Telecomul dupa vanzarea Zapp (GALERIE FOTO)

Postat la 07 iulie 2009 664 afişări

Zapp, primul operator de telefonie mobila, pionierul internetului si al telefoniei fixe fara fir din Romania, operatorul care a inovat mereu, dar niciodata nu a avut tot ce-i trebuie pentru a-si fructifica la nivel de massmarket tehnologia si ideile a capotat, asa cum se astepta deja toata lumea, in bratele OTE si Deutsche Telekom - probabil singurii proprietari care pot face brandul Zapp celebru inainte de a-l trece pe linie moarta.

Zapp nu a fost niciodata de vanzare. (…) Ultimul zvon pe care l-am auzit era ca Saudi Oger cumpara Cosmote.” In ultimul interviu pe care l-a acordat, probabil, presei din Romania in calitate de CEO al Zapp, pe 19 iunie, Chris Bataillard era intr-o forma de zile mari.


Asezat relaxat pe unul din scaunele din biroul directorului financiar al Zapp, fostul bancher de investitii zambea larg si isi insotea cu gesturi largi afirmatiile. Chiar daca dificultatile Zapp de a ramane pe piata erau la fel de evidente ca presiunile nemtilor de la Deutsche Telekom ca grecii de la OTE sa obtina o licenta 3G in Romania, Bataillard isi repeta afirmatiile atat de convingator pe cat poate sa o faca doar un bancher de investitii care timp de 20 ani a vandut si a cumparat active pentru Goldman Sachs si JP Morgan in perioada in care numele celor doua institutii chiar trezeau respect.
Declaratiile lui Bataillard n-au facut totusi prima pagina nicaieri si n-au ajuns nici macar intr-un colt de pagina: chiar si pentru cel mai neavizat interlocutor era destul de clar ca la jumatatea lunii iunie, grupul elen Cosmote si familia multimiliardarului Saad Hariri deja convenisera pretul si termenii contractului de vanzare-cumparare. Tranzactia nu a fost de altfel o surpriza, oricat de mult s-au straduit reprezentantii Zapp sa induca ideea ca grupul Saudi Oger va pompa in Romania suficienti petrodolari pentru a tine operatorul in viata.

 


Intotdeauna cu resurse prea mici pentru a apuca o cota de piata mare, cu tehnologii eficiente, dar neadaptate gustului marelui public, cu produse-soc, dar promovate doar din gura in gura, Telemobil era de ceva vreme suspectul de serviciu numarul doi, dupa RCS&RDS, pentru titlul “tranzactia anului” in industria locala telecom. Primele semne ca familia Hariri a inteles din businessul telecom de miliarde de dolari pe care il desfasoara pe piete precum Turcia ca un operator mic cu o tehnologie exotica precum Zapp nu poate tine pasul cu gigantii prezenti pe piata din Romania au aparut inca din 2008. Saudi Oger a preluat integral Zapp, dar nu a continuat sa pompeze cash, ci a facut ceea ce face un investitor care stie ca vrea sa vanda: a negociat echipamente ieftine si finantare, la pachet, din China. Familia Hariri salva astfel Zapp de la pericolul de a pierde licenta 3G din Romania - activul numarul unu al companiei.


La un an si jumatate de la preluarea integrala a Zapp, familia Hariri isi incheia aventura din Romania, in care a fost atrasa de Chris Bataillard, cu un bilant putin imbucurator: investitii de aproape un miliard de dolari - conform unor estimari ale analistului telecom Nicolae Oaca - si un venit de 61 de milioane de euro de la Cosmote. Consolarea? Datoriile de 146 mil. euro asumate de Cosmote. De ce a capotat Zapp? Probabil perioada care a pecetluit soarta operatorului a fost cea dintre 2006 si 2008, cand cei doi actionari au avut dezacorduri atat de puternice incat nu au mai investit nimic, desi tocmai ce luasera din fata Cosmote una dintre cele doua licente 3G. Cei doi ani cu investitii zero, comunicare zero, publicitate zero au fost exploatati din plin de Orange, Vodafone si chiar si de Cosmote. Practic, ceea ce s-a realizat ulterior, investitia rapida in reteaua 3G, lansarea unor servicii prepay inovative si a unor noi terminale asociate cu servicii furnizate impreuna cu grupul american Yahoo!, veneau deja tarziu.


