar cei mai mulţi pacienţi au o teamă şi un disconfort fizic şi psihic atunci când trebuie să facă un RMN, acea procedură medicală prin care medicul reuşeşte să pună un diagnostic mai rapid cu ajutorul aparatelor cu rezonanţă magnetică ce scanează diferite părţi ale corpului uman. Tehnologia îşi propune să rezolve şi această temere, iar cea mai recentă inovaţie a Siemens Healthineers este dedicată acestui scop.

Această teamă îşi are originile în trecut, pe vremea când tehnologia nu era atât de avansată ca în prezent. Companiile care produc echipamente de imagistică ţin pasul cu evoluţia tehnologiei şi construiesc, pas cu pas, aparatură care să elimine această anxietate a pacientului de a efectua diverse proceduri. Pe acest model a mers şi Siemens Healthineers, divizia de sănătate a Siemens, care a gândit un echipament de tip RMN ce utilizează tehnologia MAGNETOM Flow, care pune în mijlocul acţiunii pacientul şi confortul său. „Medicina modernă este medicina centrată pe pacient. Nu mai discutăm ca în alte vremuri în care pacientul pornea la drum fără să ştie de unde, fără să ştie cum şi umbla din cabinet în cabinet în încercarea de a ajunge la un diagnostic.

Astăzi, discutăm despre pacient care se află în centru şi pentru care timpul este foarte important. Viitorul aparţine celor care cred în frumuseţea viselor lor. Dacă stăm puţin să analizăm timpul, vedem că astăzi este viitorul zilei de ieri şi, în egală măsură, ziua de mâine este viitorul zilei de astăzi. MAGNETOM Flow (n. red. – noua tehnologie folosită de acest aparat) îşi propune să fie o paralelă între ceea ce înseamnă istorie şi prezent”, a spus Claudia Oanea, managing director, Siemens Healthineers România. Noua tehnologie care va merge direct la Borşa, în judeţul Maramureş, la clinica Dorna Medical, prima din România care va instala aparatul MAGNETOM Flow, a fost prezentată pe larg în timpul unui eveniment organizat de Siemens Healthineers.

Conducerea companiei, doctori, precum şi personalităţi din domeniul ştiinţific sau educaţional s-au întâlnit în cadrul evenimentului pentru a vedea cu ochii lor încă o cărămidă pusă în construcţia imagisticii medicale de astăzi. Printre aceştia, s-a aflat şi Victor Mihalache, medic primar radiologie şi imagistică medicală, care a utilizat pentru prima dată tehnologia MAGNETOM a Siemens în ă98, la Spitalul Militar din Bucureşti. El a văzut pe viu, în decursul carierei sale, evoluţia acestei tehnologii. „Îmi amintesc că prima oară am folosit tehnologia MAGNETOM a Siemens în 1998 şi de atunci şi până astăzi am fost martor la evoluţia ei împreună cu colegii mei”, a spus medicul. Un aparat RMN scanează şi redă imagini ale părţilor din corpul uman, cum ar fi cap, creier, torace, abdomen, articulaţii, membre ori vase de sange. Investigaţia RMN oferă imagini cu un contrast bun al ţesuturilor, astfel încât medicii pot diferenţia mai bine structurile anatomice. MAGNETOM Flow permite astăzi obţinerea de imagini mult mai bune şi mai clare decât în trecut, care ajută la stabilirea unui diagnostic precis al diferitelor afecţiuni medicale. Medicii pot astfel să identifice şi să evalueze mai bine leziunile şi patologiile. „În 70% din cazurile în care un medic are nevoie de un diagnostic imediat este nevoie de un screening. Colaborarea între echipament şi medic este vitală. (...) Tehnologia MAGNETOM Flow ajunge să reducă timpul procedurilor de scanare cu până la 50-60%, deci diferenţele sunt foarte mari faţă de tehnologiile obişnuite”, a mai adăugat Claudia Oanea. Instalarea noului aparat la clinica Dorna Medical din Borşa va avea loc în luna iunie a acestui an, odată cu deschiderea ei programată în aceeaşi lună.

Acest demers este unul foarte important pentru pacienţii din acea zonă, întrucât în acest moment în proximitate nu există unităţi dotate cu echipamente care să permită realizarea de proceduri de scanare. „Acolo unde va ajunge acest aparat, la Borşa, în Maramureş, va veni în sprijinul pacientului şi al medicului. Importanţa demersului este cu atât mai mare, având în vedere că pacienţii din regiunea Borşa călătoresc pe o rază de peste 100 km pentru a beneficia de servicii de scanare. Aparatul se adaptează la pacient, timpii de scanare sunt foarte scurţi, iar pacienţii claustrofobi nu mai privesc cu teamă procedura”, a detaliat Roman Boca, fondator şi general manager al Dorna Medical. Noul echipament poate fi utilizat pentru o gamă largă de aplicaţii medicale, de la imagistica cerebrală şi a coloanei vertebrale până la cea cardiacă şi oncologică. „Instalarea primului MAGNETOM Flow la Borşa se aliniază misiunii noastre de a ajunge la comunităţile izolate,” a adăugat şi Dominik Pawnlinker, şeful diviziei RMN a Siemens Healthineers în Europa Centrală şi de Est, prezent de asemenea la evenimentul de lansare a noii tehnologii. Siemens Healthineers este furnizor global de echipamente, soluţii şi servicii de asistenţă medicală, cu activităţi în peste 180 de ţări şi reprezentare directă în peste 70 de ţări. Compania activează în principal în domeniile imagisticii, diagnosticării, îngrijirii cancerului şi terapiilor minim invazive, completate de tehnologia digitală şi inteligenţa artificială. Anul trecut, Siemens Healthineers a avut aproximativ 71.000 de angajaţi în întreaga lume şi a generat venituri de aproximativ 21,7 mld. euro la nivel global. Siemens Healthineers România a avut o cifră de afaceri de 56,2 mil. euro în 2022, ultimul an pentru care există date publice disponibile, în creştere cu 22% faţă de anul precedent. Compania avea un număr mediu de 60 de angajaţi în România în 2022, plus 15%, însă în acelaşi an a înregistrat pierderi de peste 400.000 de euro, mai arată datele de la Ministerul de Finanţe.   

Siemens Healthineers este furnizor global de echipamente, soluţii şi servicii de asistenţă medicală, cu activităţi în peste 180 de ţări şi reprezentare directă în peste 70 de ţări. Anul trecut, Siemens Healthineers a avut aproximativ 71.000 de angajaţi în întreaga lume şi a generat venituri de aproximativ 21,7 mld. euro la nivel global. Siemens Healthineers România a avut o cifră de afaceri de 56,2 mil. euro în 2022, ultimul an pentru care există date publice disponibile, în creştere cu 22% faţă de anul precedent. Compania avea un număr mediu de 60 de angajaţi în România în 2022.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.