Cum arata buncarul Romtelecom (GALERIE FOTO)

Postat la 29 martie 2010 138 afişări

Niciun dezastru de proportiile celui din Haiti nu ar reusi sa-l darame. In caz de cutremur, incendiu sau inundatie, un centru de date este printre locurile cele mai sigure pentru informatiile pretioase ale unei institutii. Am reusit, recent, sa intram intr-o asemenea fortareata.

Prin fata cladirii care ascunde buncarul de date din Bucuresti al Romtelecom pasesc zilnic cel putin cateva sute de trecatori, fara nicio banuiala despre ce se intampla in spatele gardurilor inalte. E de ajuns insa doar sa te apropii ca sa-ti dai seama cat de securizat este perimetrul. Trei paznici imbracati in uniforma ne intampina si ne iau imediat la intrebari si, probabil, niste perechi de ochi ne urmaresc atent din spatele vreunui panou cu multe ecrane, pe care sunt difuzate in timp real imaginile filmate de camerele de supraveghere. Apoi, semn ca am trecut testul, poarta se deschide pe jumatate si suntem lasati sa intram in incinta.

Putini trec cu regularitate acest prag, mai ales ca uriasul "motor" din spate functioneaza cu control la distanta, iar la nevoie exista personal IT specializat gata sa ajunga in cel mult jumatate de ora la fata locului, asa ca vizita noastra li se pare cel putin neobisnuita. Camere de luat vederi sunt peste tot, suficiente incat sa poata fi urmarita in orice moment fiecare miscare din orice incapere, dupa cum spune Catalin Dumitrescu, managerul CyberHost, cum este numit centrul de date. La sistemul de securitate se adauga o serie de senzori de proximitate si de miscare. La intrare exista o perdea de infrarosu, prin care se contabilizeaza numarul persoanelor care intra si ies din zona de securitate a cladirii, iar usile sunt inchise cu yale electromagnetice.

Toate aceste masuri de siguranta sunt necesare oricarui buncar de date, pentru ca pe serverele aflate in interior sunt stocate, cel putin in doua exemplare, informatii confidentiale ale clientilor, de la baze de date si pana la documente interne. In principiu, in jur de 100 de clienti din randul bancilor, al operatorilor telecom sau al companiilor auto, la care se adauga alte cateva mii sau chiar zeci de mii de firme mici, incredinteaza Romtelecom date sensibile care, daca ar ajunge pe maini gresite, ar putea aduce prejudicii financiare consistente. Asa se explica si faptul ca din sirurile de dulapuri negre se disting pe alocuri unele incuiate

intre gratii, iar cheia exista in doua exemplare, la client si la specialistul IT care se ocupa de acel client.

"Factorul uman este cea mai mica dintre probleme, prin comparatie cu factori precum caderi de curent, incendii sau cutremure", precizeaza George Makowski, directorul executiv comercial pentru segmentul clientilor de business din cadrul Romtelecom. CyberHost este legat la doua surse separate de curent, din colturi diferite ale Capitalei, primele doua incaperi ale cladirii fiind tocmai cele care adapostesc infrastructura de energie electrica. Prin absurd, daca ambele retele ar fi afectate, centrul de date ar functiona pe baterii, care pot mentine sistemul pana la 30 de minute, timp in care pornesc generatoarele de rezerva, functionale pe baza de combustibil chiar si cateva zile. "Consumul este oricum mare, motiv pentru care insistam pe eficientizare. Am tot citit despre tendintele de a raci centrele de date folosind vant polar sau de a alimenta prin forta valurilor. Pare o gluma, dar nu este. In Bucuresti nu putem insa folosi asemenea resurse naturale", spune Dumitrescu,.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
telecom,
date,
Romtelecom,
informatii,
securitate
/business-hi-tech/telecom/cum-arata-buncarul-romtelecom-galerie-foto-5779788
5779788
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.