 

Ce castiga insa grupul OTE/Deutsche Telekom prin aceasta achizitie? In primul rand, matematic, situatia arata foarte bine chiar de anul trecut: afacerile cumulate ale OTE si Deutsche Telekom in Romania au trecut anul trecut de 1,3 mld. euro, rivalizand astfel cu cele ale Orange si Vodafone. Eliminand veniturile dintre companiile din grup, probabil ca cifra este un pic mai mica, insa in mod clar nu intr-atat cat sa nu mai intre in clubul “miliardarilor” din telecom.


Dar unul dintre cele mai mari castiguri este faptul ca achizitia Zapp aduce “aer” pentru reteaua Cosmote. Cu peste sase milioane de clienti doar pe reteaua construita in tehnologia 2G, Cosmote incepea deja sa aiba probleme privind capacitatea de a sustine traficul de voce. “Reteaua 2G este aproape gatuita. Licenta 3G de la Zapp va fi utilizata de Cosmote pentru a extinde capacitatea retelei, pentru a oferi si servicii de date. Abia acum Cosmote va putea rivaliza cu Orange si Vodafone”, explica un inginer de retea familiar situatiei.
In mod ironic, Zapp - care si-a semnat sfarsitul si pentru ca oferea doar cateva mobile cu un design imbatranit si putin atractive pentru public - aduce Cosmote posibilitatea de a lansa terminale la moda si din punct de vedere tehnic, si din punct de vedere al aspectului.


Cu licenta 3G in buzunar la Cosmote si Deutsche Telekom in actionariat, clientii Cosmote Romania pot incepe sa viseze la Apple iPhone, Google Phone, Palm Pre si altele asemenea. Cosmote si Romtelecom pot lansa acum oferte comune de internet si voce fixa si mobila, la care se pot adauga servicii TV sau IT {i reteaua in tehnologie CDMA a Zapp, care are o acoperire nationala si este mai ieftina decat tehnologia 3G, se integreaza foarte bine cu nevoile companiilor OTE si Deutsche Telekom din Romania. “Retelele CDMA ale Zapp si Romtelecom functioneaza in frecvente foarte apropiate. Practic, cea mai importanta parte a echipamentelor de retea sunt identice, doar niste modulatoare sunt diferite.

 


Singura problema este aceea ca nu exista un telefon mobil CDMA care sa functioneze simultan in reteaua CDMA a Zapp si Romtelecom. Dar daca va exista cerere, probabil ca se vor realiza”, adauga sursa citata. De asemenea, Cosmote poate ataca acum segmentul clientilor de business, avand posibilitatea de a oferi in multe situatii aceleasi servicii ca liderii pietei Orange si Vodafone. Companiile sunt acum mai dispuse ca niciodata sa-si schimbe furnizorul daca isi pot reduce cheltuielile, dar vor putea companiile OTE din Romania sa profite de aceasta oportunitate inainte ca ea sa dispara? Intrebarea nu e lipsita de sens: istoria recenta arata ca nici macar Romtelecom si Cosmote nu au reusit sa lanseze produse comune atat de repede pe cat se astepta piata.

Cum va functiona oare o relatie in trei, Romtelecom, Cosmote si Zapp, in care toate cele trei companii au sedii centrale diferite, echipe tehnice diferite si mai multe locatii in care sunt functionale echipamente de retea? Dincolo de aceste semne de intrebare si de regretul care insoteste esecul primului operator de telefonie mobila din Romania, disparitia Zapp poate dinamiza piata telecom pe cel mai “fierbinte” segment al sau: internetul mobil. Doar o treime din cei peste un milion de posesori de laptopuri din Romania folosesc acum servicii de date mobile, astfel ca lupta este inca abia la inceput.
 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Romtelecom,
Deutsche Telekom,
Zapp,
3G,
Cosmote
/business-hi-tech/telecom/telecomul-dupa-vanzarea-zapp-galerie-foto-4622064
4622064
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.